BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 20:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 318d, Xenony - migotanie podczas hamowania
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 20:21 
Pierwsze kroki

Witam !

Zauważyłem ostatnio dziwną przypadłość reflektorów w swoim samochodzie. Kiedy hamuję lub puszczam nogę z gazu, to prawy xenon migocze. Nie jest to jendak nic podobnego do kierunkowskazu. Po prostu lampa przygasza się na milisekundę i rozbłyska od nowa. Widać to doskonale przy dojechaniu do świateł, na tyle samochodu przede mną.

Równie dobrze może to być rozbłysk długich świateł na chwilkę. Takie mam odczucie, kiedy sunąc po drodze puszczam nogę z gazu, redukuję bieg. Sam niestety nie jestem w stanie dokładnie tego rozpoznać.

Xenony do tego samochodu zostały dodane przez poprzedniego właściciela. Pozostawiono stare sterowanie z regulacją wysokości świateł. Eeflektory same poziomują się i mają spryskiwacze.

Dodam jeszcze, iż ostatnio komputer zgłosił błąd lewego światła mijania. Po kilku kilometrach światło "naprawiło" się samo. Dokładnie ta sama sytuacja zdarzyła się dziś, z tym że był to prawe światło. Tym razem wystarczyło wyłączyć światała i włączyć ponownie.

Co w takim razie może trapić mój samochód? Sunąc po drodze wszystko wydaje się być w porządku.

EDIT: Wpatrywałem się przez ostatnie pół godziny w garażu na światła reflektorów. Prawy xenon jednak raz na jakiś czas delikatnie migocze. Coś na wzór spadku napięcia w sieci, tylko efekt jest bardziej delikatny. Czy to oznacza, że xenon kończy swój żywot a efekt przygasania przy hamowaniu to jedna z oznak.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 grudnia 2008, 23:15 
Pierwsze kroki

niewiem czy ci pomoze u mnie w normalnych swiatłach czasem nie paliło jedno na desce pokazywało sie ze spalona zarówka, brałem sie za wymiane zarówka na oko dobra składam z powrotem wszystko działa po jakimś czasie znów to samo. Wyczyściłem styki przy lampach i jest oki zacznij od tego moze gdzies gubi mase czy coś, pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 16:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: X6
Ksenon w żarówce chyba poprostu się wypala. ja miałem podobnie, aż wkoncu zgasł ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2008, 14:27 
Pierwsze kroki

Coś mi się wydaje, że mnie też niedługo zgaśnie :( Zaczęło się od migotania, a teraz coraz częściej ksenon po prostu przestaje świecić. Wystarczy włączyć go od nowa, ale na jak długo.

Możecie polecić mi jakąś firmę w Krakowie lub Częstochowie zajmującą się ksenonami?

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2009, 14:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: X6
napewno niebawem przestanie świecic.... ja rozejrze sie w krk jak cos znajde to dam znac. ale wystarczy sama zarówke kupic. ja kiedyś znalazłem goscia i oryginalne zarowki takie jak masz zapewne w aucie kupowałem po 50 zl. kuknij tez na allegro, ale raczej patrz na nowe;) pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2009, 17:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60
Witam !miałem ten sam problem !za jakiś czas zapewne spali ci się całkiem!ja za żarówkę zapłaciłem 134euro bo jestem obecnie za miedzą a żarówka się nazywa omega xenon philips !a za 50 zł. to można kupić chyba do malucha z xenonami!!!

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2009, 17:46 
Specjalista

sprawdz ladowanie bo wyglada mi na slabe napiecie :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2009, 23:06 
Pierwsze kroki

Kseonek ma coraz większe humory :( Mruga na trasie, jakbym chciał wiecznie wyprzedzać, a w mieście ot tak sobie gaśnie :)

Patryk, jeżeli namierzysz kogoś, to daj znać. Ja popytam się w pobliskim sklepie, czy w ogóle mają taką żarówkę i ... za ile.

Arczi, jak kiedyś słyszałem, że żarnik czy też żarówkę można za 200 złotych wyrwać. Fakt, to nie 50, ale też nie 134 Euracze!

W ogóle, to łatwo jest dobrać się do tej żarówki? Chętnie sprawdziłbym co to za model. Nie próbowałem jednak jeszcze niczego w samochodzie rozmontowywać.

Natomiast co do ładowania, to słabe napięcie co podaje? Aku, alternator czy może przetwornica? Jak podepnę miernik pod konektorek, to na co zwracać uwagę? Na spadki napięcia, różnicę napięcia między obydwoma ksenonami.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 01:28 
Forumowicz

Moje BMW: e39 530d
Proponowałbym zamienić żarówki stronami,piszesz że to dodładki ,po pierwsze sprawdz instalację może coś nie łączy na kablach,po drugie nie jestem na 100% pewien jak jest w e46 ,ale jeśli jest dokładka xenonów to trzeba przeprogramować natęrzenie prądu ze zwykłych lamp na xenony przestanie pokazywać błedu żarówki na kompie.Zrobić to możesz u każdego elektronika na sprzęcie lub w ASO ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 09:53 
Pierwsze kroki

Ksenony były owszem dokładane. Poprzedni właściciel jeździł na nich ponad rok. Problem pojawił się po 2 tygodniach od kupienia wozu. Myślę, że nie ma co przyczepiać się do jakości samej instalacji reflektorów. Ikonka spalonych żarówek zaczęła mi przyświecać dopiero, kiedy zaczął szaleć prawy ksenon.

