BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 14:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [AUDIO] Polepszenie audio w E39
PostNapisane: 20 lutego 2009, 00:44 
Forumowicz

Witam! Chciałbym nieco polepszyć brzmienie audio w swojej E39, jednak unikając przy tym założenia komplentego zestawu typu jednostka sterująca (ze względu na wygląd deski), wzmacniacz, sub itd.

Otóż częściowo brzmienie bardzo mi się podoba, mam 10 fabrycznych głośników, nie jestem audiofilem, nie potrzebuję też subwoofera. Tweetery w ilości 6 sztuk grają bardzo głośno, a przy tym dobrze i czysto, jednak irytuje mnie bardzo słaba jakość basu 13-nastek z przodu oraz z tyłu. Orientujecie się czy jest to spowodowane słabymi głośnikami i wystarczy je wymienić czy też jest to wina radia i jego wzmacniacza? Co musiałbym wymienić, aby przy nieco głośniejszym słuchaniu muzyki nie słyszeć harczenia z 13-nastek, wymiana samych głośników pomoże? Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 00:51 
Uzależniony od forum :)

Blanco napisał(a):
wymiana samych głośników pomoże

Napewno nie zaszkodzi i dobrze wyglusz drzwi ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 07:23 
Częsty bywalec

Moim zdaniem gra jest nie warta świeczki. Żeby to jakoś grało, trzeba by zrobić wyprowadzenie na wzmacniacz, dobrze przygotować miejsca gdzie znajdują się głośniki (panele mdf, wygłuszenie), można by wymienić także kable na grubsze i na końcu same głośniki. Na przód polecam jakiś zestaw odseparowany (Herz, dB, Focal), zasilany wzmacniaczem.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 08:55 
Forumowicz

Mario ja zdaje sobie z tego sprawę, kiedyś przygotowywałem się dużymi krokami do profesjonalnego montażu zestawu odseperowanego + wzmacniacz, sub, jednak po przyjrzeniu się bliższym jak bardzo trzeba bedzie ingerować w strukturę auta dałem sobie spokój i wszystko poza panelami pod 16-nastki i matą bitumiczną już dawno sprzedałem, bo w E39 praktycznie ze wszystkim jest problem, nawet z montażem subwoofera, dla któego trzeba przerabiać miejsce worka na narty.

Gdybym był audiofilem to co innego, jednak dźwięk mojego audio w E39 bardzo mi się podoba, poza jednym mankamentem tj. harczeniem przy nieco głośniejszym słuchaniem muzyki i dziwny, głuchy bas 13-nastek z przodu i z tyłu. Sądziłęm, że można temu jakoś zaradzić nie przerabiając całego wnętrza i wydając kasę na takie niepotrzebne dla mnie rzeczy jak subwoofer czy jednostkę sterującą z 40 funkcjami, z których nigdy nie będę korzystał, a która sprawi że deska będzie wyglądała tragicznie.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 09:08 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
Głupio się wtrącę za co z góry przepraszam ale mam do was pytanie bo widzę że jesteście w temacie obcykani

Mam niedługo turinga E39 i naliczyłem w nim również dziesięc głośników plus taki jeden satelita na dachu wystający z podsufitki w osi auta na przecięciu z linią oparć przednich foteli. Tylko że nie bardzo wyglada jak głośnik tylko raczej jak jakis nawiew i tylko z faktu ze mocno wibruje przy większych basach wnioskuję że jest to głośniczek.
powiedzcie czy mam rację czy się mylę i to tylko jakaś kratka wentylacyjna ?

Blanco
również uważam że nagłośnienie daje radę i tylko z basem jakby było go za mało :/
a i też mi się wydaje że ori radio w E39 wygląda najlepiej i PROFI i jak nie jestem audiofilem to mi styka ;)

pozdrawiam
StaHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 09:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: e66 750Li 2005r.
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=124085
StraHu napisał(a):
plus taki jeden satelita na dachu wystający z podsufitki w osi auta na przecięciu z linią oparć przednich foteli. Tylko że nie bardzo wyglada jak głośnik tylko raczej jak jakis nawiew i tylko z faktu ze mocno wibruje przy większych basach wnioskuję że jest to głośniczek.
powiedzcie czy mam rację czy się mylę i to tylko jakaś kratka wentylacyjna ?

Jest to czujnik do alarmu wykrywający ruch wewnątrz.

