BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 20:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Alternatywa dla koła zapsowego.
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 12:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Witam!

Ponieważ w swoim BMW mam założoną instalacje gazową z butlą w kole, to zapasowe koło muszę wozić w badażniku. Niestety ogranicza to przestrzeń ładunkową mojego samochodu. Czasem potrzeba tego miejsca, i wtedy nie wiadomo co z tym kołem zrobić ? Dlatego zacząłem zastanawiać się nad jakąś alternatywą dla tradycyjnego zapasu.
Wielu producentów nowych samochodów oferuje zestawy naprawcze zamiast koła (ford od 2007r). Taki Fordowski zestaw "Conti Mobility Kit" na allegro można kupić za około 120zł. Są jednak tańsze zestawy, które można kupić nawet na stacji benzynowej. Mówię o czymś w rodzaju "K2 Tire Doctor". jest to uszczelniacz w sprayu, który pompuje koło. Wiadomo że jak strzeli opona to żaden zestaw nie pomoże. Jednak od kiedy jeżdżę samochodem tylko raz zmieniałem koło, wbił się jakiś gwóźdź i powietrze powoli zeszło.

W podobnej sytuacji był mój znajomy, który zapomniał zapasu, kupił zestaw za 30zł na stacji benzynowej, podpiął pod wentyl i wpuścił preparat. W miejscu uszkodzenia zaczął wyciekać ten preparat. Wtedy ruszył powoli, a koło napełniło się powietrzem (preparat się rozprężył w czasie jazdy - tak mówiła instrukcja) spokojnie dojechał do domu około 30km. Opone potem bez problemu wyczyścili w wulkanizacji i naprawili.
Jest to mój jedyny "naoczny" przypadek zastosowania tego specyfiku. W gazecie "MOTOR" kiedyś był test takich zestawów i z tego co pamiętam wypadł pozytywnie :zdziwko:

Pytam więc: CZY KTOŚ UŻYWA TEGO? TESTOWAŁ ?? COKOLWIEK WIE NA TEN TEMAT ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 12:50 
Częsty bywalec

Kolega kupił ten zestaw naprawczy za 20zł i jeżdzil na niej przez miesiąc ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 13:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d
DanyU może kup dojazdówke, miejsca zajmuje mniej od zwykłego koła a w razie rozwalenia opony na dojazdówce pojedziesz

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 13:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 318i
Kod silnika: M40B18
Ja osobiście nie miałem "przyjemności" korzystania z tego zestawu naprawczego ze stacji paliw, ale woziłem go ze sobą zamiast zapasu jak śmigałem jeszcze na LPG (czyt. el-pi-dżi :rotfl: ). Znajomy raz zalał tego uszczelniacza i spokojnie dojechał do domu tak że polecam, tani zajmuje mało miejsca i banalny w użyciu.

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 13:24 
Uzależniony od forum :)

kiedyś miałem okazje użyc takiego preparatu, a woziłem go w motocyklu pod siedzeniem. Załatało opone (dziure po gwozdziu) i smigalem tak jeszcze rok :)

Mysle ze jest to dobre rozwiazanie gdy nie robimy zbyt duzych trs lub poruszamy sie glwonie po miescie, bo gdy w dalekiej trasie strzeli opona lub zostanie rozcieta na dziurze to preparat nam nie pomoze, a kolo zapasowe "uratuje skóre" :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 13:25 
Przyjaciel forum

Kuba. napisał(a):
DanyU może kup dojazdówke, miejsca zajmuje mniej od zwykłego koła a w razie rozwalenia opony na dojazdówce pojedziesz

dojazdówka mniejsza, ale też zajmuje troche przestrzeni. a jak przy 100 strzeli opna i wylece z drogi to dojazdówka nie będzie potrzebna :P

Pozatym w sytuacji beznadziejnej można zawsze wezwac pomoc (każdy komórke ma). Koszty wtedy większe, ale to nie zdarza się często przecież.

Dlatego myślę że taki zestaw w sprayu mógł by zastąpić koło zapsowe..

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 13:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Ten uszczelniacz jest dobra alternatywa tym bardziej jak nie masz miejsca - w sumie innej opcji nie ma, chyba ze zainwestujesz w opony run flat. Skoro piszecie ze nawet te tanie za 20 zl uszczelniacze mozna doczyscic w wulkanizacji to super bo kiedys wulkanizator powiedzial mi ze jest z tym problem i opony sie nie naprawi po takim uszczelnieniu. Mit obalony

sam woze takie cos ale jeszcze nie uzywalem

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 13:50 
Częsty bywalec

w vw touaregu mialem takie cos.. ale nigdy nie uzywalem ...

hmmm a pod spodem auta nie da rady zamontowac ? tak jak to jest w niektorych autach ?

e.w z tylu jak terenowka :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 13:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d
_Marek_ napisał(a):
e.w z tylu jak terenowka :rotfl:
O właśnie to jest dobry pomysł :rotfl: i koniecznie kup taki pokrowiec na koło :rotfl:

A tak poważnie, jak miałbym butle w miejscu koła zapasowego po przeczytaniu tematu kupiłbym ten preparat

