BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 19:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 09:45 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):
To czemu jeszcze nie masz w swoim domu tego?

Skąd wiesz ze nie mam :] ;)

Nie mam. Ale w przyszłości mam zamiar miec, czy w tym domu czy w moim własnym.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 10:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Jak doczekamy czasów, że będzie to opłacalne to może też sobie sprawię :)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 10:40 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):
Jak doczekamy czasów, że będzie to opłacalne to może też sobie sprawię

To już jest opłacalne, wystarczy troszke się zainteresować :]

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 11:21 
Przyjaciel forum

W kalkulatorach albo na odludziu, gdzie nie ma sieci energetycznej.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 11:37 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):

Z takim podejściem nie ma o czym podejmowac tematu.
Ja ci tu nie będe przedstawiał liczb, cen i srodków z dopłat...wbrew opini laików takich jak ty, są to ceny porównywalne do cen np. pieca. Oczywiscie wiadomo że w dzisiejszych czasach montaż jest droższy, ale to sie zmienia, mało tego...to sie zwraca.
Napisałem ci wyzej jak się zainteresujesz poważnie, mozna o tym rozmawiac.

np. wystarczy poszukać w Google.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 12:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Wiatrak, prądnica, akumulatory, przetwornica..taki zestaw kosztuje około 6 tyś zł, i dysponuje mocą 2kW, dzieki akumulatorom, będziemy mieli prąd jak nie ma wiatru..2kW wystarczy do oświetlenia domu jednorodzinnego.. z czasem takie urządzenia staną się powszechne i tanie i bardziej wydajne.

Ale jest jedno ALE !!
Sąsiad kumpla potawił taki wiatrak, tylko mniejszy, samoróbka, ale dziła..po jakimś czasie przyszły jakieś urzędasy i domagali się opłaty za energię którą produkuje ten wiatrak :przestraszony: może być ten sam porblem co akcyzą na olej roślinny jak ludzie zaczeli wlewać to do samochodów.. Myślę że większym problemmem będą przepisy niż możliwości techniczne. Przez takie samochody na prąd elektryczny budżet państwa straci dużo kasy..to może być problem. Bo jeśli chodzi o możliwości techniczne to kwestia czasu..spójrzcie jak szybko rozwija się techniak..telefony, komputery, telewizory..tępo jest zastraszające !!

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 12:58 
Przyjaciel forum

Orso napisał(a):
jiGsaw napisał(a):

Z takim podejściem nie ma o czym podejmowac tematu.
Ja ci tu nie będe przedstawiał liczb, cen i srodków z dopłat...wbrew opini laików takich jak ty, są to ceny porównywalne do cen np. pieca. Oczywiscie wiadomo że w dzisiejszych czasach montaż jest droższy, ale to sie zmienia, mało tego...to sie zwraca.
Napisałem ci wyzej jak się zainteresujesz poważnie, mozna o tym rozmawiac.

np. wystarczy poszukać w Google.

No dobrze, Ty dysponujesz wiedzą z google, ja studiuję kierunek z tym związany i czerpię wiedzę z naukowych źródeł. Na dzień dzisiejszy się to nie opłaca w większości miejsc i taka jest prawda. Technologia postępuje i może za x lat będzie faktycznie warto w to inwestować na masową skalę.

Btw. - jako laik dostosuję się do Twojego netowego poziomu - cytat z neta - "Obecnie całkowity koszt wytworzenia określonej ilości energii elektrycznej przy użyciu fotoogniw (uwzględniający ich cenę, i szacowany okres pracy) jest o rząd wielkości wyższy, niż w przypadku energii jądrowej[2]. Mimo to, stosowanie fotoogniw staje się opłacalne w miejscach trudno dostępnych, o ile zapotrzebowanie na moc elektryczną jest niewielkie (pojedynczy dom), zaś odległość od najbliższej linii energetycznej jest większa niż kilka km, lub też budowa nowej linii jest utrudniona z powodu ukształtowania terenu."

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 13:09 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Niedawno czytałem o gościu - kupił 3 używane wiatraki, postawił je i... Zarabia. kilkanaście tys. zł miesięcznie. Jest w komfortowej sytuacji, bo przepisy nakazują producentom energii elektrycznej produkcję jakiegoś % tej energii ze źródeł odnawialnych. Innymi słowy - dostarcza prąd do elektrowni, a ona sprzedaje go dalej jako własny.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2009, 22:03 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):
Ty dysponujesz wiedzą z google

Nie napisałem że ja dysponuje, tylko że jak nie wiesz to to jest jeden z najszybszych sposobów.

jiGsaw napisał(a):
jako laik dostosuję się do Twojego netowego poziomu

:rotfl: taaa
Troszkę Ci jeszcze brakuje ;)

Tu masz link jednego z producentów http://www.hewalex.com.pl/doc/0/teoria?language=pl
Mam Ci podać instytucje gdzie możesz dopytć sie o dotacje, kredyty?

Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2009, 12:55 
Przyjaciel forum

Co mają dotację i kredyty wspólnego z realną ekonomią w tym wypadku? :zdziwko:

Jak dostaniesz dotację na kupno rozbitego e30 316i za 20tys zł to też skorzystasz? :wstyd:

Może faktycznie z tymi dotacjami nie będziesz na tym w plecy, ale ktoś jednak musi dołożyć do tego interesu, proste.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2009, 15:29 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):
Co mają dotację i kredyty wspólnego z realną ekonomią w tym wypadku?

Ma to wspólnego że nie zfinalizujesz całego tego przedsiewziecia z własnych pieniążków, tylko masz wsparcie. Tzn. mniej wydasz a masz :zakrecony:

Możliwości dofinansowania i preferencyjnego kredytowania systemów solarnych w Polsce
Kredyt preferencyjny udzielany przez Bank Ochrony Środowiska
Kredyty preferencyjne przeznaczone są dla osób fizycznych i innych inwestorów (w zależności od województwa). Warunki kredytowe, w tym wysokość oprocentowania, zależą od rodzaju kredytobiorcy (osoba fizyczna, przedsiębiorstwo, samorząd itp.), rodzaju przedsięwzięcia (np. budowa, modernizacja) i jego lokalizacji (konkretne województwo).
(www.bosbank.pl/i.php?i=700)

Pożyczka z Funduszu Pożyczkowego Rolnictwa Ekologicznego
Pożyczki na cele związane z podejmowaniem, prowadzeniem lub rozwijaniem rolnictwa ekologicznego, a także na realizację inwestycji mających na celu poprawę stanu środowiska naturalnego lub ochronę środowiska; pożyczką mogą być również objęte działania i inwestycje związane z agroturystyką. Wysokość dofinansowania do 20 tysięcy zł (w przypadku agroturystyki 15 tysięcy zł). Dofinansowanie mogą uzyskać rolnicy bądź osoby prowadzące działalność agroturystyczną z województwa małopolskiego. (www.marr.pl/pl/oferta_finansowa/pozyczk ... nikow.html).

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Możliwość uzyskania dofinansowania w wysokości 50% w ramach dopłat dla rolników.
Umorzenie części kredytu (25%) z funduszu termomodernizacyjnego Banku Gospodarstwa Krajowego.
(www.bgk.com.pl/fundusze/ft/ft_zasady.jsp)

Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Możliwości dofinansowania inwestycji realizowanych przez osoby fizyczne w formie dopłat do kredytów preferencyjnych z BOŚ, WFOŚiGW w Warszawie udziela osobom pomocy finansowej, na realizację zadań o charakterze proekologicznym w postaci dopłat ze środków Funduszu do oprocentowania preferencyjnych kredytów, udzielanych przez Bank Ochrony Środowiska.

Osoby fizyczne mogą ubiegać się o dopłaty do kredytów zaciąganych na realizację inwestycji dotyczących: - budowy źródeł ciepła z wykorzystaniem niekonwencjonalnych źródeł energii np. pompy ciepła, kolektory słoneczne, kotły na biomasę.
(www.wfosigw.pl/oferta/oferta.htm).

Ekofundusz
Możliwość uzyskania dofinansowania wyłącznie na instalację kolektorów słonecznych wraz z niezbędną instalacją (konstrukcja wsporcza, zasobnik ciepła, rozrząd wody, armatura, sterowanie). Wnioski mogą dotyczyć zarówno kolektorów instalowanych na istniejących budowlach, jak też i nowobudowanych.

Wszystkie obiekty muszą być własnością wnioskodawcy. EkoFundusz uwzględnia zgłoszenia zarówno projektów nowych, jak i zaawansowanych, o ile finansowe ich zaawansowanie nie przekroczyło 60% kosztów projektu na dzień złożenia wniosku do EkoFunduszu. Dopłata ze strony Fundacji dla tego rodzaju projektów wynosi 1.000 zł/m2 powierzchni czynnej kolektora, ale nie może przekroczyć 40% kosztów projektu.

Dopłata ta nie może być jednak niższa od 50 tys. złotych, co oznacza, że wniosek powinien dotyczyć instalacji wynoszącej co najmniej 50 m2 powierzchni czynnej kolektorów.
(www.ekofundusz.org.pl)

Dotacje z funduszy unijnych 2007-2013
1. Regionalne Programy Operacyjne, np. RPO Województwa Śląskiego
o Priorytet V. Środowisko Działanie 4.4. Wspomaganie rozwoju odnawialnych źródeł energii
2. PO Infrastruktura i Środowisko
o Oś Priorytetowa 9 - Infrastruktura energetyczna przyjazna środowisku
3. Działanie 10.7. Sieci ułatwiające odbiór energii ze źródeł odnawialnych
4. działanie 10.4. Wytwarzanie energii ze źródeł odnawialnych
5. Priorytet Inwestycje w innowacyjne przedsięwzięcia Działanie 4.4. Nowe inwestycje o wysokim potencjale innowacyjnym
6. Priorytet Inwestycje w innowacyjne przedsięwzięcia Działanie 4.5. Wsparcie dla inwestycji o dużym znaczeniu dla gospodarki
7. Działanie 10.1. Wysokosprawne wytwarzanie energii (w tym kogeneracji z odnawialnych źródeł energii)
8. Oś 3 Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich Działanie Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej (wytwarzanie lub dystrybucja energii wytwarzanej z odnawialnych źródeł energii)
(www.parp.gov.pl, www.zporr.gov.pl)

jiGsaw napisał(a):
Jak dostaniesz dotację na kupno rozbitego e30 316i za 20tys zł to też skorzystasz?