Blanco polecam Tobie dołożenie niewielkiego wzmacniacza i dobrego zestawu odseparowanego na przód, koniecznie 16-ki na solidnie zamontowanych panelach mdf + dobre wygłuszenie drzwi, a gwarantuje Ci że zmiana jednostki sterującej nie będzie konieczna, dobrze zamontowany mocny zestaw z przodu potrafi nieźle szarpać nogawami :hyhy: i przebije te wszystkie 10 śmiesznych seryjnych głośniczków. :) Robiłem tak u siebie i sam przód bez suba to niebo a ziemia względem seryjnego nagłośnienia, a wcale nie mam takich mocnych 16-ek gdyż bardziej zależało mi na jakości, zwłaszcza że cały czas miałem w planie dodatkowy sub.

Moje byłe e39 M5
Moje byłe e65 745i
Moje byłe e39 540i Touring
Moje byłe e36 325i Coupe

Obczaj mojego kota, nie bój się, nie gryzie:
Obrazek

V8 sound is my only drug!

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 00:18 
Forumowicz

System audio jak tak dobry jak jego najsłabszy element, a słyszałem że orginalne radio w E39 nie nadaje się do niczego więcej poza fabrycznymi głośnikami. Szczerze powiedziawszy, gdybym miał już kupować jakieś dobre 16-nastki, ciągnąć przewody przez całe auto do radia, przerabiać drzwi to już dorzuciłbym ten subwoofer oraz zmienił radio, żeby było wszystko profi.

Przeraża mnie masa pracy przy tym wszystkim, bo nie mam miejsca, zeby przerabiać drzwi i rozbierać wszystko ,a firmy u mnie w mieście dosyć, że biorą sporo za taką przyjemność to jeszcze zaproponowali mi zamiast tego jak się zrobić to powinno, czyli przykręcenia paneli od głośników do blachy drzwi ... kupno paneli, które zakładane są na drzwi od zewnątrz. Wtedy głośniki trzymałyby się tylko na nich, a rezonans tapicerki słyszałbym chyba przy każdym basie.

Korci mnie cały czas zmiana samych głośników, nie mam jednak pewności czy winne harczenia i bardzo kiepskiego basu są one same czy np. słaby wzmacniacz w radiu.
Jeśli słabe głośniki to pomogłaby ich zmiana, jeśli one same i wzmacniacz w radiu musiałbym też dokupić wzmachol 4-kanałowy.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 07:05 
Częsty bywalec

Zawsze można pod klapke wstawić jakiegoś Alpine, dzwięk na 100% będzie lepszy, nawet przy seryjnych głośnikach, a wygląd deski się nie zmieni :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 08:48 
Zacna persona forum

Blanco napisał(a):
System audio jak tak dobry jak jego najsłabszy element, a słyszałem że orginalne radio w E39 nie nadaje się do niczego więcej poza fabrycznymi głośnikami. Szczerze powiedziawszy, gdybym miał już kupować jakieś dobre 16-nastki, ciągnąć przewody przez całe auto do radia, przerabiać drzwi to już dorzuciłbym ten subwoofer oraz zmienił radio, żeby było wszystko profi.

Są też inne szkoły, gdzie twierdzi się że radio jest najmniej istotnym elementem, przekazuje tylko sygnał na wzmacniacz (powszechna opinia na forach car-audio) i ja się tej zasady trzymam. Wiadomo że radio oryginalne nie jest z półki Hi-End ale nie jest to też stare Safari i jest w zupełności wystarczające.

Proponuję Ci zrobić porządne panele i wygłuszenie drzwi, do tego dobre 16-ki i wzmak pod seryjne radio, a się zdziwisz, gdy uznasz że to za mało zawsze możesz zmienić radio.

Ja miałem najgorszy tuner Philipsa montowany w e39, niedawno zmieniłem na nowszy BM24 BECKER i poprawa dźwięku jest minimalna, możliwe że w ogóle, ciężko stwierdzić, po wymianie specjalnie nie odczułem różnicy. Tak więc jednostkę sterującą zostaw sobie na koniec.

