BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 15:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 14:56 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
pyro95 napisał(a):
witam moje zdanie jest takie Morfii ma w 100% racje kondensator to podstawa ja mam usiebie suba 1200 pyle i podpięty jest blaupunkt 210 w rms mało ale niemam siana narazie na 500w monoblok. Mam na drzwiach 2x pyle 150 w rms 16,5 cm i dwa 100w rms 10cm i podpięte pod wzmak xxl 2x 70w rms i mam kondensator signat 1f jak go niemiałem to światła mi mrudały jak na choince teraz troche pomogło ale jest jeszcze zamały planuje 7f a kable mam 10 kwadrat i nowy aku. :hyhy: niewspomne o orginalnych głośnikach i 4 syczkach

ja kolego radzę zmienić kable z 10mm2 na 20mm2... kondensator 7F tu jest zbędny..
Czym większy kondensator i źle dobrany do mocy sprzętu spali ci się... to tak jak z dużym akumulatorem do autka... będzie za duży to nigdy nie będzie doładowany do końca i służyć będzie krótko! Kup kolego 1 czterokanałowy wzmacniacz na te głośniki z przodu a na koniec monoblock do skrzyni...
Z tego co widzę za dużo masz głośników na przodzie a za małe wzmocnienie...
Proponuję Ci podpiąć te 165mm pod ten wzmacniacz 2 kanałowy a te 10mm pod radyjko...
Po tej zmianie będzie i tak miał ciężko ten wzmacniacz (2x70W) a co dopiero jak to wszystko pod niego dałeś...
Wiem że nie wszystko można mieć od razu ale podłączać też trzeba z rozsądkiem...
po jakimś czasie sami zauważycie że będzie was bardziej interesowała jakość dźwięku a nie decybele :hyhy:

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 16:10 
Częsty bywalec

to jak panowie na ten sub http://www.strefakierowcy...r-helix-db-12bp

wystarczy na razie 180 rms z blaupunkta?

Moja była :( -> M52B25 Estoril blau power!
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 22:28 
Forumowicz

Moje BMW: G31
Kod silnika: B47
krzysiekbb napisał(a):
to jak panowie na ten sub http://www.strefakierowcy...r-helix-db-12bp

wystarczy na razie 180 rms z blaupunkta?

Szału tym blaupunktem nie zrobisz raczej w aucie. Jak rzeczywiście za dobre pieniądze (???) to bierz, zawsze mozesz wtedy sprzedać jak Ci nie przypasuje.

A co do ogólnie rozumianego nagłośnienia auta to przy zastosowaniu markowego wzmacniacza 4x60-70W w sytemie przód + mostek na subwoofer mozna uzyskać super nagłośnienie. Przy zdrowym akumulatorze i alternatorze spokojnie śmiga taka konfiguracja bez kondensatora.
Oczywiście przy mocniejszych systemach bez kondensatora się nie obejdzie.
Ja preferuje dobrego suba 8" zamocowanego w otworze na narty (150W) niż pseudo - 1500 watowe monstra rozpierdzielające bagażnik, słyszalne w kabinie głównie jako trzeszczenie tapicerki.

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2009, 02:39 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=131331
Wypowiem sie bo znam się na tematyce.. jeżeli chcesz mieć efekt papierowego basu kup sobie Blaupunkta;) do tego jakiś shitowski basik tej samej firmy, śmiało mogę powiedzieć ze nie rożni sie niczym od dibeisi czy tez magnata a jak każdy wie to kupa... a jeżeli chcesz sie pochwalić soczystym niskim basikiem praktycznie bez zniekształceń (0.1% jezeli dobrze pamietam) polecam Ci ten o to niedrogi wzmacniacz http://allegro.pl/item511195853_nowy_pe ... miata.html