Jak w weekend postawię samochód w garażu, to przemienię żarówki miejscami. Powiedzcie mi tylko, czy to prosta czynność. Wymiana H4 w mojej starej megane, to była pestka :) Teraz po prostu nie chcę zepsuć nowego cudeńka.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 12:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60
prosta robota dasz radę !tylko po stronie zbiorniczka spryskiwaczy jest trochę ciasno.zdejmij osłonę gumową naciśnij blaszkę i żarówkę już masz!i zobaczysz jak wygląda :szok:

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 19:01 
Forumowicz

Moje BMW: e60 535d
Kod silnika: M57
jeżeli żarówka jest do wymiany to w środku niej bedziesz mial taka jakby mgiełke.Inny objaw to świecenie zarowki na purpurowo.Zobaczaczysz jak zmienisz strony.Jezeli to nie zarowka to podobne objawy daje padnieta przetwornica...a z tym juz troche lipa.Nowa kosztuje kupe kasy zreszta uzywana tez ale nigdy nie wiesz czy jutro tez ci nie padnie.Nie wiem jakie zarowki masz u siebie ale ja w e39 mam zarowki pierwszej generacji czyli d2s i oryginalne philipsa w sklepie kosztuja 320zł za sztuke.Na allegro mozna dostac za 139 zł i twierdza ze to to samo ale to sa dobre podrobki.Dodam tylko ze moje zarowki sa najtansze bo nowsze sa tylko drozsze.Szczerze mowiac to ci wspolczuje bo mialem juz tyle przebojow z ksenonami ze szkoda gadac i jak sobie przypomne to :mad:

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 01:03 
Pierwsze kroki

Mam cichą nadzieję, że poprzedni właściciel wymienił kiedyś żarówkę na tę z allegro i to mnie przyjdzie kupić tę droższą. O wymianie przetwornicy wolę nie myśleć.

W niedzielę dobiorę się do żarówek i sprawdzę, co to za model.

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 01:33 
Forumowicz

losieniek napisał(a):
Mam cichą nadzieję, że poprzedni właściciel wymienił kiedyś żarówkę na tę z allegro i to mnie przyjdzie kupić tę droższą. O wymianie przetwornicy wolę nie myśleć.

W niedzielę dobiorę się do żarówek i sprawdzę, co to za model.
Podróbki,cały komplet z przetwornicami kupisz na allegro za jakieś 500zł,a jak masz orginał to w carsie D2S philipsa kosztuje 210zł,osram 180zł są to orginały i obie firmy są ok.Jak masz spaloną jedną żarówkę to lepiej wymienić obie wtedy wiesz że mają przepalone tyle samo godzin. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 12:40 
Pierwsze kroki

W pobliskim sklepie samochodowym Philips D2S kosztuje 320 złociszy. Na sklepach internetowych Fota i Inter Cars też nie jest lepiej. Ech ...

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 22:00 
Forumowicz

losieniek napisał(a):
W pobliskim sklepie samochodowym Philips D2S kosztuje 320 złociszy. Na sklepach internetowych Fota i Inter Cars też nie jest lepiej. Ech ...
Na allegro też kupisz orginał za 200zł ,tylko ze sklepu pewniej masz gwarancję.W cersie miesiąc temu kupowalem dla klienta ,myślę że nie ma aż takiej rozbierzności w cenie ,poproś znajomego mechanika aby kupić żarówki po jego rabatach ,myślę że powinien się zgodzić. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 23:05 
Pierwsze kroki

Może problem leży gdzie indziej. Przeszukałem forum pod kątem innego problemu trapiącego mój wóz. Jest to falowanie obrotów dmuchawy po przekręceniu kluczyka w pozycję 2, kiedy samochód włącza urządzenia elektryczne.

Znazłem ten temat - [E46] Dziwne zachowanie urzadzen elektrycznych

Nie widzę, aby lampy w kabinie przyciemniały się w takt falowania dmuchawy. Nie zmienia to jednak faktu, że coś jest nie tak.
Może te dwa problemy są powiązane. Coś co sprawia, że dmuchawa faluje przy okzazji ogłupia ksenon. Albo zepsuty ksenon działa na dmuchawę. Jestem wciąż laikiem w tych sprawach.

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2009, 19:47 
Forumowicz

[quote="losieniek"]Nie widzę, aby lampy w kabinie przyciemniały się w takt falowania dmuchawy. Nie zmienia to jednak faktu, że coś jest nie tak.
Może te dwa problemy są powiązane. Coś co sprawia, że dmuchawa faluje przy okzazji ogłupia ksenon. Albo zepsuty ksenon działa na dmuchawę. Jestem wciąż laikiem w tych sprawach. Jeśli coś działało na twoją lampę to widziałbyś to na dwóch lampach ,a nie na jednej,tak jak wcześniej pisałem zamień żarowki ,moim zdaniem wina tkwi w instalacji lub przepalającej się żarówki, ale mogę się mylić ,to sprawdzisz najprościej i najszybciej. :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 13:55 
Pierwsze kroki

To faktycznie żarówka. Przełożyłem żarniki miejscami i ku mojej uciesze lewy reflektor zaczął do mnie pomrugiwać. Na szklanej bańce ksenona zebrała się mgiełka i generalnie widać, że jest bardziej zużyta aniżeli dobra żarówka. Teraz pozostało mi szukać nowej.

Dzięki za pomoc!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1