Moje byłe e39 M5
Moje byłe e65 745i
Moje byłe e36 325i Coupe

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 10:48 
Forumowicz

Moje BMW: G31
Kod silnika: B47
Ja z kolei z fana oryginału zmieniłem się w fana ALPINE :D . Po zmianie radia (głośniki oryginał) granie w samochodzie zmieniło się diametralnie (oczywiście daleko mu do ideału). Radio (e46) miałem najsłabsze czyli REVERSE, więc tym bardziej mogłem odczuć róznicę. Jednak mogę polecić taką opcję.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 12:39 
Forumowicz

Cobi przeglądałem Twój temat o Car-Audio i muszę przyznać, że szczerze podziwiam to co zrobiłeś. Niestety sam nigdy się za to nie zabiorę, ponieważ się nie znam na tym w ogóle i mam raczej dwie lewe ręce. Poza tym temat audio w moim aucie jest raczej mało istotny, ogólnie granie mi się podoba, więc jakieś większe zmiany są mało realne u mnie.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 12:52 
Wiadomo jak jest, koledzy dobrze prawią :P

Ale jeśli autor tematu jest w miare zadowolony z serii, chce minimalnie polepszyć fabryke, nie chce kombinować.....

np.
http://allegro.pl/item558647097_dls_b5a ... r_dls.html

http://allegro.pl/item557269626_dls_k5_ ... _free.html

U siebie też można powiedzieć mam kiszke- seria z przodu+ sub tania seria JBL'a do tego zwyczajny wzmacniaz Magnata. Musze powiedzieć, że mi to wystarcza, jest to czego chciałem (kolegaSpider słyszał...). Nie zawsze musi być wszystko profi. aby być zadowolonym.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2009, 13:31 
Zacna persona forum

kwiatus19 napisał(a):
Ja z kolei z fana oryginału zmieniłem się w fana ALPINE :D . Po zmianie radia (głośniki oryginał) granie w samochodzie zmieniło się diametralnie (oczywiście daleko mu do ideału).

A to dlatego że takie radyjko Alpine ma dużo mocniejszy wzmacniacz niż seria i głośniki teraz dostają większego powera :) Taki sam efekt byłby gdyby podłączyć pod seryjne radio dodatkowy dobry wzmak.

Moje byłe e39 M5
Moje byłe e65 745i
Moje byłe e36 325i Coupe

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 13:12 
Forumowicz

Moje BMW: G31
Kod silnika: B47
Cobi napisał(a):
kwiatus19 napisał(a):
Ja z kolei z fana oryginału zmieniłem się w fana ALPINE :D . Po zmianie radia (głośniki oryginał) granie w samochodzie zmieniło się diametralnie (oczywiście daleko mu do ideału).

A to dlatego że takie radyjko Alpine ma dużo mocniejszy wzmacniacz niż seria i głośniki teraz dostają większego powera :) Taki sam efekt byłby gdyby podłączyć pod seryjne radio dodatkowy dobry wzmak.

Nie do końca tak jest, fakt wzrost mocy też jest duży, ale jednak i dźwięk jest trochę "bogatszy". Co do różnicy to będę miał niedługo porównanie. Powolna przebudowa przechodzi powoli w fazę montażu wzmacniacza i suba. Jak odpalę audio finalnie podepnę oryginala i porównam. Przyznam że jeśli będzie niewielka różnica na minus dla oryginału to prawdopodobnie powróci REVERSE. Aczkolwiek kilka aut już przerabiałem, w tym też na oryginalnych radioodtwarzaczach i jednak zawsze przegrywały ze sklepówkami klasy średniej i w górę.

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2009, 18:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: 540i
Kod silnika: M62/TU
ja wywaliłem seryjne radio i zamontowałem pionieera ze średniej półki,gra 100% lepiej niż seria,głośnikuw nie ruszałem bo grają bardzo czysto :) ,tylko suba dorzuciłem do bagarznika i dobry wzmacniacz nie ma łubu dubu ale gra ładnie :P
radio montowałem tak że go nie widać i nie psuje estetyki,otwieram klapke i jest :rotfl:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2009, 22:33 
Forumowicz

A każde radio się zmieści w to miejsce gdzie jest klapka? Jego założenie jest proste czy trzeba coś przerabiać?

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2009, 17:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: 540i
Kod silnika: M62/TU
po prostu wyjmujesz orginalne radio,najłatwiej najpierw wyjąć panel od klimatronika i dopiero radio,odpinasz wtyczki i musisz kupić na allegro taką przejściuwke
http://www.allegro.pl/item564488226_prz ... eckie.html
wtedy możesz podłączyć każde radio,ale nie może być na zjeżdzanym panelu i musi być z pilotem bo niestety nie ma dostępu do niektórych przyciskuw,i najlepiej zmierz otwór zeby się zmieściło długością
powodzenia :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1