tomasz86 napisał(a):
TomekB napisał(a):
Przykłady na te większe awarie w benzynie? Bo w dieslu to każdy od ręki wynieniu turbo i wtryski.
w bmw??
uszczelka pod glowica w mniejszych silnikach albo cala glowica w wiekszych
z tego co wiem to glowice czy uszczelki padaja gdy przegrzewa sie silnik. i jak mowilem - silnik benzynowy jest znacznie prostszy konstrukcyjnie i jesli sie o niego dba i nie przegrzewa to raczej nic sie tam nie dzieje.
co do tego czy sie zatrzymalem - nie nie zatrzymalem sie, moze rzeczywiscie dolewal plynu, chociaz takie rzeczy robi sie na parkingu, a nie na poboczu autostrady z linia ciagla. po prostu skojarzylo mi sie z wieloma postami na forum z cyklu - "nie chce zapalic - co moze byc przyczyna", albo - "silnik przeszedl w tryb awaryjny"... obiektywnie - wlasciciele benzyniakow takich postow nie pisza bo benzyna jak ma naladowany akumulator to zapala i jedzie.
i jeszcze jeden z kolegow pisal ze pisze bzdury bo on mial 525d i nic. Alez ja wlasnie to napisalem - mozna zrobic 100 tys, 300 tys i nic. ale mozna nagle miec przykra niespodzianke. i nie zna sie dnia ani godziny. wtryski predzej czy pozniej trzeba regenerowac czy wymienic (w benzynie jakos nie slyszalem), turbo tez nie jest wieczne chocby sie o nie bardzo dbalo. znajomy mial 320d od nowosci i po dwoch latach pompa wtryskowa sie popsula i koszt powazny i problem duzy bo bylo to w 2001 roku i nie latwo bylo dostac uzywana, a koszt nowej to kosmos.
reasumujac - NIE TWIERDZE ze diesle sa jakies bardzo awaryjne czy ze sa kiepskie. jedynie ze w porownaniu z benzynowymi istnieje znacznie wieksze prawdopodobienstwo powaznej i NAGLEJ awarii i koszty napraw sa znacznie wyzsze.
i jeszcze jedno wg mnie dosc istotne- generalnie na zachodzie gdy ktos kupuje diesle to po to zeby nim duzo jezdzic (oczywiscie sa wyjatki), i zwykle diesle maja wieksze przebiegi niz benzyniaki wiec kupujac kilkuletniego diesla trzeba przyjmowac ze ma przebiegu ok 200 tys lub wiecej. gosc od ktorego kupilem samochod mowil, ze jego szwagier kupil 330d i po przywiezieniu do polski i podlaczeniu do kompa wlosy stanely mu deba bo miala przebiegu 700 tys. i od razu wystawil do sprzedazy...
pozdrawiam