(aukcja co prawda skończyła sie... ale nic nie stoi na przeszkodzie by poszukać takiego modelu na allegro, czy tez napisać pw do sprzedawcy z tej aukcji)

ten wzmacniacz może jest nieznanej firmy i na pewno ktoś mnie skrytykuje ale nie wnikam.. znam sie na elektronice wiem co ten wzmacniacz ma w środku.. (mogę zamieścić foto) powiem krotko niektóre wzmacniacze JBL (cena 600zł+) wymiękają na wstępie;)

tu masz filmik z potężnym basikiem SONIC 15 oraz tym wzmakiem golfa mało nie rozerwie http://pl.youtube.com/watch?v=KL33da4cJO0

w mojej Becie 318 is coupe siedzi taki wzmacniacz + skrzynia ciśnieniowa JBL http://allegro.pl/item517014105_jbl_gt5 ... bonus.html

cena nie jest kosmiczna a cieszy ucho;) polecam :hyhy:

btw. oczywiście to monoblock i TYLKO pod wofer;)

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2009, 21:06 
Częsty bywalec

czyli co? ten PEIYING jest dobry? jakos za bardzo nie chce mi sie w to wierzyc... dla mnie to firma pokroju BOSCHMANA ;) ( czy jak to sie tam pisze). Powiedzcie jaki wzmak powinienem kupic zeby to w miare fajnie gralo.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2009, 23:02 
Forumowicz

krzysiekbb napisał(a):
czyli co? ten PEIYING jest dobry? jakos za bardzo nie chce mi sie w to wierzyc... dla mnie to firma pokroju BOSCHMANA ;) ( czy jak to sie tam pisze). Powiedzcie jaki wzmak powinienem kupic zeby to w miare fajnie gralo.

haha wiedziałem ze znajdzie sie jakis As bazarowy;) nie sugeruj sie opinią sprzedawcy z bazaru... wiec tak o.. może Cie przekonam tym a może i nie.. kumaci ludzie zrozumieją mnie.

4x35A(łatwo policzyć moc maxymalna przy 12V) bezpieczniki 2x Przetwornice 4 kondensatory 8tys micro 80V!!(napięcie jakie daje przetwornica to około 60V+ nie sprawdzałem :wstyd: ) 12 mosfetow sterujących przetwornica (3x3 na strone) o ile pamiętam IRFZ44N (policz moc przetwornicy)
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... Z44N.shtml
dane techniczne w formacie PDF
można było dać lepsze ale te też sa dobre.
4 diody prostownicze -- ich nie trzeba dużo
2 wzmacniacze na każdy z nich 8(4x4 niestety nie wiem jakie :kwasny: gwarancja... ) mosfetów- spięte w mostek daja ogromna moc wierz lub nie ale wiem co mowie;) matematyka nie kłamie!!

btw. po co mamy Ci polecać i tak kupisz Firsta na allegro bo ma kozacki napis 1000W :zdziwko:

Patrz na kable wychodzącego sygnału ich GRUBOŚĆ!!

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

jakość lipton... z czasem mogę zamieścić lepsze.

jeżeli chcesz mogę dokonać obliczeń.. dane szczegółowe podac oraz opisać działanie wzmacniacza itp.
i proszę przestańcie myśleć ze np. blaupunkt (x-model) ma napisane na obudowie 1000W i tyle ma -- śmiech na sali:D

Tytuł:
PostNapisane: 11 stycznia 2009, 14:12 
Częsty bywalec

JELO napisał(a):
btw. po co mamy Ci polecać i tak kupisz Firsta na allegro bo ma kozacki napis 1000W

wiesz w zyciu czegos takiego bym nie kupil, preferuje cos oryginalnego...
Niech ktos jeszcze potwierdzi slowa kolegi o PEIYING to wteedy mnie to moze bardziej przekona... Dlaczego wszyscy polecaja wzmacniacze jakis innych marek a nie PEIYING? wszyscy sie nie znaja? Jak PEIYING jest taki dobry to czemu taki tani? Ja nie skreslam tej firmy ale chce uzasadnienie nie tylko od jednej osoby. Jezeli potwierdzicie ze ta firma jest ok. To czemu bym mial czegos takiego nie kupic? Tanie i dobre... hmm

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11 stycznia 2009, 17:26 
Forumowicz

to bardzo proste. firma dopiero co wchodzi na polski rynek.. chce sie wkupić i przebić drogie marki typu JBL infiniti Pioneer alpine.... prawa handlu. nie wyskoczą Ci z cena 1000zł bo to oczywiste ze nikt nie kupi. nowa firma na polskim rynku z taka cena albo ocipieli albo naprawdę maja porządny sprzęt.

