BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 18:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Kontrolka poziomu płynu chłodzącego
PostNapisane: 22 stycznia 2009, 21:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52
Witam od tygodnia zapala mi się kontrolka od poziomu płynu w chłodnicy, zapala się tylko rano jak samochód stoi całą noc i rano jak odpale auto po przejechaniu 100 metrów gaśnie. Patrzyłem wycieków zadnych nie ma a w zbiorniczku plynu tez nie ubyło pływak jest tak jak byłczyli pomiędzy max. a min. i co może być tego przyczyną?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2009, 00:16 
Forumowicz

Przerabiam ten temat z tym ze mi sie sypie ogolnie uklad chlodzenia i jak zrobie jeden element to mi wycieka na kolejnym :/ Mozliwe ze jest troche zapowietrzony ale glowy nie dam. Powinien sie wypowiedziec ktos kto sie na tym cokolwiek bardziej zna :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2009, 00:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
Sprawdź poziom płynu przed odpaleniem. Jeśli jest go mało to układ jest zapowietrzony.

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2009, 22:52 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M52
sprawdzę raz jeszcze ale od czego mógł sie zapowietrzyć uklad jak cały czas wszystko było dobrze

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, 00:04 
Przyjaciel forum

A sprawdź jeszcze jak wygląda bagnet i korek wlewu oleju. Być może, że padła uszczelka pod głowicą i ma delikatny przeciek do oleju. Jeśli na bagnecie lub korku jest jasna maź to masz do zrzucenia głowicę. U mnie tak było i też rano co kilka dni stwierdzałem, że minimalnie ubywa płynu. Jak się okazało padła głowica :/ . Ale na całe szczęście kupiłem tanio dobrą głowicę od kolegi i remont nie okazał się kosmicznym wydatkiem.
Może to jest przyczyna.... Dodam, że co jakiś czas zapalała mi się kontrolka od poziomu płynu.

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, 00:05 
Przyjaciel forum

A sprawdź jeszcze jak wygląda bagnet i korek wlewu oleju. Być może, że padła uszczelka pod głowicą i ma delikatny przeciek do oleju. Jeśli na bagnecie lub korku jest jasna maź to masz do zrzucenia głowicę. U mnie tak było i też rano co kilka dni stwierdzałem, że minimalnie ubywa płynu. Jak się okazało padła głowica :/ . Ale na całe szczęście kupiłem tanio dobrą głowicę od kolegi i remont nie okazał się kosmicznym wydatkiem.
Może to jest przyczyna.... Dodam, że co jakiś czas zapalała mi się kontrolka od poziomu płynu.

jak coś to więcej info na PW

Tytuł: Re: [E46] Kontrolka poziomu płynu chłodzącego
PostNapisane: 26 listopada 2009, 21:21 
witam
posiadam model e46 330d od pewnego czau zapala mi sie kontrolka układu chłodzenia i ubywa płyn byłem serwisie bmw nie stwierdzono zadnych wycieków oczywiscie w oleju nie ma płynu samochód normalnie sie zachowuje nie kopci a płyn ubywa
około 05 l na 2 dwa tygodnie zauwazyłem ze płyn ucieka pdczas jazdy nie ma sladów wycieków sprwdzali tez pompe oraz cisnienie w kuładzie czy ktos mi pomoze ???

PostNapisane: 26 listopada 2009, 23:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Sprawdzil bym nagrzewnice. szkocik,

PostNapisane: 27 listopada 2009, 09:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
szkocik napisał(a):
witam
posiadam model e46 330d od pewnego czau zapala mi sie kontrolka układu chłodzenia i ubywa płyn byłem serwisie bmw nie stwierdzono zadnych wycieków oczywiscie w oleju nie ma płynu samochód normalnie sie zachowuje nie kopci a płyn ubywa
około 05 l na 2 dwa tygodnie zauwazyłem ze płyn ucieka pdczas jazdy nie ma sladów wycieków sprwdzali tez pompe oraz cisnienie w kuładzie czy ktos mi pomoze ???

to jeżeli Ci sprawdzili układ i stwierdzili, że nie ma nigdzie wycieków, a płyn nadal ubywa to chyba ktoś Cię w balona zrobił :P
pomacaj :hyhy: dokładnie chłodnice i przewody i upewnij się, że nigdzie się nie poci bo innym wytłumaczeniem może być tylko zapowietrzenie układu albo jak kamillo_19 mówi nagrzewnica.

