BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 22:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 15:41 
Częsty bywalec

TomekB napisał(a):
Masz w takim razie niesprawny samochód albo nigdy nie jeździłeś E36.

E36 mam od roku, o sprawności mojego wozu nie wiesz nic, z resztą nie tylko o tym. Ogrzewanie w porównaniu do oplowskiego z Astry jest słabe i takie jest moje zdanie na ten temat, a w niejednej Astrze i E36 jeździłem.

Oczywiście dalej możesz się dowartościowywać takimi komentarzami, powodzenia w prawdziwym życiu życzę :padam:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 15:42 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Ja tylko stosuję Twoją denną argumentację.
Ogrzewanie a Astrze (a zwłaszcza w porównaniu do E36) jest co najwyżej dobre na sierpniowe noce. A też nie jedną Astrą i nie jednym E36 jeździłem.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 15:57 
Częsty bywalec

TomekB napisał(a):
Ja tylko stosuję Twoją denną argumentację.

Skąd te wnioski?
TomekB napisał(a):
Ogrzewanie a Astrze (a zwłaszcza w porównaniu do E36) jest co najwyżej dobre na sierpniowe noce. A też nie jedną Astrą i nie jednym E36 jeździłem.

A ja mam zdanie zupełnie inne, ale jak się zrobią lepsze warunki to ogrzewanie w moim E36 będę próbował poprawić.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 16:04 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
młodye36 napisał(a):
TomekB, chyba nie jeździłeś Astrą F, jak na auto tej klasy jest w niej sporo miejsca. A za 4kzł to kupisz szrot najprawdopodobniej :]

młodye36 napisał(a):
Chyba nigdy nie jeździłeś, to w e36 w przeciwieństwie do astry można zamarznąć :rotfl: Ale BMW na astrę i tak bym już nie zmienił :oczami:

Generalnie to luz, ale to co tu przeczytałem do tej pory w tym wątku to znowu mnie przekonuje że jestem chyba niezłym ekscentrykiem skoro uważam że BMW to dobre samochody i na pytanie o coś dobrego, taniego i bezstresowego polecam E36. Bo jak widać większość woli Fordy, Fiaty, Ople, VW, Nissany, Hondy, Peugeoty itp.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 16:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
TomekB napisał(a):

tu się nie zgodzę, zarówno w astrze jak i obecnym E36 sam doprowadzałem ogrzewanie do porządku (wymiany płynów, termostatów itp.) i zarówno astra jak i E36 dobrze grzeją, warunek to sprawny układ !!

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 16:40 
Częsty bywalec

TomekB, BMW to bardzo dobre samochody. W moim odczuciu ogrzewanie w e36 wypada słabo, a Astra wcale mała nie jest i opisywanej rodzinie powinna wystarczyć. Możesz mieć inne zdanie i możemy tak w nieskończoność, ale to chyba bez sensu.
DanyU, wymieniałeś już może te dwa filtry co są pod szybą?

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 18:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
tomasz86 napisał(a):
bialy napisał(a):
Chyba jednak najrozsądniejszą propozycje to jednak rzucił kolega Marsellus pisząc o Carinie E

bezawaryjny samochod ale wyglada wlascilowosci jezdne to tragedia jak wiekszosc japoncow
wolalbym juz corrolle
kolegi ojciec mial accorda 2004rok kupionego jako nowy w salonie ....kolega po przejechaniu sie moim compactem stwierdzil ze wolalbym jezdzic 10 letniego compacta niz kilkuletnim accordem
tak podsumowalbym japonskie samochody

