BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 12:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Układ kierowniczy
PostNapisane: 20 stycznia 2009, 20:25 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich!!!!
Mam duży problem z układem kierowniczym to drugi samochód w którym pojawia mi sie ten sam problem. ale do rzeczy kupiłem sobie ostatnio BMW E36 silnik 2.0 l i od poczatku mam problem z tym że kierownica nie wraca do jazdy na wprost byłem na geometri ustawili idealnie ale coż z tego ze kierownica dalej nie wraca. Wspomne że płyn w układzie wspomagania był czarny po 4 wymianie byl czysty. maglownica jest prawdopodobnie ok jednak pompa wyje krzyżaki przesmarowane chodza gładko, czy takie objawy moga swiadczyc o uszkodzonej pompie

Ostatnio edytowano 20 stycznia 2009, 22:03 przez marcin810119, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 stycznia 2009, 15:47 
Pierwsze kroki

nikt nie potrafi pomóc przeczytałem wszystkie posty związane z tym problemem na tej stronie i nic ciekawego nie znalazłem wiec jesli ktoś może mi podopowiedzieć co mam z tym zrobic bardzo bym prosił o pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 22:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Audi 80 B4Q VR5T
Kod silnika: AZX
może nie odpowiem Ci że na 100% ale moim zdaniem może to być wina albo niewydolnej pompy, czyli nie pompuje już takiego ciśnienia jakie powinna pompować, najmniejsze ciśnienie robocze w bmw to chyba 90bar, największe 130bar ale może się myle :) może to być również wina maglownicy, ona też może być zasyfiona i już nie bedzie chodzić tak gładko jak kiedyś, a jak działa Ci kierownica ? lekko chodzi czy czujesz opór przy skręcaniu ? tzn. opór zawsze jest ale czy wspomagania działa dobrze ?

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, 22:24 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30 - 306S3
Ktoś kiedyś pisał że w maglownicy jest śruba do regulacji. I jak ona jest za bardzo dokręcona to mogą pojawiac sie takie problemy. Jednak bez powodu tej śruby się nie rusza więc coś mogło być już nie tak.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 07:50 
Pierwsze kroki

dziekuje za pomoc własnie jestem na etapie wymiany pompy kierownica ciężko sie kręciła i prawdopodobnie problem nie wracającej kierownicy był spowodowany własnie pompą.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 07:51 
Forumowicz

miałem to samo.ktoś wcześniej wymieniając amory z przodu nie podłożył podkładki miedzy poduszkę amora a talerz sprężyny.musza być dwie,jedna szeroka żeby zasłoniła łożysko i druga mała jako dystans. w moim przypadku nie dość ze kierownica nie wracała do właściwego położenia to po pewnym czasie pękła sprężyna ponieważ zamiast się obracać bez oporu była skręcana
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/C ... ing_strut/

musza byc oba elementy nr 16 i 17

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 08:28 
Pierwsze kroki

u mnie łożyska są nowe koła na podnośniku krecą sie bez problemu. mam jeszcze problem podobno z prawym kołem pochylenie koła nie mieści sie w normie jest 1 stopień za duzo pochylone. na zbieznosci powiedział że tego nie odczuje ale nie wiem czy to do konca prawda. w moim regionie nie ma dobrych warsztatów.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 12:36 
Pierwsze kroki

Panowie w moim BMW pojawił sie nowy problem wyciągnąłem prawy amortyzator i okazało sie że jest krzywy. I moje pytanie jest nastepujace czy krzywy amortyzator moze byc przyczyna nie powracajacej kierownicy????????

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 12:43 
Forumowicz

oczywiscie ze moze.prawdopodobnie i problem z pochyleniem kola tez moze z tego wynikac

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 12:55 
Pierwsze kroki

dziękuje Panowie zaraz biore sie za wymiane amorów jazda próbna i dam znać co i jak.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 13:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60
Kod silnika: M57
Czesc.
Może to nie jest istotne ale ja ostatni po dwóch kursach dosyć szybkich autostradą ok 600 km. miłem prawą oponę (przód do wyrzucenia) Ścięło ja zupełnie po zewn. stronie. Okazało się, że zbieżnosć była o 1 stopień za dużo. Spróbuj może gdzie indziej ustawić zbieżność.

pzdr.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1