BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 18:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Walnięta sonda?
PostNapisane: 4 stycznia 2009, 22:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Moje pytanie brzmi jak moge sprawdzic czy mam walnieta sonde?niedawno silnik zaczac falowac mialem za duzo oleju zapalila mi sie kontrolka (pomaranczowa) silnika .pojechalem na komp, zlali nadmiar oleju a komp pokazal misfire cyl 4,5,6 i oprocz tego cos ze spalinami(exhaust sensor).mechanik skasowal bledy auto ozylo i powiedzieli ze to od nadmiaru oleju.dzis pojechalem zalac bak wlalem 99 oktan na esso przejechalem 30 metrow znow zaczelo falowac i znow kontrolka engine service.tyrknale do polskiego mechanika powiedzial ze to walnieta sonda i dlatego faluje i zapala te kontrolke.auto wogole nie traci mocy dodaje gazu trzymam kilka sekund i przestaje falowac.
prosze o ewentualne sugestie.

Ostatnio edytowano 5 stycznia 2009, 09:56 przez igor781, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 11:19 
Częsty bywalec

igor781 napisał(a):
Moje pytanie brzmi jak moge sprawdzic czy mam walnieta sonde?

Załóż inna i będziesz wiedział. Jeżeli jest sklep przy warsztacie samochodowym to jak ci założą nową sondę i nic się nie poprawi to wrócą do tej, którą miałeś i nic nie zapłacisz.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 11:22 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
Exaust sensor to wlasnie byla sonda
wymien sonde wtedy skasuj byka i powinno smigac
przerabiałem to 2 dni temu
obroty falowały + byl jakis mulasty nie bardzo chcial sie wkrecac na obroty
na kompie pokazalo błąd lambdy, zakupiłem ori boscha i teraz smiga tak jak na początku :)

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 11:25 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
El-Tomaso napisał(a):
Załóż inna i będziesz wiedział. Jeżeli jest sklep przy warsztacie samochodowym to jak ci założą nową sondę i nic się nie poprawi to wrócą do tej, którą miałeś i nic nie zapłacisz.

Nie wiem do konca czy to tak sie odbywa gdyz sonda jest oryginalnie zapakowana i zafoliowana po zalozeniu do auta juz bedzie okopcona i bedzie widac ze uzywka , aczkolwiek sonda to nie taki snow duzy wydatek i nawet gdyby sie nie poprawilo wiesz ze masz nową sonde i szukasz dalej usterki

Pozdro

PS. aj napisalo mi sie jeden post pod 2 ;/

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 11:46 
Częsty bywalec

DJ_Misiek napisał(a):
sonda jest oryginalnie zapakowana i zafoliowana po zalozeniu do auta juz bedzie okopcona i bedzie widac ze uzywka

Zgadzam się z tobą. Tylko widzisz... nie każdy patrzy mechanikowi na ręce. Brejdak jest mechanikiem z zawodu... Ja z zamiłowania i wiem jak to się odbywa.

Tytuł: Re: Walnięta sonda?
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 11:56 
Specjalista

igor781 napisał(a):
Moje pytanie brzmi jak moge sprawdzic czy mam walnieta sonde?niedawno silnik zaczac falowac mialem za duzo oleju zapalila mi sie kontrolka (pomaranczowa) silnika .pojechalem na komp, zlali nadmiar oleju a komp pokazal misfire cyl 4,5,6 i oprocz tego cos ze spalinami(exhaust sensor).mechanik skasowal bledy auto ozylo i powiedzieli ze to od nadmiaru oleju.dzis pojechalem zalac bak wlalem 99 oktan na esso przejechalem 30 metrow znow zaczelo falowac i znow kontrolka engine service.tyrknale do polskiego mechanika powiedzial ze to walnieta sonda i dlatego faluje i zapala te kontrolke.auto wogole nie traci mocy dodaje gazu trzymam kilka sekund i przestaje falowac.
prosze o ewentualne sugestie.

http://www.moto-profil.pl/news/uniwersa ... dy_ntk.pdf

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2009, 14:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
pojechalem po sade zalozyli dalej to samo.sprawdzony przeplywomierz tez ok. benzyna gowniana jak sie okazalo.zlalem z baku co mialem wlalem shell v power zalozyli stara sade skasowali blad i po klopocie.wszystko na koszt stacji paliw.za to lubie UK.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1