witam panów.
wymiana tuleji belki, metodą palnika jest skuteczna, ale ryzykowna, ponieważ belka jest aluminiowa i grzanie aluminium zmienia jego strukture i wytrzymałość obejmy tuleji.pomijając już fakt tego że można coś podpalić:)dodatkowo wtłaczanie tego elementu podnośnikiem może skutkować niewciśnięciem go do końca, gdyż tuleja wystaje kilka mm ponad obejme, dodatkowo wciskając tuleje z nieodpowiednim podparciem można ją zepsuć(obruszyć) i bedzie znów trzeba wyjmować.
slszałem też o metodzie z brzeszczotem, gdzie podobno wydłubuje sie środek (tulejke wewnętrzną), a reszte sie przecina brzeszczotem pionowo a następnie wybja, co daje jakieś 2 do 3 godzin zabawy i lezenia pod samochodem(lub siedzenia w kanale).stosując tę metode teżtrzeba wciskać lewarkiem, tylko, że czasem bywa tak iż tuleja nie wejdzie centrycznie zablokuje sie w połowie i dalej nie idzie.znów trzeba ją jakoś wyjąć i zamówić przy okazji nową.
wyjąć całą belke tylbą i na prase z nią, też jest dobre i skuteczne, tylko że przy tym trzeba by rozebrać od spodu prawie cały tył.(fajne zajęcie na zimowe wieczory:)
też miałem problem z wybitymi tulejami w moim 520 touring i rozpatrywałem różne opcje, takie jak powyżej, a warsztaty jakoś nie za chetnie chciały sie tego podjąć (bo to czasu nie ma, a to terminy długie, a to wszyscy akurat na urlopie, taki jakiś nie fart mnie dopadł).musiałem sobie pomóc sam i zrobiłem sobie do tego ściągacz na wzór orginału serwisowego.poszło sprawnie wymienilem wszystkie cztery tuleje bez kanału i to późnym wieczorem na dworze przy latarce, zajeło mi to niecale 3 godziny.
narzedzie mam i mam też wymienione tuleje, wiec narzędzie moge oddać w "dobre rece" niech też pomoże innym.
http://allegro.pl/tuleja-belki-tylnej-e ... 93670.htmljest tam też ściągacz do bm e34 który był dla mojego kolegi, chcial zrobic wymiane moim ale okazało sie ze pasuje tylko do kombi wiec zaprojektowałem mu taki sam jak mój tylko mniejszy odpowiedni do jego belki pasuje też do sedana e39 bo w jednym i drugim są mniejsze tuleje niż kombi e39.
jak by ktos potrzebował niech sie kontaktuje.
poz.