Cariną E nigdy nie jechałem za kierownicą wiec na temat jej właściwości jezdnych sie nie wypowiem. Znajomy miał taką to powiem tyle że bez awaryjna. Co do Accorda, to oprócz BMW mam właśnie Accorda 1.8 benzyna z 99r, jest u mnie w rodzinie prawie od nowości wiec znam jej historie. Jednyna usterka to na jesieni kostka stacyjki złapała wilgoć, ale z okazji 15lecia Hondy w Polsce wymienili mi to w ASO za darmo. Właściwości jezdne, super (zwłaszcza jak na FWD). Silnik też fajnie sobie radzi, tylko jak każdy V-TEC pali sporo. W mieście poniżej dychy zejść sie nie da, reguła 10,5-11,5. W trasie ja najniżej zszedłem 8,8 (ale klima i navi non stop), ojcu kiedyś sie udało do 7,9.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 19:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: Individual
Kod silnika: 2.5 VTEC
Jesli mamy proponowac Vectry, Accordy czy Cariny to naprawde lepiej proponujmy E36. Koszta podobne ale to BMW.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 09:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Cytuj:
TomekB, BMW to bardzo dobre samochody. W moim odczuciu ogrzewanie w e36 wypada słabo, a Astra wcale mała nie jest i opisywanej rodzinie powinna wystarczyć. Możesz mieć inne zdanie i możemy tak w nieskończoność, ale to chyba bez sensu.
DanyU, wymieniałeś już może te dwa filtry co są pod szybą?
Astra jest w 100% wystarczająca dla rodziny, na dłuższe trasy może za mała, za miękka, ale do kręcenia sie po okolicy, do lekarza, rodziny czy na zakupy bardzo dobra !!

Filtrów nie zakładam..bedę jeździł bez.

Krolik_Bugs napisał(a):
Jesli mamy proponowac Vectry, Accordy czy Cariny to naprawde lepiej proponujmy E36. Koszta podobne ale to BMW.
z Tym się zgodzę, ale autko ma być tanie w eksploatacji, a tu, biorąc pod uwagę ilość miejsca, komfort najlepiej wypada Astra ośmio zaworowa, tanio kupisz, malo awaryjna, i wygodna !!

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 21:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
DanyU napisał(a):
Krolik_Bugs napisał(a):
z Tym się zgodzę, ale autko ma być tanie w eksploatacji, a tu, biorąc pod uwagę ilość miejsca, komfort najlepiej wypada Astra ośmio zaworowa, tanio kupisz, malo awaryjna, i wygodna !!

Hmmm, czytając podobne posty, dochodzę do wniosku, iż moje rozumienie słowa komfort odbiega od tego reprezentowanego przez większość. Jakoś więcej komfortu czuję w e36 niż w astrze wersji karetka, o ile w jej przypadku można stosować w ogóle takie określenie;)
Nawet jeśli ktoś nie bierze pod uwagę przy ocenie komfortu takich aspektów jak przyspieszenie, to chyba fotele a'la stołek, skrzynia biegów typ totolotek i deska rozdzielcza grobowy błysk czerni jednak daja się zauważyć.

Kolejna uwaga: cóż znaczy "tanie w eksploatacji"?
Ja rozumiem pod tym pojęciem koszty posiadania auta i jego użytkowania, a więc koszty napraw, koszty paliwa itp oraz spadek wartości przez okres użytkowania.
Tu też jakoś nie widzę wcale przewago opla.

I tak jeszcze generalnie.
Przed kupnem auta każdy chyba zadaje sobie pytanie "Jaki samochód będzie dla mnie najlepszy" i taki sobie kupuje.
Rozumiem, że wymagania są różne, ale zachodzę w głowę jakież to, według piszących tu zwolenników opli, fordów, fiatów itp, wady dyskwalifikujące przy wyborze opisanym w niniejszym wątku ma bmw e36.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 21:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
tomasz86 napisał(a):
kolego qqiz prosze cie nie gadaj glupot
sprzedalem kilkanascie samochodowo i nikomu nie zszedlem z ceny 30%
euro jest na tyle drogie ze nikt nie jest glupi i za darmo samochodu nie odda
sprobuj znalezc turinga za ta cene w niemczech

Nie będę się tu licytował na ilość :hyhy:
Co ma do rzeczy cena w Niemczech?
Niemiec nie przyjedzie tu raczej po stare e36 :rotfl:

Podam może kilka konkretnych przykładów, żeby nie było iż żyję w świecie ułudy i operuję na abstrakcie:

1. AUDI b4 tdi 92 rok cena wywoławcza 9600 cena sprzedaży 5000
kolega pojechał w sierpniu oglądać to auto na Śląsk, pojechałem razem z nim. Był też z nami inny kolega, który może potwierdzić. Wynikiem trwających 4 godziny negocjacji była cena 5tys i 3 komplety kół oraz radio. Auto nie jest sztruclem, obecny właściciel jest bardzo zadowolony. Myślę, że stan ponad średnią w tym kraju.

