BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 05:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2009, 17:49 
Pierwsze kroki

moje zagazowane kuce zżeraja 9 l. GAZU na 100 km w trasie...jade 90-110

w miscie nie mam pojęcia...troche paliwa pojedzą..potem troche gazu....kosztowo wychodzi to mniej niz OMEGA 2.0 która zzerała 12 l. paliwa w miescie przy spokojnej jeżdzie..

NIE ZGADZAM SIE ŻE 320 PALI DUZO !
wg mnie pali naprawde mało jak na frajde z jazdy..;)..

528 rekin spaalał mi 12 a miescie beznyny i ok 8 na trasie..tez bez szaleństw ale poraz kolejny stwierdzę, że to nie jest duzo ;)..

ps. wszystko zalezy od:
a) jakości paliwa
b) nogi kierujacego ;)

w testach z moja kierowcą-kobietą OMEGA spalała o 4 LITRY !!! więcej paliwa w mieście ;).

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 lutego 2009, 19:59 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
werner18 napisał(a):
Robert 7402 napisał(a):
moja bunia e36 2.0 wanos pali w miescie 13 l i niech mi nikt nie mówi ze 150 kucyków zje mu mniej :cisza:

No to Cie zaskocze. Moja M50B20 vanos pali 10,5 przy spokojnej jezdzie a zeby spalila 13 to kurde chyba musialbym ja cisnac do konca od swiatel do swiatel ;)

no to nas zaskoczyłeś Kolego a jaka to jest spokojna jazda?
do ilu obrotów przy zmianie biegów?

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 16:39 
Forumowicz

Garaż: 320ci -> 318is -> 328ci -> 528iA -> 530i -> 323i -> 323ci -> 525iA -> 540iA -> 523i -> 320Ci -> 523i -> 320Ci -> 520iA -> 323i -> 523i -> ?
Zmiana biegow przy 2500 obrotow, redukcja przy ok 1500 (nie mniej). Jesli ruszam od swiatel to trzymam delikatnie gaz przez ok sekunde a pozniej wciskam ale nie gwaltownie do 3/4 az rozpedzi sie do tych 2500 obrotow. Jadac z gorki nie hamuje hamulcem tylko biegiem, nie hamuje tuz przed swiatlami tylko puszczam wczesniej noge z gazu, pozniej redukcja biegu i hamulec ;) zalozmy ze dojdziesz do predkosci 70 i chcesz ja utrzymac, spojrz na ekonomizer i popusc lekko gaz aby pokazywal 8-8,5 litra (chyba ze jedziesz pod gorke) i tak trzymaj te predkosc. Tak to mniej wiecej wyglada. Ogolnie jak najszybciej do 5 biegu, ale bez przesady. Mysle ze przy 60 kmh spokojnie mozna po plaskiej nawierzchni wrzucic 5 bieg.

Rzadko tak jezdze, ale uwierzcie ze da sie zejsc do 10,5 litra :) Oczywiscie nie mowie tu o korkach ,bo w Szczecinie ich malo, po prostu normalne natezenie w miescie. Jadac "normalnie" czyli zmiana biegow przy 3000-3500, bez szalenstw spali mi jakies 11,5.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 17:06 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
werner18 napisał(a):
Zmiana biegow przy 2500 obrotow, redukcja przy ok 1500 (nie mniej). Jesli ruszam od swiatel to trzymam delikatnie gaz przez ok sekunde a pozniej wciskam ale nie gwaltownie do 3/4 az rozpedzi sie do tych 2500 obrotow. Jadac z gorki nie hamuje hamulcem tylko biegiem, nie hamuje tuz przed swiatlami tylko puszczam wczesniej noge z gazu, pozniej redukcja biegu i hamulec ;) zalozmy ze dojdziesz do predkosci 70 i chcesz ja utrzymac, spojrz na ekonomizer i popusc lekko gaz aby pokazywal 8-8,5 litra (chyba ze jedziesz pod gorke) i tak trzymaj te predkosc. Tak to mniej wiecej wyglada. Ogolnie jak najszybciej do 5 biegu, ale bez przesady. Mysle ze przy 60 kmh spokojnie mozna po plaskiej nawierzchni wrzucic 5 bieg.

Rzadko tak jezdze, ale uwierzcie ze da sie zejsc do 10,5 litra :) Oczywiscie nie mowie tu o korkach ,bo w Szczecinie ich malo, po prostu normalne natezenie w miescie. Jadac "normalnie" czyli zmiana biegow przy 3000-3500, bez szalenstw spali mi jakies 11,5.

zazdroszczę Ci trochę tego Szczecina po Warszawie nie da się tak jeżdzić i stąd spalanie około 13l

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 17:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30 with s50
u mnie m50b20 bez vanosa na 100km na blosie :
trasa (90km/h): 9LPG
miasto (korki, max3tys obr, hamowanie silnikiem) 14,5LPG

wyniki zmierzone tankowaniem do odbicia. LPG pali 20% wiecej od PB i jak widac wszystko OK.

