BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 08:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] dwie sprawy: akumulator po dlugim postoju i holowanie
PostNapisane: 29 grudnia 2006, 14:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 - sprzedana :(
Kod silnika: M52TUB28
Witam.

Wczoraj po prawie 2 tygodniach odwiedzilem w garazu moje ciut rozbite cacko :). Proba odpalenia nic nie dala, bo aku padlo :niepewny: . Czy to normalne? Przez ten czas swiecily sie 3 diody no i radio cos tam pradu do podtrzymywania pamieci sobie musialo wziac. Nic wiecej.....

Druga sprawa: po wypadku padlo wspomaganie, prawdopodobnie wyciekl plyn od wspomagania. Nieswiadomy wszystkiego holowalem auto na wlaczonym silniku przez ponad 20km. Wczoraj dowiedzialem sie, ze mogla pasc przez to pompa wspomagania :( :( :( :(. Dokladnie cala trasa byla prosta, nie liczac dwoch skrzyzowan. W kazdym razie- mogla pasc pompa?? :niepewny:
I apropo tego- do mechaniora tez bede holowal auto- jak to zrobic? Znowu z odpalonym silnikiem czy nie ryzykowac (ale wtedy chyba hamulcow tez nie ma?) Pomocy :zalamany:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2006, 14:34 
Uzależniony od forum :)

Jezeli masz srednio zdrowe akku to norma.Co do pompy - tak mogla ulec uszkodzeniu.Holujac z wylaczonym silnikiem nie masz wspomagania hamulcow wiec potrzebna ejst zdrowa noga do sprawnego hamowania, no i nie dziala wspomaganie przez co bardzo ciezko chodzi kierownica...

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2006, 14:36 
Częsty bywalec

Kornelio napisał(a):
Jezeli masz srednio zdrowe akku to norma.Co do pompy - tak mogla ulec uszkodzeniu.Holujac z wylaczonym silnikiem nie masz wspomagania hamulcow wiec potrzebna ejst zdrowa noga do sprawnego hamowania, no i nie dziala wspomaganie przez co bardzo ciezko chodzi kierownica...

czyli moge holowac z wylaczonym silnikiem? beda w ogole jakies hamulce??

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2006, 14:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
hamulce będą ale cieniutkie,jak masz ręczny to będziesz musiał sobie nim pomagać.
dobry aku nie powinien paść nawet po takim postoju,więc albo miałeś słabe ładowanie i on już był prawie rozładowany albo masz zwarcie na celach i go rozładowuje,
możesz mieć jeszcze stały ( duży pobór prądu na zgaszonym,lampka w bagażniku itp. )

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2006, 14:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e53
Kod silnika: m57
Co do aku to faktycznie mógł paść tylko czy aku padło po 3 dniach czy po 2 tygodniach to tego nie wiesz? sprawdz pobór prądu zwykłym miernikiem mierząc Apery wpinają się pomiędzy klemę a aku.
Co do hamulców to masz jeszcze ręczny.

Teraz ciekawostka.

Kumpel przejechał z niemiec do Polski 1200 km golfem III 1.4 tylko z hamulcem ręcznym :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2006, 14:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
co sie dzieje z pompa?wyje bardzo?jesli nie wyje i wspomaganie działa to nic jej nie bedzie ,co do holowania bez hamulców i wspomagania to przerąbane wolał bym chyba wziasc lawete

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2006, 14:46 
Częsty bywalec

Lego napisał(a):
co sie dzieje z pompa?wyje bardzo?jesli nie wyje i wspomaganie działa to nic jej nie bedzie

zadnych odglosow oprocz pracujacego silnika nie bylo slychac, podczas skrecania tez nic dodatkowego, tyle, ze bez wspomagania

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1