BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 00:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] zaświeca sie żółta kontrolka od oleju
PostNapisane: 11 lutego 2007, 11:27 
Pierwsze kroki

po rozgrzaniu silnika i wyłączenia go zaświeca sie żółta kontrolka od poziomu oleju a olej jest i to samo miałem w e38 740

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 listopada 2007, 17:15 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich,

jestem nowy na forum, wlasnie kupilem swoje pierwsze bmw, jest to 330d touring '01.

mam podobny problem co kolega, raz na jakis czas zapala mi sie zolta kontrolka oleju, zeby zniknela wystarczy przygazowac lub uruchomic ponownie silnik. Moze mi ktos powiedziec co jest tego przyczyna?? czy jest to powazna usterka?? z gory dzieki za info.

Tytuł:
PostNapisane: 30 listopada 2007, 18:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
panowie wg instrukcji BMW e46
zołta kontrolka ktora sie zapala po wyłaczeniu auta oznacza ze i oznacza ze poziom oleju osiaga minimum stanu i przy najblizszej okazji trzeba go dolac przewaznie ok 1L do poziomu max
kontrolka ktora sie zaswieci w trakcie jazdy oznacza ze poziom oleju jest na min. i trzeba dolac oleju jak najszybciej, i nie zalecaja jazde powyzej 50km z zaswiecona tą kontrolka
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30 listopada 2007, 20:19 
Pierwsze kroki

witam i chciałbym powiedziec santino ze wiem od czego jest zołta kontrolka tylko ze u mnie problem był i jest inny kontrolka zapalała sie kiedy stan oleju był poniędzy gornym a dolnym czyli prawidłowo ale dolałem prawie pod gorny poziom i juz sie nie zaświeca tak ze nie wiem czy bagnet pokazuje prawidłowy stan oleju czy czujnik :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2007, 00:59 
Przyjaciel forum

Wojtek27, to juz trudno wyczuc, mozliwe ze z czujnikiem cos nie tak, bo bagnet raczej sie nie moze rozregulowac :rotfl: najlatwiej mozna by bylo sprawdzic to przy wymianie oleju jesli masz R6 to wchodzi ci 6.5L oleju i to powinno dac polowe na bagnecie

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2007, 11:18 
Pierwsze kroki

poziom oleju to byla pierwsza rzecz, ktora sprawdzilem, jest ok, ale faktycznie doleje troche i zobaczymy czy lampka bedzie sie jeszcze zapalac...dzieki za odpowiedz...

:D

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2007, 11:28 
Forumowicz

Moje BMW: E61 520d
Kod silnika: M47N2
hej wszystkim,

mialem ten sam problem, jesli mamy odpowiednia ilosc oleju t onic innego jak czujnik oleju! nie ma takiej mozliwosci zeby to byla wina bagnetu. dwa miesiace temu wymienialem taki czuujnik, koszt 140e za czujnik, mowie o orginale plus 60e wymiana.
problem zniknal odrazu, tyle tylko ze kosztowne ale strasznie mnie wkurzala ta zolta dioda.
z tego co sie orietuje to w polsce orginalny czujnik kosztuje 300zl takze jest troszke taniej.

pozdrawiam,
rafi

Tytuł:
PostNapisane: 1 grudnia 2007, 16:16 
Pierwsze kroki

SLAW425 jak dolejesz ten olej to napisz czy sie zaświeca

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2007, 23:18 
Pierwsze kroki

strzala,

niestety powodem nie jest poziom oleju...to chyba wina czujnika, albo czegos innego... :zdziwko:

kumpel mowil, ze mial podobne objawy w mercedesie e500 jak zaczynala mu sie chrzanic sonda lambda...

pzdr
slaw425

Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2008, 22:25 
Pierwsze kroki

Witam! Też mam problem z kontrolką zółtą oleju z tym że ona gasnie po przejechaniu ok 100 metrów lub przy dogazowaniu. Nie wiem czy przejmować się tym?? Olej był niedawno wymieniany z tym że jak kupowałem samochód to paliła się czerwona kontrolka oleju., Facet (sprzedawca)powiedział że wystarzy wymiana oleju i resetu kompa i problem bedzie z głowy. Jednak teraz przez jakiś czas pali sie zółta i nie wiem czy tak ma być czy cos mam uszkodzone. Proszę o odpowiedź drogich forumowiczów. Pozdrawiam !!!
///pc

Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2008, 18:32 
Forumowicz

u mnie jest to samo (e46 320d '99), po zapaleniu świeci się zółta kontrolka a potem gaśnie, zaczęło się to po wymianie oleju (mam go raczej za dużo jak za mało)

Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2008, 23:57 
Pierwsze kroki

Czy nikt nie wie co to moze być??

Tytuł:
PostNapisane: 14 lutego 2008, 09:55 
Przyjaciel forum

qazq84, tutaj za duzo nie ma co sie psuc jesli masz olej w porzadku, to raczej czujnik tak jak pisal wyzej Rafi23, jak kupowałes to sprawdzałes poziom oleju? bo czerwona oznacza ze trzeba natychmiastowo dolac do normalnego poziomu

Tytuł:
PostNapisane: 14 lutego 2008, 20:42 
Pierwsze kroki

a czy jest mozliwe to ze komp nie został prawidłowo zresetowany?? Poziom oleju jest prawidłowy.

Tytuł:
PostNapisane: 14 lutego 2008, 20:59 
Forumowy terrorysta

Stawiam na czujnik .

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 10:02 
Pierwsze kroki

U mnie koledzy tez wczoraj zapaliła się żółta kontrolka od oleju i po 10s. gaśnie.
Stawiam na zawilgocony czujnik.
Teraz chlapa na drogach bo solą sypią, pewnie zawilgocony jest.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 11:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Witam!
Mialem ten sam problem.zolta kontrolka co jakis czas zapalala sie zaraz po rozruchu.pojechalem do faceta ktory przygotowuje bmw do wyscigow touring.zmienil mi olej z 5w-30 castrol magnatec(mowi ze to typowo fordowski a nie bmw ,nie wiem czemu ale chyba wiedzial co mowi)na edge sport 0w-40 (proponowal millers niby lepszy)zmienil czujnik i po sprawie.cena czujnika 91£.nic sie nie swieci

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 17:07 
Pierwsze kroki

Ja u siebie zalałem Castrol Edge 5W40 i od czasu do czasu zapala mi się żółta kontrolka od oleju :(

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 23:12 
Forumowicz

Moje BMW: e39, e92
Kod silnika: M54B22, N54B30A
witam posiadam bmw e39 i dziś stojąc na włączonym silniku zaświeciła mi się żółta kontrolka na instrukcji wyzej przedstawionej jest to ostatnia lapka SERWIS ENGINE. W mojej instukcji po polsku do e39 jest to zapisane SILNIK POGORSZENIE SKLADU SPALIN. Moze ktos wie co mi padlo 2 dni temu wymienialem alternator troche mnie przykosztowalo. HELP!! :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 14:42 
Pierwsze kroki

W mojej E46 po każdym odpaleniu silnika po około 15 sekundach zapalała sie zółta kontrolka oleju, paliła się jakieś 10sekund i gasła Nie zapaląła się do momentu ponownego odpalenia samochodu. Poziom oleju był ok, Jezdziłem tak jakieś 6miesiecy, zakażdym razem dokładnie ta sam reakcja kontrolki.
Kupiłem nowy czujnik poziomu oleju (400zł w ASO) i wszystko jest dobrze.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1