BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2009, 12:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
Morfii napisał(a):
Nie wejdą :P
chyba że będą miały 35mm grubości... + dystanse tak czy siak!!!
normalne 165 mają ok 60mm grubości a jeśli tak to na 100% nie wejdą pod panel....

ale te seryjne maja chyba 55mm wiec duzej roznicy nie ma...
musze cos pomyslec pomierzyc,zeby to jakos wygladalo...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2009, 12:14 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Przemo85 napisał(a):
Morfii napisał(a):
Nie wejdą :P
chyba że będą miały 35mm grubości... + dystanse tak czy siak!!!
normalne 165 mają ok 60mm grubości a jeśli tak to na 100% nie wejdą pod panel....

ale te seryjne maja chyba 55mm wiec duzej roznicy nie ma...
musze cos pomyslec pomierzyc,zeby to jakos wygladalo...

Może i tyle maja... ale magnes będzie w 165mm większy od tego w 130mm...
i mimo chęci może nie wejść... dobrze było by to rozebrać i coś podobnego przymierzyć...
mimo że głośniki mają 165mm to średnice magnesu mogą się różnić...

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2009, 12:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
ale co do dystansow to brzydko to moze wygladac bo te maskownicesa takie duze... :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2009, 20:17 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
co to pytania do jakiego samochodu... pisalem o e46 i e39 dlatego ze jeszcze nie wiem ktory samochod wybrac i tez chcialem sie zorientowac gdzie bedzie lepiej audio zmontowac. jednak chyba wole e39 po lifcie. tylko jak kupie te e39 to bede sie bral za audio i niechcialbym kupic glosnikow ktore nie wejda. najlepiej chcialbym 2 odseparowane zestawy z wooferami 165mm i to wszystko podpiac pod wzmachola 4 kanalowego. mysle ze ktos z forum znalazl by sie kto by mogl to zalozyc za sianko :] a co do wypowiedzi o audio system radion 165 naprawde sa lepsze od hertzow hsk? zestaw jest glosniejszy i ma lepszy bass tak? skrzyni itd nie chce bo az tak mocnego basu nie potrzebuje nie chce zeby mi rejestracja latala itd a poza tym to dodatkowe koszta. wiec cel to upchniecie w e39 dwoch dobrych zestawow (1 na przod i 1 na tyl). ktos jeszcze moze potwierdzic ze audio system radion 165 bardziej spelni moje oczekiwania od hertza hsk? a moze zamiast tych audio systemow W TEJ CENIE jest cos lepszego?

i najwazniejsze... wypowiadajcie sie jak w koncu jest z tym wsadzeniem 165mm wejda nie wejda w standardowe miejsca? i do jakiej glebokosci montazowej? drobne przerobki moga byc ale nie przerabianie tapicerki itd. wstepnie jak ktos zainteresowany zeby w przyszlosci zmontowac mi audio moze juz dac namiary to sobie zapisze. najlepiej z wielkopolski ;] pozdrawiam

Ostatnio edytowano 3 lutego 2009, 22:06 przez l0lek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2009, 20:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
audio system to glosniki przeznaczone raczej wlasnie do takiego grania jakie preferujesz wiec bedziesz bardziej zadowolony niz z hertzow.

nie mozna powiedziec ze sa lepsze - ale w twoim wypadku beda bardziej odpowiednie

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2009, 20:35 
Zacna persona forum

wzmachol 4x75? czy lepiej 4x100?

93 SPL tych radionow robi wrazenie ;]

ile siana trzeba liczyc na tansze wygluszenie drzwi z przodu? (nie jakies super dobre i drogie) tylko zeby bylo wygluszone w miare ale za rozsadne pieniadze? ile siana liczyc na kable do glosnikow na przod i tyl podpietych pod wzmachola?

i prosze wypowiadac sie czy wejda do e39 glosniki 16.5 glebokosc montazowa 62mm (i na przod i na tyl w standardowe miejsca po przerobkach bez ingerencji w tapicerke)

