BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 12:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] male car audio...
PostNapisane: 1 marca 2009, 15:48 
Pierwsze kroki

Witam. Zaczne od tego ze do tej pory w swoim coupe mialem radio PIONEER DEH-5900MP
+ HERTZ EV 130 + jakas tam tuba aktywna TONSIL w kuferku... i bylem z tego zadowolony... do czasu ;p

Radio musze wymontowac i oddac bo mozna powiedziec ze bylo pozyczone bo poprzedni wlasciciel auta (brat ) po srzedazy pozwolil mi je uzytkowac do czasu jak nie bedzie mu potrzebne... i od niedawna jest mu potrzebne... a na dodatek jeden z glosnikow HERTZ sie niedawno spalil...

Wiec musze kupic radio i mysle o ALPINE CDE 9874RR

a do tego jakies glosniki w "nogi" tylko i wylacznie w oryginalne sloty.. dodam ze nie mam zamiaru kupowac zadnego wzmacniacza i glosniki graly by tylko pod radiem... aha no i chcial bym sie zmiescic w 200zl z glosnikami...

Jakie glosniki do tego radia polecacie? Lub moze jakies inne radio ?

ps: Dodam ze ten PIONEER gral dobrze ale mial swoje wady... bardzo draznilo mnie pokretlo ; p no i gdy gralo juz jakis czas to wyswietlacz tracil kolor... amber zmienial sie na orange, wracalo to do normy gdy radio "ostyglo"... czasami w ogole panel gasl i nie dalo sie nic zrobic a czasem gasl tylko sam wyswietlacz... docisniecie panelu palcem rozwiazywalo problem ale jednak bylo to denerwujace ; p

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2009, 18:43 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B16
Powiem Ci Tyle, wywal spalony głosnik i jego odpowiednik, który jest z drugiej strony i kup same głośniczki 13cm. Podłącz te głośniki zamiast tych co mialeś. Wysoko tonowe zostaw i dołóż więcej kasy do radia.
głośniki:
http://allegro.pl/item564327359_potezne ... j_moc.html
radio:
http://allegro.pl/item564895763_super_r ... kazja.html używane, ale o niebo lepsze od tego co pokazałeś. Sam mam to radio i za taka cenę jest nie zastąpione.

"Gdyby Bóg popierał przedni napęd chodzilibyśmy na rękach"

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2009, 19:57 
Pierwsze kroki

A czy ja pisalem ze mam zamiar wymieniac glosniki wysoko tonowe ? bo albo mi sie wydaje albo mowilem tylko o glosnikach ktore sa w "nogach".

A po drugie ja pokazalem radio za 355zl z przesylka bedzie jakies 380 a ty mi tu dajesz za 550 i to uzywane...

nie dzieki...

chodzi o to ze opcja doloz troche i kup lepsze nie wchodzi w gre bo tak dokladajac troche mozna dokladac bez konca...

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2009, 20:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
downloader19 napisał(a):

nie rozumiem dlaczego polecasz glosniki o mocy 120 W, jesli maja grac pod koncowka o mocy bagatela 20 W ? Takie glosniki poprawnie zagraja tylko pod zewnetrznym wzmacniaczem.

gr0bas, glosniki Hertza z serii EV maja to do siebie ze czesto ulegaja uszkodzeniom, takze sie nie dziwie - sam osobiscie spotkalem sie z kilkoma takimi przypadkami. Trwale sa Helixy nawet z podstawowej serii, widze ze wymagajacy nie jestes wiec wystarcza ci

http://www.allegro.pl/item569417887_hel ... tnice.html

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2009, 20:24 
Pierwsze kroki

nie nie jestem wymagajacy : ) nie slucham muzyki ani glosno ani tez z przesadnim bassem...

po prostu ma grac "w miare ladnie" za rozsadna cene ; p

mysle ze skusil bym sie na te HELIXy ale zobaczymy co powiedza jeszcze inni ; p

a co do radia to do 400zl to mysle ze lepszego niz to co podalem w 1 poscie nie znajde ?

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2009, 20:34 
Zacna persona forum

E30 Coupe 344i
gr0bas napisał(a):
a co do radia to do 400zl to mysle ze lepszego niz to co podalem w 1 poscie nie znajde ?

znajdziesz - ale tylko uzywki (np mozesz polowac na nakamichi CD-35z)

ale generalnie radia w tym przedziale cenowym czesto bardziej swiecą niz graja :wstyd:
Na szczescie ta alpina ktora wybrales taka nie jest

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2009, 20:48 
gr0bas napisał(a):
mysle ze skusil bym sie na te HELIXy ale zobaczymy co powiedza jeszcze inni ; p

Wystarczy, że qrax się wypowiedział!.

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2009, 21:30 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B16
Sorry nie przyłożyłem się do tego co napisałeś. Nie pomogę Ci bo jak dla mnie za taka kasę co chcesz wydać na sprzęt nie ma nic dobrego i godnego polecenia, a radio które Ci zaproponowałem jest na pewno dużo lepsze od tego co podałeś i kosztuje w sumie nie wiele więcej, ale nie jest nowe i to jest ten ból. A co do tych głośników to tak zgadzam się, że nie zagrają dobrze przy samym radiu, ale zawsze można dołożyć z biegiem czasu wzmacniacz.

