BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 06:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] nawiew klima - ciepło/zimno
PostNapisane: 3 marca 2009, 20:20 
Pierwsze kroki

witam mam od niedawna e 36 i mam pytanie co do nawiewu to jest z klima i mam cos takiego ze mam ustawione pokretlo na zimny nawiem a jak jest na szybe to grzeje cieple a na srodek to zimne niewiemoco z tym chodzi

Ostatnio edytowano 3 marca 2009, 21:17 przez czacza877, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2009, 20:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
czacza877, jak masz na szybe ustawione to musi dmuchac cieplym na szybe - to logiczne - ze srodka w tym czasie nie wieje nic - jak ustawisz na nogi to bedzie dmuchac na nogi i na szybe cieplym

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2009, 20:51 
Pierwsze kroki

pierwszy raz sie z czyms taki spotkalem myslalem ze bedzie wialo zimnym niezaleznie od ustawienia pokretla czy na szybe czy na srodek myslalem ze jesli ustawie na zimne to bedzie zimne a na cieple to cieple

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2009, 20:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
czacza877, a tak w nawiasach, witam kolege z Bialegostoku :-)

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2009, 20:56 
Pierwsze kroki

witam witam :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2009, 21:46 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Pokrętło nad radiem jak masz ustawione?

Ogólnie to ma wiać taką temperaturą jaką masz ustawioną pokrętłami od temperatury. Niezależnie na co skierujesz nawiew. Z tym że do nawiewów na kabine masz jeszcze jedno pokrętełko którym możesz mieszać powietrze które przechodzi przez klimę (a więc schłodzone i ewentualnie podgrzane przez nagrzewnice) z powietrzem bezpośrednio z zewnątrz.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2009, 23:00 
Poszukaj zanim zapytasz

również czekam na rozwinięcie tematu, bo kiedys poświęciłem temu sporo czasu i jeszcze bardziej zwątpiłem w regulację temperatury nawiewanego powietrza. Nie problemu żeby nawiewać extremalnie zimne lub gorące powietrze, natomiast pojawia się problem gdy chcę uzysk stałą temperaturę i niezbyt wysoką. Wtedy bardzo cięzko jest odpowiednio ustawić pokrętło ciepło-zimno u góry po prawej.

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2009, 14:36 
Pierwsze kroki

te pokretlo ustawiam sobie raz na cieple raz na zimne a te 2 pokretla co mam z jaka niby temperatura ma wiac to chyba raczej nie dziala bo jak wlanczam pokretlo nad radiem na cieple i ustawiam temperature np na 18 to daje bardzo mocnym cieplym

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2009, 14:59 
Pierwsze kroki

URL=http://img15.imageshack.us
jak 1 przelacze na zimne a 3 na szybe to wieje cieplym mimo ze 4 jest ustawiona na 18 stopni
a jak 3 ustawie na srodkowy nawiew czolowy to wieje zimnym . i jscze pytanie czy zeby 4 ustawiac temperature taka jak sie chce to musi byc wlaczona 2?? http://img15.imageshack.us/my.php?image=klima.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2009, 15:07 

To raczej masz padniete elektrozawory nagrzewnicy. Zeby ustawic temperature nie musisz miec zawsze wlaczonej klimy, kwestia temperatury na zewnatrz.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2009, 18:07 
Pierwsze kroki

a jak wyglada elektrozawur i gdzie jest umieszczony ??

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2009, 19:44 

czacza877 napisał(a):
a jak wyglada elektrozawur i gdzie jest umieszczony ??

Pod maską obok serwa. Dochodzą do tego gumowe węże, napewno zauważysz. Poszukaj też na forum tego hasła bo było o tym sporo więc może i ktoś zdjęcia zamieścił.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 16:48 
Pierwsze kroki

hmm te elektrozawory jak mam na czolowym nawiewie to slychac jak sie przelacza. a pokretlami normalnie czuc ruznice jak ustawiam temperature na czolowym . ale jak przelanczam na szybe to wieje tylko cieplym czy tak musi byc czy cos innego jest nie tak ??

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 20:04 
Pierwsze kroki

z tym nwiewem to otej poze roku to calkiem dziwnie ie porobilo jest ustawione na zimne a dmucha ciepłym caly czas

Tytuł: Re: [E36] nawiew klima - ciepło/zimno
PostNapisane: 8 listopada 2012, 20:24 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M52B20
Panowie co może byc powodem tego że klima w moim E36 Coupe 93' daje tylko maxymalnie zimnym powietrzem? i mam tez kłopot z nawiewem na po stronie kierowcy daje gorącym powietrzem a po stronie pasażera zimnym... uciążliwe jak zaparuje szyba, co moze byc przyczyną? jakies zaworki czy moze sterownik nawiewu? :(

Tytuł: Re: [E36] nawiew klima - ciepło/zimno
PostNapisane: 8 listopada 2012, 20:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 2.0d
Kod silnika: ???
moja kolezanka ma problem z gorącym nawiewem nie leci ! tem. jest normalna a leci zimnawe powietrze wiecie moze czemu bezpiecznik wymieniony byl od hajcungu bmw compact macie jakies pomysly co moze byc nie tak ?

Obrazek
Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1