BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 sierpnia 2025, 20:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] multitronic
PostNapisane: 28 lutego 2009, 12:37 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam wszystkich forumowiczów. Bardzo proszę doświadczonych kolegów o opinię na temat skrzyni multitronic w BMW e46 330d z 2002r. Długo szukałem takiego autka ale zdania na temat tych skrzyni są podzielone. Co sądzicie o tej ofercie?

http://motoallegro.pl/item564301690_bmw ... irbag.html

Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2009, 12:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: X6
Co do autka to z wyglądu jest OK

Nie wiem jak ze strony mechanicznej ale wygląda na zadbaną, a to jest podstawa!

CO do multitronica, jest to automatyczna przekładnia bezstopniowa w której nie ma biegów a przekazywanie mocy odbywa sie za pomocą łańcucha lub pasa i kół stożkowych.

Multitronic jest to nowoczesna skrzynia, bardzo dobrze się nią jeździ, płynnie wogule nie odczuwalna jest zmiana biegów.Tiptronic ma jedną zaletę której nie ma multi, tam można zmieniać biegi ręcznie :hyhy:

Wiec teoretycznie Muliti pod względem komfortu jest najlepsza wogule nieodczuwalna jest zmiana biegu, ale za to nie można zmieniać biegów ręcznie(co przy większych silnikach daje dużą frajdę). Ale inaczej już ta skrzynia wygląda ze strony mechanicznej, z tego co słyszałem jest ona awaryjna a ew. koszty naprawy są wysokie. Mam nadzieję że pomogłem ;)

ps. Ja dla siebie wolałbym TIPTRONCIA co w BMW znaczy STEPTRONIC.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2009, 12:54 
Specjalista

to nie jest skrzynia multitronic....to jest STEPTRONIC.... http://bmwfans.info/original/ :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2009, 14:01 
Poszukaj zanim zapytasz

Czyli jak kolega zbigniewst zauważył sprzedawca musiał pomylić nazwy skrzyń? Też osobiście wolałem steptronica, także ta informacja dodatkowo przemawia na plus tej BMW.
Mam jeszcze prośbę: czy mógłby ktoś dać kilka przydatnych rad na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie takiego auta? Człowiek nie codziennie kupuje auto a bedzie to moje pierwsze BMW.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2009, 23:34 
Forumowicz

Moje BMW: e39 530d
GROMpl napisał(a):
Witam wszystkich forumowiczów. Bardzo proszę doświadczonych kolegów o opinię na temat skrzyni multitronic w BMW e46 330d z 2002r. Długo szukałem takiego autka ale zdania na temat tych skrzyni są podzielone. Co sądzicie o tej ofercie?

http://motoallegro.pl/item564301690_bmw ... irbag.html

Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam.
Witaj,jest to skrzynia triptronic(multitrinic stosowane jest w grupie audi,vw) i takie były stosowane w bmw w tym modelu i tym roczniku.Ze zdjęć autko wygląda całkiem sympatycznie i widać ,że jest zadbane,ale to tylko zdjęcia.Gość który sprzedaje pomylił się ,lub nie ma pojęcia co sprzedaje.Skrzynię sprawdzisz ,podczas jazdy skrzynia nie powinna szarpać ,ani ślizgać się również w trybie manualnym.Najlepiej jeśli masz możliwość podjechać na kompa ,polecam jakikolwiek serwis bmw tam sprawdzą czy nie ma zapisanych błędów w sterowniku skrzyni prawie kazda usterka powinna być zapisana,jeśli zdecydujesz się na zakup można zrobić adaptację skrzyni,wgrać nowsze oprogramowanie do sterownika co pozwoli na lepsze uzytkowanie skrzyni i wydłuży jaj żywotność,gdyż większość automatów po wyjechaniu z salonu (jeśli nie było problemów z oprogramowaniem) posiada pierwotne oprogramowanie.Dowiesz się też czy auto było serwisowane nawet jeśli pochodzi np.z niemiec ,gdyż każda wizyta w serwisie i jakiekolwiek podłączenie do kompa z naprawą usterki jest zapisywane w sterownikach auta.Warunek ,że trafisz na doświadczonego elektronika który będzie umiał to wszystko odczytać i auto nie było wcześniej u takiego samego elektronika na "tuningu".

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2009, 12:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Jak koledzy pisali, to jest steptronik. Multitronik to skrzynia bezstopniowa stosowana w grupie VW i podobno to straszne gówno.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł: Re: [E46] multitronic
PostNapisane: 16 lutego 2010, 11:13 
Pierwsze kroki

odgrzewam trochę temat co by nie zakładać nowego o tym samym praktycznie ;-)
mianowicie chodzi o skrzynie automatyczną
Multitronic, 4Matic itp. itd.
jak już ktoś wyżej napisał
"jest to automatyczna przekładnia bezstopniowa w której nie ma biegów a przekazywanie mocy odbywa sie za pomocą łańcucha lub pasa i kół stożkowych. "

więc, co tam ma się popsuć ? ;-) jak jest pasek i dwa wałki
nie wiem czy dobrze mysle ale no na logike chce to jakoś wziac, bo zaciekawiło mnie to, robie przewóz rzeczy teraz i własnie gosciu nam o tym mówił wiec chce to obadać

bo automacik w miescie to coś pieknego, nie powiem ze nie :D
co sądzicie i poprawcie mnie jeśli się myle

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1