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 09:12 
Przyjaciel forum

Mocniejszy wzmacniacz daje Ci możliwość wymiany głośników na mocniejsze... a słabszy będzie jak coś do wymiany.. w każdym wzmacniaczu możesz moc przykręcić ... a więc nie ma problemu...
Głośniki 165mm wszędzie wejdą... młotek i przecinak... i nie ma bata by nie weszły :P
na 100% pod takie głośniki będą potrzebna dystanse... a jakie? zależy od głośnika i tego ile miejsca jest pod panelem drzwiowym... często głośniki 165mm daje się przed panel drzwiowy by miały więcej miejsca na magnes... lepiej gra niż jak jest głośnik na styk wsadzony!!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 11:59 
Zacna persona forum

co do wzmaka to nie zmienialbym juz glosnikow na mocniejsze.. a co do montazu glosnikow nie chcialbym przerabiac tapicerki... te glosniczki audio system tym bardziej podobaja mi sie gdyz maja o jakies 5mm mniejsza glebokosc montazowa od hertz hsk. nadal nie mam pewnosci czy wejda.. tak malo osob montuje 16.5 w e39? czemu nikt nie zmienia glosnikow z tylu? sam wiem po sobie (e34) ze zamontowanie lepszych glosnikow z tylu w seryjne miejsca daje bardzo duzo, a skrzynie w bagazniku w sedanie jak dla mnie mijaja sie z celem- za bardzo dudni na zewnatrz. popieram pomysly osob montujacych glosnik basowy w tunelu na naty(za podlokietnikiem) ale mysle ze basik starczy tez z 4 glosniczkow dobrej firmy grajacych pod wzmacholem.

piszcie co wiecie o montazu glosnikow 16.5cm w e39

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 13:07 
Przyjaciel forum

tomaszeklolek napisał(a):
co do wzmaka to nie zmienialbym juz glosnikow na mocniejsze.. a co do montazu glosnikow nie chcialbym przerabiac tapicerki... te glosniczki audio system tym bardziej podobaja mi sie gdyz maja o jakies 5mm mniejsza glebokosc montazowa od hertz hsk. nadal nie mam pewnosci czy wejda.. tak malo osob montuje 16.5 w e39? czemu nikt nie zmienia glosnikow z tylu? sam wiem po sobie (e34) ze zamontowanie lepszych glosnikow z tylu w seryjne miejsca daje bardzo duzo, a skrzynie w bagazniku w sedanie jak dla mnie mijaja sie z celem- za bardzo dudni na zewnatrz. popieram pomysly osob montujacych glosnik basowy w tunelu na naty(za podlokietnikiem) ale mysle ze basik starczy tez z 4 glosniczkow dobrej firmy grajacych pod wzmacholem.

piszcie co wiecie o montazu glosnikow 16.5cm w e39

Kolego... montowanie głośników w tylnej półce to jak ustawienie kina domowego na odwrót...
satelitki z przodu a głośniki główne i centralny z tyłu...... :zdziwko:
INFINITY KAPPA 65.7 cs mają 58mm głębokości...
http://allegro.pl/item546783476_infinit ... kazja.html

INFINITY REF 6520SCS 54mm głębokość montażu..
http://allegro.pl/item541039496_infinit ... alera.html

Może coś z nich wybrać... większe szanse że wejdzie :P

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 13:34 
Zacna persona forum

pisalem juz ze teraz w e34 mam 2 zestawy hertzow esk 130 na przodzie jeden i na tyle jeden i podoba mi sie jak to gra. z samym zestawem z przodu nieodpowiadalo mi to dlatego w kolejnym samochodzie chce tak samo miec glosniki z przodu jak i z tlu.

co do glosnikow INFINITY KAPPA 65.7 cs naprawde maja az spl 95db? jak graja w porownaniu z audio system radion 165? jak w nich bas wypada? moze 65.9 ?? - czym sie w ogole rozni 65.7 od 65.9? ktore lepsze a moze INFINITY KAPPA 60.7 - http://allegro.pl/item539332949_infinit ... _free.html maja 16cm (i 56mm glebokosc montazowa) wiec moze latwiej wmontowac? mozna je kupic za 580zl nowki a cena sklepowa byla 899zl warto zawracac sobie nimi glowe?

te infinity kappy sa na 2ohm wiec latwiej by bylo je nakarmic tak ;)? tylko jak sie ma jakosc dzwieku i glosnosc.. bas w porownaniu do radionow ?

Ostatnio edytowano 4 lutego 2009, 14:31 przez l0lek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 14:19 
Zacna persona forum

user cobi montowal glosniki 16cm do swojej e39 z glebokoscia montazowa 53mm i powiedzial mi ze glosniki o glebokosci montazowej o 9mm wiekszej (62mm- radion 165) ze zmiescily by sie tylko nie wie czy membrana nie uderzala by o tapicerke... ma ktos moze pojecie czy jesli by wlazlo moglaby membrana uderzac o tapicerke?

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 14:31 
Zacna persona forum

E30 Coupe 344i
tej skutecznosci az tak do siebie nie bierz, czesto bardzo dobre glosniki maja duzo mniejszy SPL (ok 87-89) a bija na glowe wszystko inne, takze tego w doslownie nie nalezy odczytywac.

