BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 19:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 09:25 
Pierwsze kroki

tomekgdz napisał(a):
PS.nie obrazam sie ;) to jest poprostu dyskusja, wymiana zdan, pogladow itp obrazaja sie kobiety
:08:

tomekgdz napisał(a):
jak znajde chwile czasu i checi to sie wezme wypoleruje jakies autko i wkleje tu fotki
:13:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 17:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 coupe/E30
Kod silnika: M52B28/M60B40
CleanerFreak, a jakiej firmy używasz środków do polerowania jeśli to nie tajemnica? ;)
Ja do konkretnego polerowania używam past 3M oczywiście trzech w odpowiedniej kolejności.
Na swoim samochodzie po prawie kazdym myciu nakładam ręcznie mleczko 3M 5990 z żółtym korkiem.

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 20:38 
Pierwsze kroki

kazzik_yo napisał(a):
CleanerFreak, a jakiej firmy używasz środków do polerowania jeśli to nie tajemnica? ;)
Ja do konkretnego polerowania używam past 3M oczywiście trzech w odpowiedniej kolejności.
Na swoim samochodzie po prawie kazdym myciu nakładam ręcznie mleczko 3M 5990 z żółtym korkiem.

Również używam 3M. Również 3 kolory:
zielony (50417) + gąbka(50487)
żółty (80349) + gąbka (50456)
niebieski (50383) + gąbka (50388)

To tyle na temat usuwania rys, hologramów itd.

Potem czyszczę lakier przed nałożeniem wosku lub politury produktem dopasowanym do wosku lub politury którym chcę zabezpieczyć lakier..
Na koniec (najprzyjemniejsze) zabezpieczam lakier woskiem lub politurą.

Długo się zastanawiałem :23: i nadal nie mogę zrozumieć: dlaczego po każdym myciu używasz 5990?
5990 To produkt do ręcznego czyszczenia lakieru i usuwania lekkich zarysowań.
5990 nie zawiera sylikonu lub wosku, więc po jego użyciu należy zabezpieczyć lakier woskiem lub politurą.

Moje pytania do Ciebie:
- masz tyle rys na lakierze przed każdym myciem, że musisz je za każdym razem usuwać?
- jeżeli po myciu używasz 5990, usuwasz zabezpieczenie lakieru (wosk lub politurę). Nakładasz za każdym razem wosk lub politurę na nowo?

- jakich kolorów 3M używasz?

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 13:22 
Częsty bywalec

Tak jak napisałeś 5990 jest do lekkich zarysowań a, że pogoda jest jaka jest to nie łatwo o zarysowania. Jak umyję auto to zostają na nim takie minimalne ryski, pewnie od piachu i tego wszystkiego co mamy teraz na drogach. Ryski te nie są jakies mocno widoczne ale jak patrze pod słońce to mnie to denerwuję. Przelecę potem całe auto dwoma szmatkami i lakier jak dla mnie jest taki jak powinien być:]

Wosku nie nakładam tak często a to z tego powodu, że jak cały przelece 5990 to już woskować mi się zwyczajnie nie chce :kwasny:
Co innego jak jest cieplutko i mam wolną sobote :D

Do polerowania używam:
-biały korek 9374
a potem albo
-niebieski korek 9376 albo
-czarny korek 9375

No i na koniec 5990 żeby dokładnie wszystkie zakamarki dopracować.
Do białego korka używam twardej gąbki farecli a do Mleczek czarnej gofrowanej 3M z tego co pamietam to chyba 9378.

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2009, 10:08 
Pierwsze kroki

kazzik_yo napisał(a):
Do polerowania używam: -biały korek 9374 a potem albo -niebieski korek 9376 albo -czarny korek 9375

Łukasz, To stara specyfika. 3M wycofuje się z tego. Różnica jest naprawdę duża.

kazzik_yo napisał(a):
Wosku nie nakładam tak często a to z tego powodu, że jak cały przelece 5990 to już woskować mi się zwyczajnie nie chce

Sorry, ale To przecież bez sensu: ścierasz wosk i nie nanosisz nowego? To tak, jakbyś ręce umył najgorszym środkiem do mycia naczyń (sucha skóra) i nie nakremował.

kazzik_yo napisał(a):
Tak jak napisałeś 5990 jest do lekkich zarysowań a, że pogoda jest jaka jest to nie łatwo o zarysowania.

No i na dodatek bez wosku łatwo o rysy.

Jak tak dalej będziesz polerował po każdym myciu, To kiedyś braknie Ci lakieru :1.2:

Jakiego wosku używasz?