:zdziwko:

jiGsaw napisał(a):
Może faktycznie z tymi dotacjami nie będziesz na tym w plecy, ale ktoś jednak musi dołożyć do tego interesu, proste.

To nazywa się ekologia. Dbanie o środowisko. Bardzo mocno prepagowana w UE jak i w Polsce, więc pieniążki są i będą.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2009, 18:51 
Przyjaciel forum

Tak, tylko 3/4 pitolenia tzw. ekotumanistów ma z ekologią tyle wspólnego, co ja z baletem. Ekologia nie polega na tym, żeby dopłacać do interesu, bo wtedy właśnie jest baardzo nieekonomicznie, a zatem nieekologicznie. Po prostu nie ma sensu inwestować energii i kosztów w technologie, w których wkład energetyczny potrzebny do wyprodukowania energii jest większy niż energia uzyskana albo dane urządzenie wyeksploatuje się zanim da wymierne korzyści (zwróci się i zarobi coś). Mam nadzieję, że teraz rozumiesz ocb.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2009, 19:17 
Zacna persona forum

"Dynamiczne upowszechnienie technologii solarnej zaowocowało zauważalnym spadkiem cen gotowych zestawów, kompletowanych przez producentów i importerów kolektorów. Dwukolektorowy zestaw o sumarycznej powierzchni absorbera (w przypadku modeli płaskich) wystarcza na obsłużenie klasycznej, czteroosobowej rodziny.

Obecnie zestaw solarny o zadowalającej jakości, trwałości i akceptowalnych z ekonomicznego punktu widzenia uzyskach energii cieplnej można nabyć już za od ok. 6.100 zł (zastosowano 2 kolektory Hewalex KS2000 SP) lub od ok. 7.500 zł (2 kolektory Buderus Funke KS 2000TLP). "

http://dom.money.pl/remont/poradniki/ar ... 71207.html

Ty chyba w ogóle nie czytasz moich postów...tylko piszesz swoje :zdziwko:

Wyjaśnij mi co dla Ciebie znaczy Ekologia?

Uważasz ze jak dostaniesz dofinansowanie z UE na montaż takich kolektorów mniej wydasz pieniędzy i przyczynisz się do zmniejszenia globalnego ocieplenia...to jest nieekologiczne :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 01:35 
Przyjaciel forum

No dobra, znalazłem łopatę, więc postaram się udzielić pierwszej pomocy. Miesięcznie średnio gospodarstwo domowe w Polsce wydaje 75zł na energię elektryczną. Koszt systemu ogniw fotowoltaicznych razem z montażem, a niech będzie 10tys zł przy dobrych wiatrach. Dzieląc 10000/75 dostaniemy ilość miesięcy, po których zwróci się inwestycja. Ponad 11 lat. Do tego w tym czasie nastąpi tak duży rozwój technologii, że nasze bateryjki słoneczne będą mocno przestarzałe. Doliczyć należy jeszcze koszt eksploatacji takich ogniw + fakt, iż są one dostatecznie wydajne tylko przy określonym natężeniu promieniowania świetlnego. Można zatem policzyć skromnie 15 lat. Dopiero wtedy zaczniesz zarabiać. To jest ten Twój mniejszy wydatek pieniężny? Nie ważne, czy Ty płacisz, czy UE albo nawet ksiądz.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 10:20 
Zacna persona forum

:zdziwko:

Widać że mama jeszcze płaci rachunki.
Powodzenia w życiu z takim podejściem :/

jiGsaw napisał(a):
No dobra, znalazłem łopatę, więc postaram się udzielić pierwszej pomocy

Myślę ze powinieneś użyć takiego przedmiotu do pracy.
Powodzenia
Kończe dyskusję z tobą, bo nie wiesz na ten temat wystarczajaco a się udzielasz.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 10:46 
Przyjaciel forum

No spoko, rozumiem, że jak dostaniesz dofinansowanie to może już się opłacać dla Ciebie. Ja tu podałem jednak jaki jest stan faktyczny, jeżeli nie dotarłem do Ciebie ja, ani prosta matematyka to bardzo mi przykro i faktycznie muszę przystać na zakończenie dyskusji. Z niecierpliwością czekam aż zdecydujesz się na ten świetny interes.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 11:05 
Uzależniony od forum :)

Osiagi piekne,ale podczas jazdy bym musial sobie na cd nagrac jakis rasowy dzwiek i puszczac podczas jazdy :rotfl: :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1