BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 11:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] dziwny odglos
PostNapisane: 16 stycznia 2009, 21:51 
Pierwsze kroki

witam! mam problem wierzdzajac do garazu spadly mi obroty ponirzej 500 oczywiscie z mojej winy bo niedodalem gazu kiedy tak sie stalo moj silnik dziwnie zaklekotal jakby zawory czy to normalne moze cos sie stac prsze o odpowiedz z gory dziekuje

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2009, 02:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
To jest normalna sytuacja kiedy obroty silnika spadają na zbyt niski zakres i gwałtownie dodasz gazu. Nic złego się nie stało ale nie pozawalaj na takie manewry bo szkoda "serduszka".

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2009, 02:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
może zapodasz jakie masz serducho bo tak jak nawet nie wiadomo czy klekot czy bena to ciezko cos powiedzec

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2009, 17:52 
Pierwsze kroki

czesc jestem szczesliwym posiadaczem 2.5 litrowej benzynki kamien spadl mi z serca po tej wiadomosci czyli nic zlego sie jej nie stanie ?bo do tej pory chodzi jak pszczolka prosze o odpowiedz bo strasznie mnie to dreczy.

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2009, 17:59 
Specjalista

vbn napisał(a):
czesc jestem szczesliwym posiadaczem 2.5 litrowej benzynki kamien spadl mi z serca po tej wiadomosci czyli nic zlego sie jej nie stanie ?bo do tej pory chodzi jak pszczolka prosze o odpowiedz bo strasznie mnie to dreczy.

dostales odpowiedz...a czy benzyna czy disel nie ma znaczenia :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 21 stycznia 2009, 14:58 
Pierwsze kroki

witam !mam kolejne zapytanie . kiedy odpalam moj silnik po dluzszym postoju to znaczy po nocy sluchac przez pul sekundy hydrauliczny popychacz diwnie stuka czy to normalne mozna z tym jezdzic z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, 14:41 
Forumowicz

Nie "puł" tylko "pół" heheheh. Do pięciu sekund raczej to normalne bo w popychaczach musi ustabilizować się ciśnienie ale zależy to też od oleju, od temperatury i szeregu innych czynników.

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, 15:28 
Pierwsze kroki

Ten stukot to nie hydrauliczny popychach mimo iz wszystko na to wskazuje tylko VANOS ktory musi przez pierwsze 1-2 sek dostac odpowiednie cisnienie oleju aby ustawic zawory.
Kompletnie nie szkodliwe, aczkolwiek sa fanatycy ktorzy lubia pozbyc sie tego stukania.
Koszt to ok 250 zlotych, wystarczy kupic membrane cisnieniowa VANOSu z M5. Powoduje ona iz cisnienie nie spada w przewodach olejowych vanosu mimo wylaczenia silnika.
Powyzsze odnosi sie jedynie do podwojego VANOSu czyli silnikow M52TU (od sierpien 1998) niestety w normalnym M52 z pojedynczym VANOSem tak juz poprostu jest.

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 02:01 
Pierwsze kroki

Witam! Mam problem z tylnim zawieszeniem,poniewaz kiedy ruszam slysze dziwne pukniecie. Pukniecie pojawia sie wtedy kiedy wyhamowuje auto silnikiem a potem chce ruszyc. Kiedy juz rusze po czym ponownie sie zatrzymam bez wychamowywania auta silnikiem pukniecia nie ma. Wal napedowy jest w porzadku.Nie mam pojecia co to moze byc,prosze o pomoc...

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 19:06 
Częsty bywalec

Radek z tym puknięciem to musisz udać się na diagnostykę i sprawdzić dokładnie całe zawieszenie bo może być dużo powodów takiego stanu rzeczy i pewnie każdy ci co innego napisze.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 01:41 
Pierwsze kroki

witam kolegow!mam pytanie-wymienialem dzisiaj uszczelke pod kolektorem wydechowym i nie wiem z jaka sila ja dokrecie,czy wystarczy ja tylko dokrecic z wyczuciem?prosze o szybka odpowiedz,z gory dziekuje

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 15:38 
Częsty bywalec

Raczej z wyczuciem wystarczy. Nie trzeba specjalnie do tego klucza dynamometrycznego. Tylko nie przesadż bo tam już wszystkie śruby przegrzane i mogą się urwać.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 03:49 
Pierwsze kroki

witam!mam nurtujace putanie. czesto wsiadajacyjm do mojego auta pasazera zdarza sie mocno trzasnac dzwiami lub tylnom klapa.czy moze cos sie od tego uszkodzic prosze o odpowiedz z gory dziekuje pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 07:08 
Częsty bywalec

W końcu pęknie szyba :wstyd:
A tak na poważnie to z czasem może dojść do uszkodzenia zamków. Zdarza się nawet że w przypadku trzaskania klapą bagażnika żarówki się wstrząsną. Sam nie lubię jak ktoś to robi w moim aucie i od razu mu zwracam uwagę.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 15:07 
Pierwsze kroki

dzieki za odpowiedz!!czyli z karoseria sie nic nie dzieje?

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 16:36 
Forumowicz

Moje BMW: E39 2.8i :]
Kod silnika: M52B28
vbn ten stukot z tyłu, to jest chyba to samo co u mnie czyli wczoraj zmieniałem szczęki od ręcznego i zauważyłem luz z którego wydobywa się taki stukot podczas ruszania, a mianowicie luz albo na przegubie albo na wielofrezie dokładnie tego nie zlokalizowałem ale jak będe miał wolną chwile to sie tym zajme

Info na PW :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 03:41 
Pierwsze kroki

szanowni koledzy nadal nie dostalem odpowiedzi czy moze uszkodzic sie karoseria od tego trzaskania?

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 04:53 
Częsty bywalec

Oczywiscie że sie uszkodzi...Całkowicie sie auto rozleci..Kolego tak czytam twoje wpisy i widzę ze trochę sie znasz na mechanice a co chwila masz ogromnie nurtujące pytanie....Jak o tej karoserii..Ja choć nie jestem mechanikiem i kompletnie się nie znam na mechanice bym się o to nie pytał....Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 08:45 
Zacna persona forum

jeszcze od trzaskania drzwiami karoseria sie nie rozleciala -chyba ze przydzwonisz nimi w drzewo-czego ci nie zycze -wiec spij spokojnie

Tytuł:
PostNapisane: 2 maja 2009, 23:57 
Pierwsze kroki

witam czy moze orientuje sie ktos jak wlaczyc webasto w e39 3,0 diesel z 2000 roku prosze o odpowiedz z gory dziekuje

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1