"Gdyby Bóg popierał przedni napęd chodzilibyśmy na rękach"

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2009, 23:46 
Pierwsze kroki

nie wiem jak dla ciebie downloader19 ale dla mnie 200zl to nie jest "nie wiele wiecej"

no i bedac zlosliwym moge znow powiedziec ze ponownie sie nie przylozyles bo w 1 poscie napisalem co mialem i ze bylem z tego zadowolony... a w dalszych postach ponownie napisalem ze nie jestem wymagajacym uzytkownikiem...

i sa tacy co to zrozumieli i potrafili pomoc : )

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2009, 09:21 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
To Alpine spełni twoje oczekiwania :) a i może nawet ciebie bardziej zaskoczyć (pozytywnie) niż poprzedni Pioneer... a może bardziej przypasuje ci Alpine 9872RM... z bursztynowym podświetlaniem przycisków...
albo taką nowość:
http://www.allegro.pl/item558606428_alp ... ratis.html

Tylko już droższą :/

Te głośniki helix będą git :)
Chyba że Alpine...
http://www.allegro.pl/item563517354_alp ... gw24m.html

te pod radyjko powinny być idealne :P
http://www.allegro.pl/item561335106_alp ... we_fv.html

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2009, 17:30 
Zacna persona forum

miesiąc temu tez maiłem taki problem :/ od radia niewymagałem zbyt wiele wiec wybór padł na http://www.allegro.pl/item561087907_rad ... gwara.html użytkuje radio od miesiąca nemoge złego słowa powiedziec

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2009, 21:27 
Pierwsze kroki

Dzisiaj zamowilem radio (ALPINE CDE 9874RR) no i glosniki o ktorych mowil qrax czyli HELIX DB 52.1

Powinno wszystko przyjsc w srode.. jezeli przyjdzie to postaram sie to zlozyc i opisac "wrazenia" :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2009, 22:14 
gr0bas napisał(a):
Powinno wszystko przyjsc w srode.. jezeli przyjdzie to postaram sie to zlozyc i opisac "wrazenia" :)

No to ja czekam, na opinie o głośnikach;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2009, 23:47 
Pierwsze kroki

Nie kupuj Helixów!! To naprawde nie sa dobre glosniki co prawda sluchalem zestawu 3-droznego 6X9 i nie za ladnie to gralo, wysokie w miare dobre ale bass i srodek kiepski ja bym proponowal jednak Hertze albo Phonocary to naprawde dobre glosniki

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2009, 00:14 
Zacna persona forum

E30 Coupe 344i
kickstarter napisał(a):
Nie kupuj Helixów!! To naprawde nie sa dobre glosniki co prawda sluchalem zestawu 3-droznego 6X9 i nie za ladnie to gralo, wysokie w miare dobre ale bass i srodek kiepski ja bym proponowal jednak Hertze albo Phonocary to naprawde dobre glosniki

No to podsumowałes :]

Czekamy az gr0bas wyda opinie, a hertze to juz jedne spalil - niestety taka ich wada (od serii HSK ten problem znika)

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2009, 17:18 
Pierwsze kroki

juz kupilem HELIXy... ; p

z dzwiekiem roznie to bywa... podobny problem mialem kiedy szukalem jakis fajnych sluchawek pod pc i nie tylko... do wyboru byly KOSS UR 40 albo AKG 512...

duzo czytalem no i juz mialem kupic AKG bo takie zachwalane byly dopuki nie wybralem sie do MM zeby samemu sprawdzic jak to jest... no i kupilem KOSSy bo byly duzo wygodniejsze i wedlug mnie o niebo lepiej graly; p

sie okaze ; )

qrax hertz to sie sam spalil i tylko jeden; p dalem po znajomosci do naprawy do tonsil'a no i panie stwierdzily tam ze to wyglada jak glosnik jednorazowy i ze strach to rozbierac : D

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2009, 17:37 
Zacna persona forum

E30 Coupe 344i
gr0bas, co do hertza to mialem kilkanascie zestawow ESK 165 z czego kilka poszlo na reklamacje, takze znam temat bardzo dobrze :D Woofery i tweetery, wszystko padało

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2009, 09:09 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
qrax napisał(a):
gr0bas, co do hertza to mialem kilkanascie zestawow ESK 165 z czego kilka poszlo na reklamacje, takze znam temat bardzo dobrze :D Woofery i tweetery, wszystko padało

Aż się nie chce wierzyć :/ a tak je polecają wszędzie !!!
Co tam jeszcze tak konkretnie pada??

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2009, 10:57 
Zacna persona forum

E30 Coupe 344i
co do usterek W ESK - w tweeterach palą sie cewki, w wooferach odrywają sie przewody idace do cewki, na polaczeniu z membraną

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 20:40 
Pierwsze kroki

No wiec tak... dopiero dzisiaj przyjechaly paczki.. odrazu po powrocie z pracy zabralem sie za montaz... swoim zolwim tempem zeszlo mi jakies 4h przy tym no ale warto bylo.

Jest dokladnie tak jak Morfii mowil radio mnie zaskoczylo bardzo pozytywnie jest po prostu swietne: ) gra bardzo ladnie i czysto i rownie dobrze komponuje sie w wnetrze samochodu..

Co do glosnikow to jezeli jeszcze raz bym mial wybrac pomiedzy poprzednimi hertz ev 130 a helixami to bym wzial bez wahania helixy bo po prostu to jak graja bardziej mi odpowiada... graja bardzo czysto i nie sa tak stlumione jak hertze... nie jestem jakims audiofilem wiec nie opisze tego w fachowych terminach : p

Dzieki qrax za "pomoc" w wyborze glosnikow ; p

Podsumowujac, jak dla mnie:

Alpine cde 9874rr > Pionner deh 5900MP
Helix db 52.1 > Hertz ev 130

ps: tweeterkow jeszcze nie wlozylem bo narazie nie mam pomyslu jak sie za to zabrac no i czy w ogole warto ; )

Ostatnio edytowano 5 marca 2009, 21:30 przez gr0bas, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1