BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 09:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] M43 Dziwny dźwięk z okolic kolektora ssącego
PostNapisane: 17 lutego 2009, 13:34 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam! Zważywszy na to ze jestem od niedawno członkiem tego forum proszę o wyrozumiałość, naprawdę sporo czytałem tutejszych tematów ale nie znalazłem konkretnie odnośnie mojego silnika M43 1.6.Otóż sprawa ma się tak...występuje dziwny, metaliczyny dźwięk (jakby coś sie tarło) w okolicach kolektora ssącego, na zimnym silniku w ogóle tego dźwięku nie ma, pojawia się on i też nie zawsze po rozgrzaniu i przejechaniu jakiegoś dłuższego odcinka, dźwięk ten jest słyszalny na biegu jałowym po otwarciu maski , podczas jazdy zaden niepokojący dźwięk do kabiny nie dochodzi. Mechanik w serwisie specjalizujacym sie w BMW powiedział ze to moze byc cos tam z przepustnica, że coś tam mogło się z niej oderwać i że wpada w jakieś wibracje i hałasuje. Chciałem zapytać czy ktoś z Was może miał taki przypadek, czy można z tym jezdźić, czy to nic groźnego?Czy może jakiś element należy wymienić? Sporo czytałem o tych szklankach ale nie mam zielonego pojęcia gdzie one dokładnie się mieszczą( wydaje mi się ze raczej nie w okolicach kolektora ale pewności nie mam) oraz o Vanosie, ale nawet nie wiem czy silnik 1.6 M43 posiada ten element a jeśli tak to czy on może być winny. Z góry dzięki za jakiejkolwiek info.

Ostatnio edytowano 23 lutego 2009, 21:24 przez 3d3k3, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 22:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i
Kod silnika: M43B16
w moim m43 niedlogo po kupnie wystapil problem syczenie z okolic kol ssącego okazało się że tam nad przepustnicą pod kolektorem są dwie aluminiowe uszczelki które gdy sie trochę nagrzeją lubia poprzepuszczać trochę powietrza wymieniłem koszt 10zl za uszczelki zrobilem to samemu i jest spokój narazie jak rozebrałem to okazało się że ktoś już miał z nimi problem bo złożone były na sylicon

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2009, 23:51 
Pierwsze kroki

może miał problem ale ten "silicon" to jest bardzo dobra rzecz jest on specjalny do uszczelek kosztuje 8 zł a warto nim uszczelnić bo lepiej to robi niż sam uszczelka

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 06:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i
Kod silnika: M43B16
zgadzam sie ale jeśli to jest silicon do silników a nie do uszczelniania szyb :P a ja miałem tam taki jakiś biały pozatym mechanik zapewniał że w takich miejscach sama aluminiowa uszczellka i dobre dociągnięcie śrub wystarczy a jeśli do tego dojdze jeszcze silicon to może go najzwyczajniej w świecie wydmuchnąć i znów są problemy pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 06:42 
Forumowicz

Moje BMW: E30 sedan
Kod silnika: M40B16
ksk0 napisał(a):
zgadzam sie ale jeśli to jest silicon do silników a nie do uszczelniania szyb :P a ja miałem tam taki jakiś biały pozatym mechanik zapewniał że w takich miejscach sama aluminiowa uszczellka i dobre dociągnięcie śrub wystarczy a jeśli do tego dojdze jeszcze silicon to może go najzwyczajniej w świecie wydmuchnąć i znów są problemy pozdrawiam :)

dokladnie tak. poza tym jak np. uszczelniasz miske olejowa silikonem, to zawsze przy dociaganiu srub troche tego silikonu wyplywa na boki. A pozniej jak wiadomo zaczyna krazyc w silniku, jak CI nie zapcha smoka od pompy olejowej to masz farta :)
Podsumowujac, silikon jest dobry tam, gdzie uszczelka nie daje rady, lub nie mozna jej dostac...

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2009, 17:36 
Pierwsze kroki

tak ale to są specjalne do uszczelek daje się tylko cienką warstwę aby doszczelniły a dokręcanie z dużą siłą może zakończyć się nie przyjemną historią a i tak nie uszczelni wszystkiego tak jak trzeba. Ja dokręciłem kolektor ssący na samej uszczelce i ciągnął lewe powietrze może i za słabo dociągnięte były śruby ale wolałem dać trochę tego specjalnego silikonu i jeśli da się go z umiarem żadne kawałki nie powinny dostać się do układu :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 09:13 
Poszukaj zanim zapytasz

dzięki za wszelkie informacje, myślę ze niedługo się "pobawię tym" i zobaczymy co tam dźwięczy....ale jak narazie to nie wiadomo czemu ale dźwięk jakoś ucichł po tym jak wymienilem pompe wody. Mysle ze raczej to nie ma zadnego wplywu na to...jednakże po prostu sie uciszyło :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1