BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 20:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problem z odpowietrzeniem hamulców
PostNapisane: 30 grudnia 2008, 22:45 
Forumowicz

Witam. posiadam 318i 92rok.wymieniłem dzisiaj cylinderki i szczęki hamulcowe z tyłu.przy wymianie cylinderków wyciekło pare kropel płynu (co jest chyba normalne).no i mam problem z odpowietrzeniem układu :(. robiłem już dwa razy tak jak jest napisanie w SAM NAPRAWIAM i tak jak opisywali na forum, nadal pedał hamulca jest miekki i wpada w dół. w ogóle ile trzeba zlać płynu przy odpowietrzaniu? ja zlewałem około pół szklanki z każdej strony nie było śladów powietrza.odpowietrzałem tylko te dwa wymienione cylinderki. może trzeba zlać więcej??? :zdziwko: :hyhy:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 14:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
Może opisz jak odpowietrzałeś. Robiłeś to sam czy miałeś kogoś do pomocy? Odpowietrznik trzeba zakręcać gdy pedał jest wcisniety i jeszcze nie opadnie do samego dołu.

Tytuł:
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 17:04 
Pierwsze kroki

zawsze odpowietrzasz od najdalszego koła od pompki chamulcowej to jest od prawego z tyłu musisz to robić z kimś on pompuje pedałem dociska pedał a ty wtedy popuszczasz odpowietrznik i znowu dokręcasz on pompuje a ty odkręcasz i tak wszystkie kola po kolei

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2009, 16:09 
Forumowicz

robiłem we dwóch.jeden siedzi i pompuje pedałem potem wciska a drugi odkręca odpowietrznik, jak pedał dochodzi do końca to wtedy odpowietrznik zakręca. no i tym sposobem z jednej strony zlaliśmy pół szklanki i z drugiej też. jutro sie za to biore jeszcze raz i spróbuje zlać dużo np. po jednej szklance z każdej strony może to pomoże.najpierw prawy tył potem lewy tył. a czy jest możliwość że przód mógł sie zapowietrzyć? chyba nie co? przecież tam nic nie było ruszane

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2009, 17:08 
Zacna persona forum

pól szklanki ? wow a poco az tyle ? spuszczając az tyle z układu musicie uzupełniac płyn i mozliwe ze podczas dolewania wraz z płynem do pompy wchodzi powietrze , trzeba dolewac uwaznie aby babelki powietrza nie powstawały inaczej lipa

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2009, 19:58 
Forumowicz

dolewam uważnie i po troszeczku. więc ile trzeba zlać?????bo już nie wiem ! a silnik powinien być włączony???? jeden kumpel mówił że pół godziny odpowietrzał dopiero było dobrze.i nigdzie nie ma żadnych konkretów.jest ktoś konkretny kto mi pomoże?

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 18:31 
Forumowicz

no i sobie poradziłem. :super: :ok: ale sie ciesze! zlałem po szklance z każdej strony i z początku były bombelki powietrza. odpowietrzyłem wyregulowałem ten śmieszny samoregulator który mnie wkurzał, co to za zajs. i hamulce żylety!!! pedał nie ucieka w podłoge a auto staje w miejscu natychmiast :ok: :super:

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 18:32 
Forumowicz

no i sobie poradziłem. :super: :ok: ale sie ciesze! zlałem po szklance z każdej strony i z początku były bombelki powietrza. odpowietrzyłem wyregulowałem ten śmieszny samoregulator który mnie wkurzał, co to za szajs. i hamulce żylety!!! pedał nie ucieka w podłoge a auto staje w miejscu natychmiast :ok: :super:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1