2. JEEP WRANGLER YJ 92 rok cena wywoławcza 13999 cena sprzedaży 10000
Tym razem to było moje auto, ja sprzedawałem. Ponieważ po 3 tygodniach ogłaszania zjawił się jeden zainteresowany (wyglądał na handlarza i znawcę tematu), oddałem mu za 10, bo tyle oferował. Trudno mi się było rozstać po 3 latach, zwłaszcza że auto miało nowiutkie zawieszenie lift 2" i nówki oponki BFG AT 31" (w sumie inwestycja ca.6000zł), ale takie życie
Dodam, że cena 13999 niebyła wcale zawyżona w stosunku do średniej z allegro. Można sprawdzić nawet, bo to raptem kilka miesięcy temu.

3. VW t4 2,5 benzyna cena wywoławcza 10000 cena sprzedaży 6000
Mój kolega długo szukał dla siebie t4 w dieslu, kiedy nadażyła się okazja na t4 z gazem pojechał auto obejrzeć. Na miejscu stargował do 8000, jednak stwierdził że jeszcze zaczeka i był to strzał w dziesiątkę, bo po kilku dniach pan zadzwonił dopytywać się czy kupi czy nie. Kolejna wizyta, targi i efekt 6tys
Znowu nie żaden sztrucel, tylko sprawne auto.

4. Audi B4 tdi mojego wspólnika cena wywoławcza 12000 cena sprzedaży 9800zł
Do tego pasek rozrządu i napinacze oraz radio, które pierwotnie miało być zabrane.
Samochód w stanie mega lux, Tomek jeździ nim nadal i raczej prędko się nie rozstanie, bo samochód sprawdza się świetnie.

Nie będę tu już dodawał bardziej "drastycznych" przypadków targowania za granicą, bo to inna bajka.
Naprawdę wiem o czym mówię. Nie twierdzę, że 30% to norma, ale jest na to spora szansa w dzisiejszych czasach.
Podtrzymuję w pełni, że jak chcesz auto za 8, to możesz spokojnie szukać ogłoszeń z ceną 10. :D

A jak ktoś ma problem z negocjowaniem cen, to mogę dać namiar na człowieka, który podejmuje się targowania w zamian za 50% zejścia z ustalonej wcześniej granicy.
Ja kilka razy z jego usług korzystałem i gorąco polecam.
Sam bywałem już nakręcony na auto i gotów wyjmować pieniądze już wynegocjowane, a on w następne 2 godziny zbijał 2 tysiaki :hyhy:
Grunt to zimna krew, której z reguły brakuje, kiedy kupuje się dla siebie!

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 09:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
qqiz napisał(a):
A jak ktoś ma problem z negocjowaniem cen, to mogę dać namiar na człowieka, który podejmuje się targowania w zamian za 50% zejścia z ustalonej wcześniej granicy.

Mógłbyś mi napisać namiary do tego Pana?

Check my 5er; viewtopic.php?f=6&t=80673 :D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 10:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Ja zauważyłem takie zjawisko że sprzedający chce za auto np 15k to wystawia je za 17 i z miejsca sam spuszcza te 2k żeby kupujący myślał jaki to on dobry i miał świadomość że już coś 'utargował'

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 11:15 
Forumowicz

ze ja nie znalem tego pana od targowania.. samemu udalo mi sie 200zł na paliwko utargowac :zdegustowany: tyle stron ma juz ten temat a mysle ze i tak e30/e36 w kombi jest najlepszym wyborem

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2009, 19:11 
Pierwsze kroki

a może audi B4

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1