BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 13:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problemy z abs (buczenie)
PostNapisane: 31 grudnia 2008, 08:35 
Pierwsze kroki

Witam, może któryś z kolegów miał już taki problem, a mianowicie:
Po bezpośrednim przekręceniu kluczyka bądź o uruchomieniu silnika słychać buczenie z okolic
pompy abs-u, po tym buczeniu następnie zapala się kontrolka (abs-u) na tablicy, co skutkuje brakiem (abs-u). Nadmienię, że problem pojawia się w niskich temperaturach w tamtym roku było tak samo, ale po wizycie u mechanika i podłączeniu kompa i wykasowaniu błędów (diagnoza uszkodzona pomp abs-u) po kilku dniach wszystko wróciło do normy. Latem jest wszystko oki. Czytałem na innych forach, że może być to czujnik położenia pedału hamulca (u mnie tego czujnika niema, powinien być w okolicy serwa).
Jeżeli ktoś miał taka sytuację proszę o podpowiedź czy do wymiany jest pompa, czy może sterownik czy coś innego. Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 12:18 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Kolego

w E36 musi być czujnik położenia pedalu hamulca ten przy serwie gdyż on jest ważnym elementem w calym układzie ABS. Czujnik na podstawie położenia pedalu hamulca przesyła info do ECU i komp na podstawie tych informacji uruchamia pompe ABS. A jeżeli ABS Ci działa tylko jak jet ciepło, a na kompie wychodzi uszkodzenie pompy ABS(podaj dokładny opis błedu), to prawdopodonie jest to co bylo u mnie.

Pozdrawiam MM

Pozdrawiam,
Michał

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 12:58 
Pierwsze kroki

Co do czujnika to może i jest ale ja go nie widzę, postaram się zrobić zdjęcie i go zamieścić, dokładnego opisu błędu nie pamiętam z uwagi na to, że po sprawdzeniu go kompem wyświetliła się informacja "pompa abs" a sprawdzenie robiłem w tamtym roku (podłączałem nie w serwisie BMW tylko u mechanika). Z ostatnich spostrzeżeń to całkowicie mu odbiło, a mianowicie buczy po przekręceniu kluczyka oraz zaraz po zapaleniu silnika i później zapala się lampka abs.
Będę wdzięczny za każdą uwagę która mi pomoże.
Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 22:52 
Pierwsze kroki

Witam.Pozwolę się dołączyć do tego wątku też mam zapalające sie kontrolki abs i trakcji,oraz buczenie z tyłu auta którego nie było latem.byłem na kompie ale gościowi wykazało jakiś zwór ciśnienia i nie za bardzo wiedział o co chodzi.Sprawdził czujniki abs stwierdził że wszystkie pokazują idealnie takie same prędkości obrotowe.Moje auto to 528 e39.Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2009, 11:20 
Forumowicz

Zawór ciśnienia, pewnie chodzi o zawór który kontroluje ciśnienie w układzie albo chodzi o zawory wejściowe i wyjściowe w modulatorze.

Pozdrawiam,
Michał

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 16:52 
Pierwsze kroki

Znaczy moduł ten od pompy abs do naprawy?

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2009, 09:24 
Pierwsze kroki

Zamieszczam zdjęcie serwa:
http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/876 ... 33b0b.html

Ostatnio zauważyłem, że buczenie pojawia się również w czasie jazdy.
Pomoże mi ktoś?.

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 10:16 
Pierwsze kroki

Witam zacnych kolegów, z uwagi na brak odpowiedzi na mój problem zmuszony byłem na własną rękę szukać przyczyny i znalazłem została usunięta i wszystko działa poprawnie (usterka bardzo banalna). Sądzę, że nie jestem pierwszą osobą która miała z taką sytuacją do czynienia uważam, że koledzy po prostu nie chcieli podzielić się swoimi wiadomościami, również i ja nie zamierzam podawać przyczyny usterki. Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2009, 11:55 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
Ty to faktycznie jesteś mały :wstyd:

Skoro nikt ci z problemem nie pomógł to ty nie pomożesz nikomu innemu?!

Bez jaj ale moja trzyletnia chrześnica jest bardziej dojżała od ciebie mały!

ps. Do Admina : Może takich ludków od razu eliminować na wstępie ? Przecież wiadomo, że mały zaraz nałapie ostrzeżeń, boruty narobi i po miesiącu zniknie ?

pozdrawiam
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2009, 12:21 
Forumowicz

maly napisał(a):
Witam zacnych kolegów, z uwagi na brak odpowiedzi na mój problem zmuszony byłem na własną rękę szukać przyczyny i znalazłem została usunięta i wszystko działa poprawnie (usterka bardzo banalna). Sądzę, że nie jestem pierwszą osobą która miała z taką sytuacją do czynienia uważam, że koledzy po prostu nie chcieli podzielić się swoimi wiadomościami, również i ja nie zamierzam podawać przyczyny usterki. Pozdro.

Ale odpowiedź, skoro coś naprawiłes to nie musisz od razu się chwalić że zrobiłes i zarzucać kolegom z forum że Ci nie pomogli. Każdy pomaga na tyle na ile pozwala mu jego stan wiedzy zarówno praktycznej jak i tej teoretycznej. Tym zdaniem: również i ja nie zamierzam podawać przyczyny usterki, mogłes zniechęcić wielu forumowiczów do siebie. Moim zdaniem forum jest od tego aby sobie nawzjaem pomagać i wymieniać sie doświadczeniem a nie chwalić sie że naprawiłem i nikomu nie powiem co było...

Pozdrawiam,
Michał

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2009, 09:44 
Pierwsze kroki

StraHu napisał(a):

ps. Do Admina : Może takich ludków od razu eliminować na wstępie ? Przecież wiadomo, że mały zaraz nałapie ostrzeżeń, boruty narobi i po miesiącu zniknie ?

pozdrawiam
StraHu

[To ta twoja chrześnica jeszcze nie wie jak jest w życiu, co do eliminacji to sam się eliminuj zrobisz wszystkim przysługę i nie będą musieli czytać takich bredni twojego autorstwa]

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2009, 09:45 
Pierwsze kroki

StraHu napisał(a):

pozdrawiam
StraHu

[To ta twoja chrześnica jeszcze nie wie jak jest w życiu, co do eliminacji to sam się eliminuj zrobisz wszystkim przysługę i nie będą musieli czytać takich bredni twojego autorstwa]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1