ksiazkowo w miescie 320i pali ok 12,5 PB

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 22:11 
Pierwsze kroki

Witam!
ja co prawda mam 330i kombice na gazie.
Po przeczytaniu powyzszych postow jestem mile zaskoczony, bo mi pali ok. 12 lpg w trasie i ok. 14 lpg w miescie.
co do pb to pali mi w trasie 8 -9 - w zaleznosci czy jade spokojnie czy ostrzej, w miescie ok 11.5.
wynika z tego, ze rzeczywiscie r6 pala podobnie.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 22:19 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: m54b22 + LPG
werner18 napisał(a):

tak samo jeżdze zwykle, jak nie musze wyprzedzać albo coś... mi 10-11 pali.

czasem nie wytrzymuje i ciągne do odcięcia, ale tylko jak jest rozgrzany silnik

Lubię Płacić Grosze

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10 lutego 2009, 13:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34 525 turing
Robert 7402 napisał(a):
moja bunia e36 2.0 wanos pali w miescie 13 l i niech mi nikt nie mówi ze 150 kucyków zje mu mniej :cisza:
moja poprzeednia 13.5 miasto a co ciśnieńcia to do 18 spiła ale ja bokami gdzie się da a gdzie się nieda też daje rade :20:

Tytuł:
PostNapisane: 14 lutego 2009, 10:17 
Pierwsze kroki

Dobrze mówisz kolego.Cos za cos żeby sobie poszaleć to trzeba troszkę zatankować :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2009, 13:54 
Poszukaj zanim zapytasz

Moja przy normalnej jezdzie po mieście (nie ruszam ostatni spod świateł) pali ok. 13,5L. Na trasie przy prędkości ok. 120km/h 8L, :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2009, 12:54 
Forumowicz

mam taka sama vez vanosa miasto 15.2 na ciezkim bucie w koncu nie kupilem bmw zeby jezdzic do 2000 obrotow, trasa 9 z malym hakiem ale miejscami 180km/h a srednio 130

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2009, 00:24 
Forumowicz

A moja e36 320 spaliła mi jak z niemiec wracałem ok 8,3l BP z klimą. tak pali ok 11 przy średniej jeździe. ostatnio wsadziłem sekwencje i za 68 zł zrobiłem 374 km:) he he

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 09:03 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Cabrio
Kod silnika: N46B20 swap M54B30
misiek02 i jak teraz ze spalaniem??? jest jakas poprawa???? bo moja pali lekko 15... raz udało mi sie zejsc do 13,6... ale jazda jak emeryt... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 09:44 
Pierwsze kroki

KOLEGO M. Nie przejmuj sie ja pisałem wcześniej że mi pali 13 .Teraz pali 16 ,ale są pewne aspekty tego .Jest śnieg mieszanie obrotami ,kolami i szybsze stygnięcie silnika .Koledzy też ryczą ,że im tak wciąga .BYLE DO WIOSNY :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 09:46 
Pierwsze kroki

KOLEGO M. Nie przejmuj sie ja pisałem wcześniej że mi pali 13 .Teraz pali 16 ,ale są pewne aspekty tego .Jest śnieg mieszanie obrotami ,kolami i szybsze stygnięcie silnika .Koledzy też ryczą ,że im tak wciąga .BYLE DO WIOSNY :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 21:34 
Forumowicz

Moje BMW: E36 sedan
Trasa: od 7,75l (emeryt) do 8,5l (między 100-150 km/h i troszkę wyprzedzania).
Stolica: 12l-14l.

Gdzieś wyczytałem, że BMW factory oceniło w mieście na 12,9l.

Nie wierzę, że w dużym mieście można spalić 10-11l.

320i = najgorszy stosunek spalania do mocy w E36 R6

Robert 7402 napisał(a):

:szok:

Raczej vanos

Robert 7402 napisał(a):

Przy normalnej eksploatacji i zdrowym aucie nie wierzę w 16l PB na 100km.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 11:14 
Pierwsze kroki

Hej Paweł24 pytałes jak ze spalaniem?a wiec różnie jak jeżdze normalnie to tak od 9 do 11 a jak troszke bokiem :) troszke sie poprzeciaga na biegach to i lepiej nie pisac!Ja to staram sie nie liczyc tego ale chyba ile zdąrzy to fryknie! :/

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 20:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20
moja bee-mka na 13L zrobila ok.180km na trasie i po miescie.srednio ciezka noga-czasem,wiec jest raczej dobrze a 15L to :szok:

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 20:53 
Forumowicz

Tylko to zalezy takze jak sprawdzamy te spalanie..czy od rezerwy do rezerwy,czy na komputerze lub pod korek wyjezdzamy 100km i patrzymy wtedy po ponownym zatankowaniu ile weszło wachy.3 opcja daje najlepsze wyniki nie ma co tu ukrywac.Nie wierze takze w to zeby e36 320i paliła 11 l przy spokojnej jezdzie w takim miescie jak Warszawa w godzinach szczytu :]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1