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 19:49 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
starter146 napisał(a):
Patrzyłem wycieków zadnych nie ma a w zbiorniczku plynu tez nie ubyło pływak jest tak jak byłczyli pomiędzy max. a min

A gdzie na tym zbiorniku jest max i min bo ja sie wlasnie zastanawialem jak ten plywak powinien byc i czy mam dobry poziom plynu, kontrolka sie nie pali a jak odkrece korek to plywak jest tak z 3-4 cm na dol od rantu wlewu ( w sumie to zawsze tak byl) , czy taki poziom jest ok? ... kurde nie spojrzalem na date a to zeszloroczny temat :)

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 20:20 
Częsty bywalec

Kod silnika: M43TU
minimalny poziom jest jak wierzcholek plywaka (pierwsza kulka) jest na rowno z krancem(rantem) zbiorniczka .... maksimum jest jak druga kulka jest na krawedzi zbiornika ( czuli plywak wystaje okolo 1cm)

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 22:07 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Czyli jezeli u mnie jest troche na dole to mam ladnie ponizej minimalnej :kwasny: Kontrolka mi sie nie zapalila , jezdrze juz tak 4 miesiace i wszystko chodzi jak powinno, silnik sie nie przegrzewa, nawiewy ok i w oleju nie widac zeby pojawila sie jakaz biala maz. Czy teraz wystarczy dolac troche plynu czy cos zrobic jeszcze innego?

PostNapisane: 8 kwietnia 2013, 11:20 
Pierwsze kroki

Witam, odgrzewam kotleta ale myślę, że słusznie aby znowu ostrzeżenia nie dostać ;)

320d, 99r
Mam problem z płynem chłodniczym, też zapala się kontrolka (kiedy auto się nagrzeje - a nagrzewa się dosyć szybko), spowodowane jest to zapewne tym, że ucieka mi płyn... Dziś rozebrałem wszystkie osłony i szukałem winowajcy, znalazłem wąski krótki przewód który zaczyna się przy zbiorniczku wlewu płynu i biegnie do... no właśnie, nie wiem dokąd :kwasny: u mnie wisiał sobie swobodnie, może skądś wypadł, albo co?

Wrzucam zdjęcia co i jak:
1. to jest ten właśnie przewód, już wyciągnięty do góry.
Obrazek

Kiedy wlewam płyn a przewód jest swobodnie opuszczony na dół, natychmiastowo wycieka wszystko co wlewam i pływak opada na dno. Kiedy przewód jest wyciągnięty do góry, nic nie cieknie, a pływak utrzymuje się w górze.
Moje pytanie: co to za przewód, dokąd ma biec, gdzie go podpiąć?

Jeszcze jedna fotka.
Obrazek

Pozdrawiam.

PostNapisane: 8 kwietnia 2013, 13:46 
Forumowicz

to przewód nadmiaru i powinien sobie wisieć i jak będzie za dużo płynu powinno się lać na glebę

PostNapisane: 8 kwietnia 2013, 15:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
KANO, ale jak to widzisz, że tak ma wisieć? Przecież w układzie musi być ciśnienie!?

PostNapisane: 8 kwietnia 2013, 16:05 
Pierwsze kroki

KANO napisał(a):
to przewód nadmiaru i powinien sobie wisieć i jak będzie za dużo płynu powinno się lać na glebę

No to ciekawe dlaczego leje się tym przewodem, skoro nie ma nadmiaru płynu...

W każdym bądź razie, raczej to nie jest przyczyna, ponieważ po rozgrzaniu silnika leje się z każdej strony, wszystko mokre tak, że nie jestem w stanie sam stwierdzić skąd cieknie :/

PostNapisane: 10 kwietnia 2013, 19:38 
Forumowicz

Jak mówię, że ma wisieć to ma. Jak nie jesteś w stanie stwierdzić skąd się leje to nie mów, że z tego przewodu. Zbiorniczek, do którego jest podłączony to zbiornik wyrównawczy.
Może jeździsz po dużych wybojach, samochód podskakuje a korek od tego zbiornika też masz przeciekający. Najlepiej osusz i odpal auto, to stwierdzisz co i jak

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1