BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 20:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] nie swieca swiatla pozycyjne (postojowe)
PostNapisane: 25 stycznia 2009, 13:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30 with s50
Jak w temacie, bezpiecznik (czerwony 10amperowy) jest OK (nr 33 wg rozpiski bezpiecznikow), zarowki OK (zamieniane na prawa strone i swieca), przeciwmgielne tylne lewe i prawe dzialaja..

co jeszcze sprawdzic? Lampy przestaly dzialac z dnia na dzien, prawdopodobnie po umyciu samochodu.. jest jeszcze jakis inny bezpiecznik albo przekaznik o ktorym nie wiem?

ma ktos jakies pomysly? bo to nie daje mi spac

:zalamany:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 stycznia 2009, 14:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
sprawdź najlepiej wszystkie bezpieczniki. może któryś o którym nie mowa w rozpisce że dotyczy świateł padł a w jakis sposób mógłby być z tym problemem powiązany. sprawdzić nie zaszkodzi. a jak nie to to może coś we włączniku się stało. może jakiś kabel się przetarł.

Tytuł:
PostNapisane: 25 stycznia 2009, 20:20 
Pierwsze kroki

wszystkie bezpieczniki sprawdzone, wszystkie sa cale.. A wlacznik na pewno jest sprawny, bo skoro wlacza sie prawa strona pozycji to powinna i lewa (a moze sie myle?)

Na domiar zlego przestalo dzialac lewe swiatlo mijania.. i teraz mam slepe lewe swiatlo i brak tylnych lewych pozycyjnych..

co sie stalo? :zalamany: :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 25 stycznia 2009, 22:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
wydaje mi się, że musisz jechac do jakiegoś elektryka. może gdzieś wtyczki zaśniedziały, lub kabel się przetarł. tak na odległość to ci raczej nikt nie pomoże. sam jedynie możesz zobaczyć, czy dochodzi np prąd do bezpiecznika np 33 skoro odpowiada za światła.

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2009, 00:02 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: m62b44
miałem ostatnio ten sam objaw i to był bezpiecznik 43 albo 33 albo 37 o ile pamietam 10v poszukaj w tych bezpiecznkach od lewej strony http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=267 rozpiska bezpieczników

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2009, 09:18 
Pierwsze kroki

pod pokrywka bezpiecznikow rozpiska informuje :

bezpiecznik 33 odpowiada za :
-Parklicht Światła postojowe (dziala tylko prawe),
-Standlicht links Światło postojowe lewe (nie dziala),
-Beleuchtung Innen-u. Gepackraum Oświetlenie wewnętrzne bagażnika (nie mam zarowki wiec nie wiem),
-Fensterheber Fahrer (nur fur 4-Turer) Podnośnik do szyb tylko dla 4-drzwiowych (nie posiadam el. szyb),
-Ladesteckdose Prąd gniazda wtykowego (dziala),
-Telefon (nie posiadam),
-Turschlobheizung Ogrzewania zamków w drzwiach (nie posiadam),

bezpiecznik 37 (jest w 100% sprawny- po wyjeciu nie swieci deska oraz prawe pozycyjne):
-Kennzeichenleuchte lampy obrysowe (nie posiadam)
-Standlicht rechts Światło postojowe prawe (dziala)
-Beleuchtung Bedienteile u. Instrumentenkombination Oświetlenie deski (dziala)
-Leuchtweitenregulierung Regulacja oświetlenia (dziala)
-Motorroumleuchte podswietlanie komory silnika (nie posiadam)
-Schienwerferreinigungsanlage spryskiwacz lamp (nie posiadam)

nie wiem co to za cyrki sie dzieje pod maska ale przestalo swiecic tez lewe swiatlo mijania.. (bezpiecznik 11, ktory za to odpowiada jest OK) :znudzony:

:znudzony: :znudzony:

jak sprawdzic czy prad dochodzi do bezpiecznika? czym?

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2009, 10:51 
Forumowicz

Kod silnika: m62b44
posłuchaj ja tez sprawdzałem i po koleji jechałem z bezpiecznikaami i własnie miałej jeden spalony i nie był to żaden 11 tylko któryś z tych co wymieniłem, wiem że to dziwne ale tak było. po rozpisce tylko spisałem sobie które maja cos wspoólnego ze swiatłami i wszystkie sprawdziłem gdyż widać one maja wspólne w pewnym sensie zastosowanie. a tak gdybajac od czego jest to nie rozwiązęsz problemu.mam nadzieje że ci sie uda to szybko. :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2009, 13:04 
Pierwsze kroki

Dobra zrobilem maly przeglad i sytuacja tak sie przedstawia:

-swiatlo mijania: byla przepalona zarowka i jest juz OK.

-pozycyjnych przednich lewych i tylnych lewych w dalszym ciagu NIE ma. Wymienilem wszystkie bezpieczniki na NOWE wg rozpiski (chociaz stare nie byly przepalone). Wszystko dziala oprocz tych nieszczesnych lewych pozycyjnych.. Dodatkowo wyjalem przekazniki przeczyscilem styki itd itp. Wyjalem tez wlacznik swiatel przy kierownicy, rowniez przeczyscilem itd.

Male pytanie:
W tylnych lewych pozycyjnych swiatlach sa 2 zarowki w jednej jest taka 2w1 (przeciwmgielna i pozycyjna) oraz w drugiej zwykla 1-wloknowa. W tej pierwszej przeciwmgielna dziala wiec wnioskuje ze prad dochodzi.. ale dlaczego nie ma pozycyjnych..? :/ Wszystko dziala, kierunkowskazy, stop, cofania.. dlaczego nie ma pradu w pozycyjnych??

Zastanawiam sie nad DRUCIARSTWEM tj: przeciagniecie przewodu z pradem z prawej lampy do lewej..co o tym myslicie? Jak to zrobic w ogole? :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2009, 23:34 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E87
Kod silnika: M47N2
a nie masz problemu z kontrastem zegarow? bo mi siadl potencjometr w e36 i nie dzialaja mi postojowe, dlugie i tylnia lampa:( i tez nie wiem co jest. podejrzewam zwarcie na potencjometrze. czytalem tez cos o zwarciu w zapalniczce

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 00:30 
Zacna persona forum

Kod silnika: M62B35
A przekazniki sprawne ??
O ile pamiętam to od R5 do R8 są odpowiedzialne za swiatła,wiem tylko ze R5 jest za halogeny a co dalej ...
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 21:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i
Kod silnika: M43B16
Witam miałem ten sam problem z tylnymi lampami dotryczył pozycji jednego dnia swieciła drugiego już nie w ten weekend wyjołem tylną lampę wszystkie styki wyczyściłem papierem ściernym popsikałem płynem do przewodów elektrycznych kostki również wszystko zaczeło działać. ale zauważyłem coś dziwnego mam e 36 od niedawna więc niezwruciłem na to uwagi mam lampy clear red i zauważyłem że w moich lampach pozycja jest nie w tym miejscu co w innych autach w dodatku niemam przeciwmgielnych tzn na dole klosza są 3 przedziałki orginalnie te naj bardziej na zewnątrz to pozycje i w lewej przeciwmgielna u mnie natomiast pozycje są te środkowe stopy te naj bardziej w środku a te naj bardziej na zewnątrz wogule sie niezapalają zgłupiałem i niewiem co jest grane moze ktoś pomoże ??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1