Dlaczego wszyscy polecaja wzmacniacze jakis innych marek a nie PEIYING?

Bo sa juz sprawdzone ale zazwyczaj jest tak ze cena jest ogromna... do tego większość posiadaczy bmw w tym ja potrzebuje na picowanie swojego auta wiec inwestycja w sprzet ma zawsze ograniczony budżet .

btw. radia peiyiga sa słabe wiec nie polecam.. no chyba ze te po 400zł+

Wofery na pewno sa lepsze od magnatow blaupunktow i innych tego typu marek.. ale fakt nie dorównuje JBL czy tez pioneer ich wofery sa solidne, ale z tym wzmacniaczem tworzą ładna pare;)

Tytuł:
PostNapisane: 11 stycznia 2009, 19:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318tds
Kod silnika: m41b18
JELO napisał(a):
ale fakt nie dorównuje JBL czy tez pioneer ich wofery sa solidne

nie moge sie zgodzic ze te firmy produkuja dobre glosniki,

JELO napisał(a):
chce sie wkupić i przebić drogie marki typu JBL infiniti Pioneer alpine

ze drogie to nie znaczy dobre, jbl to nic specjalnego, tak samo pionieer,

Tytuł:
PostNapisane: 11 stycznia 2009, 22:51 
Forumowicz

Pawel BMW e36 napisał(a):
nie moge sie zgodzic ze te firmy produkuja dobre glosniki,

ze drogie to nie znaczy dobre, jbl to nic specjalnego, tak samo pionieer,

Może nie najlepsze ale sa dobrej jakości... nic specjalnego mówisz. może ale preferuje firmy ktore prowadza monogamie a nie specjalizują sie we wszystkim typu sony.

(nie ma to jak car power sonic 15 :04: )

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 10:06 
Przyjaciel forum

JELO napisał(a):
to bardzo proste. firma dopiero co wchodzi na polski rynek.. chce sie wkupić i przebić drogie marki typu JBL infiniti Pioneer alpine.... prawa handlu. nie wyskoczą Ci z cena 1000zł bo to oczywiste ze nikt nie kupi. nowa firma na polskim rynku z taka cena albo ocipieli albo naprawdę maja porządny sprzęt.

Dlaczego wszyscy polecaja wzmacniacze jakis innych marek a nie PEIYING?

Bo sa juz sprawdzone ale zazwyczaj jest tak ze cena jest ogromna... do tego większość posiadaczy bmw w tym ja potrzebuje na picowanie swojego auta wiec inwestycja w sprzet ma zawsze ograniczony budżet .

btw. radia peiyiga sa słabe wiec nie polecam.. no chyba ze te po 400zł+

Wofery na pewno sa lepsze od magnatow blaupunktow i innych tego typu marek.. ale fakt nie dorównuje JBL czy tez pioneer ich wofery sa solidne, ale z tym wzmacniaczem tworzą ładna pare;)

Bez obrazy ale ta firma jest na rynku dobre parę lat a się i nie pomylę jak powiem grubo ponad 6-7LAT! A to nie jest okres w którym firma mogła by sobie pozwolić na tak niską cenę za dobry sprzęt! wkupić firma na rynek może się ale nie przez okres dłuższy niż 2 lata!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 10:07 
Przyjaciel forum

jak dla mnie to ta firma to nic innego jak amerykański BOSCHMAN...
Głośnik ma strasznie dupniaste :P o radyjkach nie wspominam !!!!
Kolego jeśli byś podłączył wzmacniacz BOSCHMAN do głośnika SONIC 15 to też będzie wymiatał !!!! tylko kwestia żywotności wzmacniacza :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Głośnik SONIC 15 jest praktycznie sam w sobie idealny za tą kasę... więc nie ma co porównywać go ze wzmacniaczem! bo to głośnik daje cały widoczny efekt a nie ten wzmacniacz PEIYING. jeśli porównujesz sprzęty to porównuj wzmacnia ze wzmacniaczem a nie przykład praktycznie idealnego głośnika z niewiadomym wzmacniaczem!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 11:03 
Częsty bywalec

to Jaki wzmak polecacie? jakiej firmy? Chce cos przystepnego w cenie a zarazem dobrego...