Tytuł: ja oddałem moje bmw w ręce fachowców
PostNapisane: 10 marca 2009, 10:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Miałem sporo rys na moim E-46 (szczotki na myjni itp.), w sumie nic groźnego, ale zawsze Oddałem autko do firmy SMARTplus (www.smart-plus.pl) i przeprowadziłem kompletny Auto Detailig z zewnątrz, teraz zastanawiam się także nad wnętrzem. Auto wygląda wspaniale i w sumie zapłaciłem niecałe 500zł, ale moim zdaniem było warto. Zachęcam do obejrzenia ich strony internetowej. Ja byłem w salonie w Poznaniu, ale chyba mają też w Warszawie

Tytuł: Re: ja oddałem moje bmw w ręce fachowców
PostNapisane: 10 marca 2009, 11:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
tomeksp napisał(a):
Miałem sporo rys na moim E-46 (szczotki na myjni itp.), w sumie nic groźnego, ale zawsze Oddałem autko do firmy SMARTplus (www.smart-plus.pl) i przeprowadziłem kompletny Auto Detailig z zewnątrz, teraz zastanawiam się także nad wnętrzem. Auto wygląda wspaniale i w sumie zapłaciłem niecałe 500zł, ale moim zdaniem było warto. Zachęcam do obejrzenia ich strony internetowej. Ja byłem w salonie w Poznaniu, ale chyba mają też w Warszawie

jak długo trwał taki zabieg? na stronie nie ma cennika, ale 500zł to wg mnie nie jest dużo, jeżeli efekt jest taki jak mówisz. a może masz jakieś fotki przed-po tym zabiegu??jakiego koloru masz samochód?

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2009, 11:47 
Poszukaj zanim zapytasz

Samo zrobienie auta z zewnątrz trwa około 4h, na stronie jest kontakt, można zawsze zadać pytanie o dokładny cennik

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2009, 12:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
wysłałem zapytanie o polerowanie w smartplus w Warszawie o koszt i czas trwania. na moim aucie e36 sedan cena wynosi 798 zł brutto i trwa 5-6 godzin. także drożej niż w Poznaniu albo cennik się zmienił.

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2009, 22:09 
Częsty bywalec

CleanerFreak napisał(a):
kazzik_yo napisał(a):
Do polerowania używam: -biały korek 9374 a potem albo -niebieski korek 9376 albo -czarny korek 9375

Łukasz, To stara specyfika. 3M wycofuje się z tego. Różnica jest naprawdę duża.

kazzik_yo napisał(a):
Wosku nie nakładam tak często a to z tego powodu, że jak cały przelece 5990 to już woskować mi się zwyczajnie nie chce

Sorry, ale To przecież bez sensu: ścierasz wosk i nie nanosisz nowego? To tak, jakbyś ręce umył najgorszym środkiem do mycia naczyń (sucha skóra) i nie nakremował.

kazzik_yo napisał(a):
Tak jak napisałeś 5990 jest do lekkich zarysowań a, że pogoda jest jaka jest to nie łatwo o zarysowania.

No i na dodatek bez wosku łatwo o rysy.

Jak tak dalej będziesz polerował po każdym myciu, To kiedyś braknie Ci lakieru :1.2:

Jakiego wosku używasz?

A więc tak:
wosk to nie wiem jaki używam :kwasny:
Jeden klient zamawia u nas wosk dla siebie (jest właścicielem myjni), jest on w opakowaniach bodajże po 10l i rozcieńcza się go z wodą 1:20 i nanosi zwykłym rozpylaczem. Odlewam sobie zawsze od niego troszkę i mi na dość długo wystarcza.

A z tym, że to stary sposób polerowania to się domyślałem ale nie mam skąd zaciągnąć informacji na temat tego systemu polerowania bo pogniewaliśmy się trochę z przedstawicielem 3M i bierzemy go od pośredników. Tak to bym pojechał na jakieś szkolenie i bym był na czasie a tak muszę te "zacofane" metody stosować ;)

A z tym woskiem to napewno wezmę pod uwagę twoje słowa bo to w końcu Ty zajmujesz się tymi rzeczami. Jakie woski możesz polecić?? Ja pracuję w mieszalni lakierów więc mam dostęp do różnych firm, muszę wiedzieć tylko co dobrego opłaca się ściągnąć...

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, 15:40 
Pierwsze kroki

Nareszcie polski Windows i polskie literki. A To wszystko wina Sobieskiego! Bo gdyby poszedł do końca i wszedł do tego miasta, To i tutaj mieliby polskie literki!
kazzik_yo napisał(a):
A z tym, że to stary sposób polerowania to się domyślałem ale nie mam skąd zaciągnąć informacji na temat tego systemu polerowania bo pogniewaliśmy się trochę z przedstawicielem 3M i bierzemy go od pośredników. Tak to bym pojechał na jakieś szkolenie i bym był na czasie a tak muszę te "zacofane" metody stosować ;)

Jeżeli dobrze się przyłożysz, to i tym „starym” specyfikiem jesteś w stanie dużo z lakieru wyciągnąć.
Jest jak jest i musisz sobie radzić.