Jesli podepniesz glosniki w 2 ohm, to pamietaj ze nie bedziesz mial regulacji przod tyl przez wzmacniacz czy radio

Mocniejszy wzmacniacz tym bardziej w sredniej klasie cenowej jest wskazany - nie bedziesz go sluchal na max, tak wiec nie bedziesz odbieral najwiekszych znieksztalcen jakie w nim wystepuja.

Kable - 10m potrzebujesz na przod, na tyl nie wiem, ale odpowiednio mniej. Zalozmy 16m kabla i tu zalezy jakie wybierzesz. Najtansze ktore sie nadaja maja ceny 5 - 10 zl /mb

czemu nikt nie zmienia glosnikow z tylu?

bo dobry system audio to system przedni + subwoofer i ta droga wiekszosc instalatorow audio idzie.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 14:33 
Zacna persona forum

to lepsze glosniki 4ohm czy 2ohm?
jaki koszt wygluszenia przednich drzwi (2szt)?

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 16:47 
Zacna persona forum

E30 Coupe 344i
normalny zestaw przedni zawsze wystepuje w konfiguracji 4 ohm, jesli polaczysz ze zoba 2 zestawy - otrzymasz 2 lub 8 ohm, w zaleznosci od tego czy zrobisz to rownolegle czy szeregowo.

Glosniki subniskotonowe maja kilka cewek lub sa dostepne pojedyncze cewki w wersji 2 lub 4 ohm, takze tam sytuacja wyglada inaczej.

Material na wytlumienie przednich drzwi to ok 60-100 zł - zalezy czy oklejasz tez powierzchnie boczka tapicerki, przydaloby sie

Mozesz to zrobic matami APP badz matą dekarską SOUDAL, ceny sa porownywalne a mata SOUDAL jest troche ciensza, za to wytrzymalsza - nie pęka

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 19:42 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 3 E46
Po co Ci dwa zestawy głośników, kup jeden lepszy do tego pozadne wygłuszenie i bedziesz zadowolony ;)

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 22:06 
Zacna persona forum

a jak lupie powiedzmy glosniki 4ohm z przodu i 4ohm z tlu i podebne to pod wzmachola 4 kanalowego to bedzie wszystko chodzic na 4ohm? bo wzmachol ma napisane ze pracuje np z 4x75w rms przy 4ohm

co do glosnikow tylko z przodu pisze juz 4 raz ze w e34 zamontowalem tylko hertze na przod i nie podobalo mi sie jak to gralo, dopiero jak zalozylem jeszcze hertze na tyl to zaczelo ladnie grac takze ja wole taka konfiguracje, razem z wygluszonymi drzwiami i podpietym wszystkim pod wzmachola i do tego dobre radyjko

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 23:33 
Zacna persona forum

E30 Coupe 344i
do 4 kanalowego wzmaka oplaca sie podlaczyc glosniki oddzielnie, tak ze bedzie pracowal w 4x4ohm - tak bedzie lepiej

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 09:15 
Przyjaciel forum

Kolega uparł się na głośniki z przodu i z tyłu:P a może za miast tych głośników zapodać z tyłu same syczki??? będziesz miał stereo i to co Ci brakuje przy samych 2 przednich głośnikach...

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 17:15 
Zacna persona forum

jaa... no skad wiesz co mi brakuje... mowie po raz chyba 5 ze na przod zestaw i tyl musi byc. taka konfiguracja mi odpowiada a same syczki... psss a gdzie bass... nie no musza byc 2 zestawy ;] nie bede juz tlumaczyl dlaczego tak mi odpowiada...

a co do podlaczenia pod wzmachol no to jak glosniki 4ohm to podlaczone 4x4ohm chyba ze 2ohm to 4x2ohm :]

ps. nadal czekam na wasze wypowiedzi jakie glosniki i w jaki sposob da sie zamontowac w e39 ;) (w standardowe miejsca po przerobkach)

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 19:17 
Zacna persona forum

E30 Coupe 344i
a co do podlaczenia pod wzmachol no to jak glosniki 4ohm to podlaczone 4x4ohm chyba ze 2ohm to 4x2ohm :]

tylko ze 99,9% zestawow wystepuje jako 4 ohm tak wiec drugiej opcji nie rozpatruj. Zestaw ktory ja mam u siebie akurat jest 2 ohm, ale on fabrycznie ma 2 woofery kazdy po 4 ohm i 1 tweeter na kazda strone.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1