BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 21:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 20:44 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
dawidmi, wiesz, co innego, gdybyś go w błąd wprowadził, ale jeśli wiedział to on sobie może nadmuchać w kij. Nie ma szans, żeby się powołał na rękojmię z tytułu wad prawnych rzeczy sprzedanej albo uchylił się od umowy ze względu na błąd co do jej treści. A własność przechodzi bez względu na to, czy auto jest ubezpieczone, czy nie.
Ciężki przypadek z tego gościa, nie powiem...

One redline a day keeps a mechanic away.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 00:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 Mpak 2001
Kod silnika: najlepszy
Cytuj:
dawidmi, wiesz, co innego, gdybyś go w błąd wprowadził, ale jeśli wiedział to on sobie może nadmuchać w kij. Nie ma szans, żeby się powołał na rękojmię z tytułu wad prawnych rzeczy sprzedanej albo uchylił się od umowy ze względu na błąd co do jej treści. A własność przechodzi bez względu na to, czy auto jest ubezpieczone, czy nie.
Ciężki przypadek z tego gościa, nie powiem...

Rozmawiałem dziś z kilkoma niby specjalistami i każdy mówi co innego. Jeden mówi,że ja dostanę karę z funduszu gwarancyjnego, drugi że będę musiał zapłacić całą składkę,trzeci że pójdę siedzieć,a czwarty,że nic mi nie grozi, więc zgłupiałem już całkiem....dobrze,że przytoczyłeś tę ustawę, uspokoiło mnie to :)

www.kantoor.pl

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 03:18 
Naczelny bimbrovnik

Kara z funduszu to swoją drogą, niestety...
Jeśli wypowiedziałeś poprzednie OC i nie zawarłeś nowego - fundusz się może doczepić.
Jeśli nie wypowiedziałeś poprzedniego OC, a tylko nie opłaciłeś składek - ścigną Cię za składki.
Na pewno jednak ten facet, któremu sprzedałeś auto, nie może od umowy odstąpić.

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 03:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
dawidmi napisał(a):
Jeśli nie wypowiedziałeś poprzedniego OC, a tylko nie opłaciłeś składek - ścigną Cię za składki.

->
a co lepsze, na kupujacego przechodza wszelkie obowiazki zwiazane z OC, wiec i zaplata zaleglosci

"Nabywca pojazdu wraz z samochodem przejmuje prawa i obowiązki wynikajace z policy OC poprzednika. Ubezpieczyciel ma prawo domagac sie zapłacenia zaległej składki od nabywcy."

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 10:27 
Naczelny bimbrovnik

qrax napisał(a):
->
a co lepsze, na kupujacego przechodza wszelkie obowiazki zwiazane z OC, wiec i zaplata zaleglosci

"Nabywca pojazdu wraz z samochodem przejmuje prawa i obowiązki wynikajace z policy OC poprzednika. Ubezpieczyciel ma prawo domagac sie zapłacenia zaległej składki od nabywcy."

To nie do końca tak.
Jak wiadomo, w razie zbycia pojazdu zbywca ma obowiązek poinformować ubezpieczyciela o fakcie zbycia pojazdu oraz o danych zbywcy. Za okres od zbycia do poinformowania ubezpieczyciela, zbywca poności z nabywcą odpowiedzialność solidarną, czyli ubezpieczyciel może żądać zapłaty zaległej składki albo od zbywcy, albo od nabywcy, albo od obu równocześnie, przy czym jeśli zapłaci jeden z nich - drugi jest wolny. Ale zaznaczam, tylko za ww. okres! Za składkę za okres ubezpoeczenia przypadający PO poinformowaniu ubezpieczyciela o zbyciu, odpowiadać będzie tylko nabywca. Za składkę za okres ubezpieczenia przed sprzedażą - tylko zbywca.

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 14:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 Mpak 2001
Kod silnika: najlepszy
Składka była nie opłacona, a ja nie wypowiedziałem jeszcze umowy....czyli jak rozumiem, mogą chcieć ode mnie zaległą składkę od momentu wygaśnięcia tamtej, do momentu sprzedaży auta. A dziś przyszedł list z PZU,że ponoszę odpowiedzialność za kolizję i mam wypełnić formularz Potwierdzenia Okoliczności Wypadku....gdzie ja nawet nie wiem, jak to się stało. W liście jest napisane,że kierowcą był tamten człowiek...więc chyba wystarczy,że pójdę do PZU z umową kupna-sprzedaży i dadzą mi spokój za ten wypadek?

www.kantoor.pl

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 16:38 
Naczelny bimbrovnik

Zakładam, że po prostu gdy kupiłeś to auto, to nie wypowiedziałeś starego OC, tylko nie zapłaciłeś składek, tak? Jeśli właśnie tak było - tak, mogą żądać od Ciebie zapłaty zaległych składek.
Napisz jeszcze, czy tamten chłop stuknął babę na parkingu tego dnia, którego kupił od Ciebie auto?

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 16:43 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Jeżeli nie wypowiedziałeś umowy to przedłużyła się ona automatycznie na następny rok i zapewne PZU upomni się o swoje pieniądze.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1