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 16:45 
Przyjaciel forum

Kuba. napisał(a):
A tak poważnie, jak miałbym butle w miejscu koła zapasowego po przeczytaniu tematu kupiłbym ten preparat

tak też zrobię, zapas zostaje w garażu.. a jak mnie coś podkusi to z ciekawości przetestuje to cudo, mam stare łyse letnie opony na felgach, założe i przebije :D zobaczymy czy da rade :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 19:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Dany uszczelniacz zdaje egzamin bo bez problemu naprawi małe przebicia opon - gwóźdz etc. Sprawdzałem na przebitych gwoździami oponach w Golfie,zdało rezultat idealnie,zgodnie z instrukcją, na dojazd do warsztatu a nie pokonanie całej trasy ;) Ale nie pomoże jak rozetniesz oponę a już na pewno nie jak uszkodzisz ją z boku. Przekonałem się o tym całkiem niedawno jak Czarny wiózł mi zapas z mokotowa. Owszem ogranicza to pojemność bagażnika ale zostawia Ci normalną możliwość podróżowania dalej.Bo zakładając że "ktoś będzie przejeżdżał" albo dzwonić po pomoc to trochę bez sensu jak można po prostu wozić koło. I alternatywą jest tu dojazdówka. ;)

Ostatnio edytowano 30 grudnia 2008, 19:30 przez CiOoS, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 21:24 
Przyjaciel forum

CiOoS, no w sumie liczę się z taki przypadkiem jak opisałeś, i zaczynam sie znowu zastanawiać co z tym zrobić. Zaopatrzę sie w ten zestaw, ale bedę go woził jak bedzie mi potrzebne miejsce w bagażniku. Normalnie nie woże za wiele w kufrze, wiec chyna nie bede kombinował. Interesowało mnie poprostu czy to faktycznie działa. Widocznie producenci nowych samochodów rezygnująz z tradycyjnego koła zakładają że nikt i tak nie zminia koła sam (tak jak w stanach) tylko dzwoni po pomoc :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 22:43 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
DanyU napisał(a):
Czasem potrzeba tego miejsca, i wtedy nie wiadomo co z tym kołem zrobić ? Dlatego zacząłem zastanawiać się nad jakąś alternatywą dla tradycyjnego zapasu.

Telefon do przyjaciela!
Poco Ci koło ratunkowe ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 23:04 
Przyjaciel forum

Kyokushin napisał(a):
Telefon do przyjaciela!

HEHE..masz racje, tylko nie wszędzie ma się tych przyjaciół. Co np. z wyjazdem na wakacje, wiadomo że pakunków dużo, miejsca by się przydało. Co jak strzeli opona w szczerym polu, telefon sie rozładuje, drogę zawieje śnieg, a do najblożdzego zabudowania 20 km ?? Hmmm..chyba troche mie poniosło..kurcze, ciężka sprawa :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 10:41 

DanyU napisał(a):
Alternatywa dla koła zapsowego.

prosty przepis:
16" stalówki, 9" szerokie, gleba, negatywy, maska w ROST'cie, zółte lampy, kilka naklejek z początku lat '90i bagażnik na dach :cwaniak: Tam możesz wozić koło zapasowe :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 11:38 

Cytuj:
prosty przepis:
16" stalówki, 9" szerokie, gleba, negatywy, maska w ROST'cie, zółte lampy, kilka naklejek z początku lat '90i bagażnik na dach :cwaniak: Tam możesz wozić koło zapasowe :hyhy:

otóz to !! :hyhy:

wszyscy tutaj chwalicie te preparaty, ja osobiście nie używałem ale kilka razy moi znajomi sie z tym zetkneli i podobno to wogóle nie dizała, ale ja bym kupił na wszelki wypadek dwa takie preparaty na jedno koło, mysle ze to napewno zda egzamin

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 11:47 
Częsty bywalec

DanyU napisał(a):
Kyokushin napisał(a):
Telefon do przyjaciela!

HEHE..masz racje, tylko nie wszędzie ma się tych przyjaciół. Co np. z wyjazdem na wakacje, wiadomo że pakunków dużo, miejsca by się przydało. Co jak strzeli opona w szczerym polu, telefon sie rozładuje, drogę zawieje śnieg, a do najblożdzego zabudowania 20 km ?? Hmmm..chyba troche mie poniosło..kurcze, ciężka sprawa :zalamany:

to jest proste.. nie jezdzij na wakacje :D

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 12:05 
Przyjaciel forum

no tak..widze że same dobre rady :P

///ESIU napisał(a):
otóz to !!

wszyscy tutaj chwalicie te preparaty, ja osobiście nie używałem ale kilka razy moi znajomi sie z tym zetkneli i podobno to wogóle nie dizała, ale ja bym kupił na wszelki wypadek dwa takie preparaty na jedno koło, mysle ze to napewno zda egzamin

wszystko dobrze, ale problem pojawia się jak opona mocniej sie rozerwie, wtedy nawet cztery pojemniki preparatu nie pomogą.
Teraz moje pytanie brzmi: o ile mniejsza jest dojazdówka?? czy da się ją jakoś upchnąć tak żeby jak najmniej przeszkadzała?? Sylwek_ch, mam na myśi bagażnik a nie dach :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 12:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
_Marek_ napisał(a):
DanyU napisał(a):
Kyokushin napisał(a):
Telefon do przyjaciela!

to jest proste.. nie jezdzij na wakacje :D

albo zobacz sobie film "bumer". tam z 2 kapciami zimą dali radę :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 12:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: BMW E46
Kod silnika: M47N
kup dojazdówke , mniej miejsca zajmuje. Te wszystkie płyny,żele,pianki to moim zdaniem lipa, w lato oki-ale w zimę spróbuj czymś takim załatać i napompować auto .Puszke trzeba ogrzać trochę żeby było odpowiednie ciśnienie. A jak już ci sie uda to przy naprawie opony doliczą sobie skrobanie wnętrza opony.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1