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 13:05 
Przyjaciel forum

Doskładaj i kup monoblock pod tą skrzynię!!! Nie jakieś wynalazki 4 kanałowe!!!!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 13:19 
Częsty bywalec

nie chce 4kanalowki ewentualnie 2kanaly i mostek... A co myslisz Morfii, o tej skrzyni?

To jakiego monobloka polecalbys? ale nie za kosmiczne pieniadze... cos zeby poprostu gralo przyjemnie...

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 13:46 
Przyjaciel forum

Skrzynia ujdzie ale....
No właśnie czy warto przepłacać???? Nie lepiej kupić głośnik + odpowiednio dobraną skrzynię??? Będziesz miał taniej i lepszy głośnik możesz wtedy kupić! Chyba że Ci zależy na wykonaniu? Na tym że widać głośnik i to że jest on podświetlany.... jeśli tak to wporzo... ale i tak 90% czasu nie będziesz go widział bo będzie w bagażniku :hyhy:

Co do wzmacniacza - monoblock to duży wydatek ale opłacalny... Proponuję monoblock Klasy D. Zużywa mniej prądu i daje więcej mocy, mniej się nagrzewa... ale ceny od 500zł w górę!
Co kto lubi, a w zasadzie kto ile ma kasy i czy chce mieć sprzęt taki jaki powinien być!

JBL GTO 3501E
http://allegro.pl/item523831271_jbl_gto ... ferow.html

Wszystkie modele Hifonics, CARPOWER!
PIONEER GM-D7400M
http://allegro.pl/item518656663_pioneer ... _lata.html

Obrazek

Ostatnio edytowano 12 stycznia 2009, 13:52 przez Morfii, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 13:50 
Częsty bywalec

ta skrzynie kupilem za 250zl... a za taka kwote nie kupilbym fajnego glosnika i dal do zrobienia dobra srzynke... a skrzynia jest uzywana 2mies. pelna gwarancja. Wiec chyba sie oplacalo... A z jakiej formy monoblocka? a jak cos to np tansza 2kanalowke? o mocy monoblocka... Oplaca sie??

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 13:57 
Przyjaciel forum

Skoro masz taką skrzynię za tą kasę to się opłacało :)
Co dalej... ona jest podłączona tak by dawała 4 OMY... a to trochę dupa...
Jestem ciekaw czy nie dało by rady by głośnik miał 1 OMY...
Było by lepiej i taniej :P ale za dużo tu o tym pisania :/

Monoblock ma ręce i nogi jeśli będzie stabilny przy tej samej ilości omów co i głośnik...
lepiej gra i dłużej się spisuje! a monobloka stabilnego przy 4 omach nie znajdzie się nawet za 2000zł :/ dla tego dobrze by było gdyby ten głośnik dało się zmostkować do 1 OMA... a monoblock stabilny przy 1 omie się znajdzie :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 14:08 
Częsty bywalec

a w ogole THD na 1,2,4 omy sie rozni? jaki to ma stosunek do mocy? Zeby to zmienic chyba trzeba ingeowac w skrzynie? ja sie calkowicie na tym nie znam ale chetnie bym sobei cos poczytal i wiecej dowiedzail o tym :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 stycznia 2009, 14:29 
Przyjaciel forum

Ogólnie jest tak że jeśli głośnik ma mniej omów to będzie głośniejszy...
4 OMY głośnik będzie miał np. 300 wat RMS a ten sam 2 omowy 600 wat rms... 1 omowy 1200 rms...

Ja mam taki głośnik:
http://carpower.pl/index.php?id=2&lang= ... d_item=185
Ma on 2x4 OMY.... czyli może on grać przy 8 OMACH, 2 OMACH lub 2x4 OMY...
ja podłączyłem go tak by miał 2OMY... i przez to będzie grał głośniej

Zobacz sobie te głośniki: Niby te same ale jednak inne:
Pioneer TSW- 307D2
http://allegro.pl/item523567542_pioneer ... iwice.html
Pioneer TSW- 307D4
http://allegro.pl/item525968452_pioneer ... iwice.html

Obrazek

Ostatnio edytowano 12 stycznia 2009, 14:44 przez Morfii, łącznie edytowano 2 razy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1