Na przełomie czerwca i lipca będę u siebie gościć jednych z najlepszych niemieckich szaleńców.
Będą pokazywać To co potrafią i pomogą w TYM teście przygotować samochody. Jeżeli masz czas, To zapraszam – duuużo można się od nich nauczyć. A może masz chęć pomóc? Już teraz wiem, że To będzie największy test wosków na świecie! Większy od TEGO. Anglicy zrobili test z 27 woskami, a my postaramy się ich pokonać! :hyhy:
kazzik_yo napisał(a):
A z tym woskiem to napewno wezmę pod uwagę twoje słowa bo to w końcu Ty zajmujesz się tymi rzeczami. Jakie woski możesz polecić??

Pytanie: co chcesz tym woskiem osiągnąć: głębię koloru i wysoki połysk, czy jak najdłuższy czas wytrzymałości (najdłuższy czas pomiędzy nakładaniem wosku)?
Im bardziej wytrzymały wosk tym bardziej tracisz na połysku (chyba że sięgniesz głębiej do kieszeni).
To ma być wosk dla Ciebie czy dla klientów?

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, 17:05 
Częsty bywalec

CleanerFreak napisał(a):
Na przełomie czerwca i lipca będę u siebie gościć jednych z najlepszych niemieckich szaleńców.
Będą pokazywać To co potrafią i pomogą w TYM teście przygotować samochody. Jeżeli masz czas, To zapraszam – duuużo można się od nich nauczyć. A może masz chęć pomóc?

No to powiem, że chętnie bym podejrzał najlepszych w akcji :hyhy:
W czym pomóc?? Zawodowcem żadnym nie jestem, więc za dużo bym pewnie nie pomógł bo moje doświadczenie w polerowaniu nie jest za wielkie;/
To jak będziesz coś wiedział bliżej o tej imprezie to będę wdzięczny za info :]

CleanerFreak napisał(a):
Pytanie: co chcesz tym woskiem osiągnąć: głębię koloru i wysoki połysk, czy jak najdłuższy czas wytrzymałości (najdłuższy czas pomiędzy nakładaniem wosku)?
Im bardziej wytrzymały wosk tym bardziej tracisz na połysku (chyba że sięgniesz głębiej do kieszeni).
To ma być wosk dla Ciebie czy dla klientów?

Najdłuższy czas wytrzymałości to raczej nie bo zabieg mogę powtarzać dość często bo to lubię. Jak będzie wysoki połysk i ew. głębię wyciągnie to bedę zadowolony. Lakier na mojej E36 jest swieży. nawet pół roku nie minęło od kiedy lakierowałem całość.
Ewentualnie jak to będzie coś co ma któryś z naszych dostawców to i pewnie wstawię do sklepu.

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2009, 11:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 M3
Kod silnika: S54B32
CleanerFreak, napisz szczerze, czy po wizycie u Ciebie auto będzie wyglądało porównywalnie do tego po wizycie w SNB SWEDEN ?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 21:29 
Pierwsze kroki

Yacek napisał(a):
CleanerFreak, napisz szczerze, czy po wizycie u Ciebie auto będzie wyglądało porównywalnie do tego po wizycie w SNB SWEDEN ?
Moje projekty nie możesz porównywać z pracą SNB SWEDEN.
Ciężko też wymagać od SMB by poświęcali tyle czasu na auto ile ja poświęcam.

Parę dzisiejszych zdjęć z mojego obecnego projektu ;) :
New Beetle, lakier przed
Obrazek

50/50
Obrazek

stary pasek lakieru po środku
Obrazek

tylny błotnik
Obrazek

tylna klapa
Obrazek ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 22:42 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Yacek napisał(a):

Moim skromnym zdaniem patrząc na podejście Arka będzie lepiej a o ile to już ciężko powiedzieć :)

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 19:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 M3
Kod silnika: S54B32
CleanerFreak, wyczyść sobie skrzynkę, bo wiadomości nie dochodzą.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 20:52 
Częsty bywalec

bo ma tyle aut forumowiczów do polerowania po tak pochlebnym słowie Bobby_Valentino, :rotfl:

Ostatnio edytowano 14 sierpnia 2009, 22:45 przez kazzik_yo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 21:56 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
kazzik_yo napisał(a):
bo ma tyle auto forumowiczów do polerowania po tak pochlebnym słowie Bobby_Valentino, :rotfl:

Słowo na niedzielę :cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 16 sierpnia 2009, 14:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318ti
Kod silnika: N42B20
CleanerFreak napisał(a):
Moje projekty nie możesz porównywać z pracą SNB SWEDEN.
Ciężko też wymagać od SMB by poświęcali tyle czasu na auto ile ja poświęcam.

No powiem krótki jestem mocno zaskoczony .

Nie wiem czy Arku widziałeś prace SNB , ja natomiast TAk i nie ma im nic do zarzucenia jeżeli chodzi o korektę lakieru jest pewien poziom jakości który jest ostateczny i SNB jak najbardziej go osiąga w swoich projektach .

Jeszcze raz powiem jestem naprawdę zaskoczony .

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 09:09 
Forumowicz

Dzieki ale mysle ze bedzie najlepiej jak wszytsko ocenia kliencie :)
Wcale nie twierdze ze jestemy najlepsi sa tez duzo lepsi niz MY

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1