BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 14:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318i most z automatu do manuala
PostNapisane: 25 lutego 2009, 22:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 332i
Kod silnika: s50b32
mam pytanie.czy most z e36 automat(316i,318i,318is) o przełozeniu 4.44 lub most z e36 automat 320i o przełozeniu 4.10(zadko spotykany przewaznie był 3.45) bedzie pasował do e36 manual(316i,318i,318is,320i) przełozenie 3.45?rozumiem ze w automatach o podanych silnikach sa mosty na małą głowe tak jak w manualu?bo ja do wczoraj byłem pewny ze mosty w e36(poza compactem) 316i-320i(mała głowa) w automacie i manualu sa takie same(różnia sie tylko przełozeniem).poszukałem, poszperałem i nie jestem juz taki pewien.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 23:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B30 Supercharged
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 78&start=0
Cześć :)

Ja Ci kolego mogę tylko tyle podpowiedzieć ,że od 3,15 były dopiero duże głowy a 3,45 i 3,38 mają na bank małe głowy. Wiem z doświadczenia. ;)

Jeżeli mowa o wersjach silnikowych M43 i M50B20 Vanos bądź M52B20 Vanos to tu były fabrycznie montowane mosty o przełożeniu 3,38. Także ja proponował bym poszukać mostu 3,38 bądź ewentualnie 3,45 który był w M40 i M50B20S1 :idea:
Jak wsadzisz taki most od automata z 4.44 albo 4.10 to bardzo stracisz na v-max. No chyba ,że zależy Ci tylko na przyśpieszeniu to co innego. :P

Widziałem most od automat 320i a manual i wyglądały tak samo. Ale nie przymierzałem także nie mogę tego potwierdzić że będzie pasował na 100%. :!:

Pozdrawiam :D

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2009, 18:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 332i
Kod silnika: s50b32
v-max mnie nie interesuje,nie jezdze tym autem w trasy itd.a czy mosty z automatu maja ten sam czujnik co mosty w manualu?.chodzi mi o czujnik z którego są wskazania predkosciomierza,ekonomizera i licznika przejechanych kilometrów.czy moze automat ma taki czujnik w skrzyni?

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2009, 18:27 
reza napisał(a):
.chodzi mi o czujnik z którego są wskazania predkosciomierza,ekonomizera i licznika przejechanych kilometrów.czy moze automat ma taki czujnik w skrzyni?

taki sam :ok: zarówno w 316i jak i 328i

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1