BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 18:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 14:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
jiGsaw napisał(a):
DanyU napisał(a):
ELEKTROWNIE WIATROWE, BATERIE SŁONECZNE :cisza:

Budowa elektrowni wiatrowych opłaca się tylko na ułamku procenta obszarów. Baterie słoneczne - jak dotąd koszt wytworzenia i ich sprawność sprawia, że absolutnie są nieopłacalne. Co z tego, że postawisz sobie wiatrak i baterię, skoro rozsypie się ze starości zanim zwróci Ci się energia włożona w ich budowę?

Póki co stosowanie napędu elektrycznego na masową skalę w samochodach jest nieosiągalne w praktyce, z wyjątkiem trolejbusów.

za granica jakos tak nie myślą i w Niemczech wiatraków jest mase.u nas jednostki.teraz sie słyszy ze mają to zmieniać. a u nas juz dawno może byłoby bpełno elektrowni wiatrowych czy słonecznych gdyby nie (jak zwykle) przepisy :suchy:

http://www.youtube.com/watch?v=fHtAkM3C ... re=related :hyhy:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 15:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Po pierwsze krzykacze, po drugie - nie wiem jak jest w Niemczech, ale w Polsce zaledwie niewielkie obszary na północy kraju nadają się pod elektrownie wiatrowe. Jak ktoś nie wierzy to zapraszam na rozmowę z naukowcami, bo ja tylko powtarzam po nich :) Energia geotermalna? Spoko, ale trzeba ją jeszcze umieć tanio wykorzystać i przetransportować. Ludzie, litości.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 15:25 
Forumowicz

Nadzieja w elektrowni termojądrowej, która tanio wytworzy wieeeeeele energii, z tego co wiem pierwsza ma powstać za ok. 50lat we francji

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 15:58 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
jiGsaw napisał(a):
Energia geotermalna? Spoko, ale trzeba ją jeszcze umieć tanio wykorzystać i przetransportować. Ludzie, litości.

No Islandii jakoś dają radę.

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 16:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: Individual
Kod silnika: 2.5 VTEC
Temat o elektrycznych samochodach nowy nie jest. Juz w 1992r BMW ekperymentowalo z elektrycznym E36 na wyspie RĂźgen.

Zdjecie elektrycznego E36, obok elektryczny Golf, Astra i MB 190

Artykul w Der Spiegel

Pierwszym seryjnym hybrydowym samochodem bylo Audi A4 duo w 1997r. Malo kto to wie.

Ostatnio edytowano 5 lutego 2009, 16:53 przez Krolik_Bugs, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 16:30 
Przyjaciel forum

Bobby_Valentino napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
Energia geotermalna? Spoko, ale trzeba ją jeszcze umieć tanio wykorzystać i przetransportować. Ludzie, litości.

No Islandii jakoś dają radę.

Najwidoczniej mają takie możliwości i przynosi to wymierne korzyści :)

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 18:13 
Krolik_Bugs napisał(a):
Temat o elektrycznych samochodach nowy nie jest. Juz w 1992r BMW ekperymentowalo z elektrycznym E36 na wyspie RĂźgen.

HOLA HOLAAA!! Już w 1991 BMW pokazało prototyp E1 !!

Było nawet blisko produkcji:

Obrazek

Obrazek

Tak samo z resztą, jak teraz rozkwitają hybrydy mocno, tymczasem... pomysł i prace trwają już ponad 30 lat :wstyd:

Cytuj:
Najwidoczniej mają takie możliwości i przynosi to wymierne korzyści :)

W Polsce bardzo dobre są warunki do czerpania energii geotermalnej i są już takie zakłady i powinniśmy się spodziewać, że będzie ich coraz więcej.

jiGsaw napisał(a):
ale w Polsce zaledwie niewielkie obszary na północy kraju nadają się pod elektrownie wiatrowe.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 18:31 
Przyjaciel forum

No i co do północy kraju miałem rację :) Póki co widocznie tylko tu się opłacało postawić. Geotermalne - owszem mamy jakiś potencjał, ale jak wiadomo nie można tego porównywać do Islandii.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 18:40 
jiGsaw napisał(a):
No i co do północy kraju miałem rację :)

Eee... nie. Napisałeś, że "częściowe". Tymczasem wg. mapy na północy są WYBITNIE korzystne warunki. jak widać w centralnej części są obszary bardzo korzystne, a reszta- w większości korzystna, choć nie wyjątkowo :)

jiGsaw napisał(a):
Geotermalne - owszem mamy jakiś potencjał,

40% powierzchni kraju.

Tak czy inaczej, jest mnóstwo możliwości. Trzeba tylko ruszyć tyłek i coś ogarnąć, samo się nie zrobi.

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 18:51 
Przyjaciel forum

ja mieszkam wg tej mapki w obszarze strefy mało korzystnej a pomimo to chodzą słuchy że mają stawiać kilkadziesiąt wiatraków w chyba 2 miejscach w okolicy.tak czy siak musi sie cos zacząć zmieniać bo jak my (Polska) nie zmienimy po dobroci to prędzej czy później wymuszą na nas zmiany (UE). Węgiel też kiedyś sie skończy

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 18:57 
Przyjaciel forum

Trzeba ruszyć tyłek, ale nie energia odnawialna nie ma tak wysokiego potencjału, żeby zasilić znaczący procent zapotrzebowania na energię. Poza tym przekształcanie energii geotermalnej nie jest nieszkodliwe, podobnie jak każde inne.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 19:02 
jiGsaw napisał(a):
energia odnawialna nie ma tak wysokiego potencjału, żeby zasilić znaczący procent zapotrzebowania na energię. Poza tym przekształcanie energii geotermalnej nie jest nieszkodliwe, podobnie jak każde inne.

Więc zaproponuj rozwiązanie :)

Ropa, węgiel się kończą. Wg. tego co czytałem jakiś czas temu, właśnie powinniśmy się spodziewać wzrostu udziału energii ze źródeł odnawialnych w stosunku do konwencjonalnych rozwiązań, no ale pewnie efekty dopiero za parę ładnych lat :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 19:57 
Przyjaciel forum

Ten wzrost nie uratuje sytuacji. Najlepszym rozwiązaniem byłaby oszczędność, ale to nierealne. Pozostaje więc energia jądrowa.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 20:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: Individual
Kod silnika: 2.5 VTEC
Fryderyk napisał(a):
HOLA HOLAAA!! Już w 1991 BMW pokazało prototyp E1 !!

Było nawet blisko produkcji:

O tym wynalazku to ja wiem, kod Z11, jednak elektryczne E36 bylo by chyba troche bardziej "doroslym" samochodem. ;)
Dla dobra marki BMW uwazam ze dobrze ze Z11 nie bylo produkowane. Podobnie jak Z13, z silnikiem 1,0. :przestraszony:

Teraz wiem dlaczego fotele E36 to takie stolki kuchenne, bo mialy sie zmiescic rownierz w czyms takim. :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 20:13 

jiGsaw napisał(a):
Ten wzrost nie uratuje sytuacji. Najlepszym rozwiązaniem byłaby oszczędność, ale to nierealne. Pozostaje więc energia jądrowa.

Dlaczego ? Ceny energii wzrosną tak jak to było z ropą i ludzie zaczną go oszczędzać. Zwykła wymiana żarówek w domu na energooszczędne przynosi bardzo duże zmniejszenie poboru prądu. U mnie rachunki za prąd spadły o jakieś 30% - to sporo. Oświetlenie led rozwija się bardzo szybko a ono zużywa jeszcze mniej prądu więc moim zdaniem zużycie energii nie powinno rosnąć a z czasem może nawet zacząć spadać jeżeli chodzi o Polskę. Wszystkie nowe technologie są coraz bardziej energo-oszczędne.

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 20:24 
Przyjaciel forum

Bobby_Valentino napisał(a):
jiGsaw napisał(a):

Dlaczego ? Ceny energii wzrosną tak jak to było z ropą i ludzie zaczną go oszczędzać. Zwykła wymiana żarówek w domu na energooszczędne przynosi bardzo duże zmniejszenie poboru prądu. U mnie rachunki za prąd spadły o jakieś 30% - to sporo. Oświetlenie led rozwija się bardzo szybko a ono zużywa jeszcze mniej prądu więc moim zdaniem zużycie energii nie powinno rosnąć a z czasem może nawet zacząć spadać jeżeli chodzi o Polskę. Wszystkie nowe technologie są coraz bardziej energo-oszczędne.

co do energii jądrowej to chyba Polska będzie musiała się z nią przeprosić. Żarówki energooszczędne u siebie w domu mam juz od dawna.polecam każdemu ;)
a co do zużycia energii to nowe technologie są nastawiane na oszczędność ale pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć.Komputery chociaż coraz nowocześniejsze to moce zasilaczy jednak rosną bo procek mocniejszy, grafika większa.telewizory plazmowe mają być zabronione w Europie ze względu na zużycie energii a są jednak nowoczesną technologią

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 20:26 
Przyjaciel forum

Tak, ale rozwój technologii wymaga coraz więcej energii. Jakby podwyższyli cenę energii dwukrotnie albo więcej to od razu ludzie (oraz przedstawiciele zakładów) by zaczęli oszczędzać... A nie np. stocznia Gdynia gdzie całą noc się pali kilka tysięcy kompów, bo każdy ma w dupie i nie chce mu się wyłączyć na noc.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 20:42 

jiGsaw napisał(a):
Tak, ale rozwój technologii wymaga coraz więcej energii. Jakby podwyższyli cenę energii dwukrotnie albo więcej to od razu ludzie (oraz przedstawiciele zakładów) by zaczęli oszczędzać... A nie np. stocznia Gdynia gdzie całą noc się pali kilka tysięcy kompów, bo każdy ma w dupie i nie chce mu się wyłączyć na noc.

No niestety bardzo ciężko zmienić ludzkie nawyki :zalamany: Mi długo zajęło nauczenie się że jak myje zęby to można kran zakręcić bo to nic nie daje że woda cały leci i leci :P To są tylko małe rzeczy ale w ogólnym rozrachunku przynoszą bardzo duże korzyści. Polecam także wyrzucić czajnik elektryczny i gotować wodę na gazie ;)

U mnie w pracy jak przełożony dostał rozkaz redukcji kosztów to np. zlikwidowali firmową kawkę i herbatę a 80 kompów chodziło 24h/7 dni w tygodniu :/

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2009, 20:49 
Zacna persona forum

Ja jednak opowiadłbym się za energią solarną. Jest ona dobrym sposobem na ogrzanie i zagospodarowanie swojego domu w prąd. Z uwagi na ocielenie się klimatu staje sie ona coraz bardziej opłacalna, aczkolwiek w niedostatecznie nasłonecznionych terenach polski czyli północnym ( gdzie mozna posłużyć sie Wiatrakami) jest mniej wydajna i trzeba bybyło ratować się tradycyjnymi żródłami energii, ale tylko w okresie zimowym.
Również taniejącym w porównaniu do innych lat. Często można skorzystać z dofinansowań.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 01:09 
Przyjaciel forum

To czemu jeszcze nie masz w swoim domu tego? :]

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1