BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 17:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Nie pali na jeden cylinder na benzynie na gazie OK
PostNapisane: 13 stycznia 2009, 18:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M51
witam. mam taki problem moje e34 525 12v ciezko odpala na bezynie gdy jest zimny silnik. jak juz odpali to dostaje wibracji i nie chce sie wkrecic na obroty nie ma wogole mocy gdy przelacze na gaz wszystko jest ok. prosze o jakies sugestie.pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Nie pali na jeden cylinder na benzynie na gazie OK
PostNapisane: 13 stycznia 2009, 18:22 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
jim21 napisał(a):
witam. mam taki problem moje e34 525 12v ciezko odpala na bezynie gdy jest zimny silnik. jak juz odpali to dostaje wibracji i nie chce sie wkrecic na obroty nie ma wogole mocy gdy przelacze na gaz wszystko jest ok. prosze o jakies sugestie.pozdrawiam.

Sprawdź cały układ zapłonowy: świece, kopułka, palec rozdzielacza, kable

Filtr paliwa kiedy wymieniany ?

Zawory kiedy ustawiane ?

Przepływomierz

Czujnik temp dający sygnał do kompa ECU w termostacie ten bliżej kolektora dolotowego

Wlej 98 Ultimate z BP i dolej czegoś do czyszczenia wtrysków

Sprawdź ciśnienie jakie daje pompa paliwowa

Jak sprawdzisz to wszystko po kolei i nic to nie da to wpadnij po kolejny zestaw zadań :)

Tytuł:
PostNapisane: 13 stycznia 2009, 19:34 
Pierwsze kroki

Miałem ten sam problem wczoraj go naładowałem u mnie był uszkodzony przepływomierz , to dlatego ze poprzedniemu włascicielowi strzelała na gazie.ja nie bende miał takiego problemu dzisiaj zdemontowałem GAZ!! :) pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 14 stycznia 2009, 13:30 
Pierwsze kroki

sytuacja wyglada tak ze z ukladem zaplowym chyba jest wszystko ok poniewaz na gazie chodzi normalnie, chyba ze sie myle??zawory byly niedawno ustawiany jakies 2-3 miesiace temu. filtr paliwa dzisiaj wymienie, pprzepływomierz zostanie wyczyszczony.
nie dodalem ze w sobote silnik zostal wlozony po remoncie(wymiana panewek).dziekuje za porady.napisze wieczorem jakie efekty.

Tytuł:
PostNapisane: 14 stycznia 2009, 17:30 
Częsty bywalec

Ja mam tak samo.Strzela na benzynie jak jest rozgrzany na gazie tych objawow nie ma.Co wymieniałem : świece,kable vn,czujnik położenia przepustnicy,filtr paliwa,wtryski..Czysciłem :krokowy,przepływomierz i cała mase innych rzeczy których nie pamietam.Niestety....NIc nie dało.Po restarcie kompa problemu nie ma przez chwile.Na kompie sie pokazało zwarcie do wtrysku numer 2 i 5 i te wtryski zostaly wymienione.Bez rezultatów.Mysle ze moze cos z czujnikiem temperatury silnika.Bo jak zimny jest ok jak goracy to do d...y

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 20:13 
Pierwsze kroki

witam zgodnie z zaleceniami kolegi posprawdzalem wszystko i wydaej sie być ok...tak ze moze jeszcze jakies podpowiedzi??sprobuje podjechac do jakiegos warsztatu zeby popieli do do komputera tylko nie wiem czy w nowym sączu jest jakis w miare...jesli ktos cos wie prosze o namiary. pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 23:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Jak ostatnio w ogóle nie jeździłeś na benzynie to możliwe że wtryskiwacze się zapiekły.
Mało prawdopodobne ale...

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2009, 09:50 
Pierwsze kroki

mam jeszcze takie pytanie jak stwierdzic czy przepływomierz jest padniety???

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2009, 12:02 
Częsty bywalec

Odłączyć przewody. Praca silnika powinna się zmienić.

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2009, 17:52 
Pierwsze kroki

po odłaczeniu przeplywomierza silnik zgasl.po odpaleniu pracowal stabilnie na okolo 900 obrotach. jednak przy probie dodania gazu gasl. czy to oznaka ze przeplywomierz jest do nieczego????

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2009, 20:46 
Częsty bywalec

jim21, czyli z przepływka pracuje. Musisz podjechać pod komputer i sprawdzić czy pompa paliwa pracuje jak należy i czy czujnik temperatury o którym pisał szanowny pan ]Bobby_Valentino podaje właściwą temperaturę na ECU.

maniek6600, myślę że dobrze rozkminasz z tym czujnikiem. Warto by sprawdzić.

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2009, 21:11 
Pierwsze kroki

twój problem to raczej pompa paliwa lub wtryski tzn nie pali na któryś gar bo wtrysk nie podaje paliwa a to może oznaczać że nie ma na nim napięcia czyli problem z kostkami-instalacją,sprawdz czy wszystkie wtyczki na wtryskach sa prawidłowo zatrzaśnięte i czy przypadkiem przy składaniu wszystkiego do kupy nie uszkodziliście instalacji do wtryskiwaczy

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2009, 21:45 
Pierwsze kroki

pompa paliwa dziala prawidlowo w przewodach cisnienie jest dosyc spore.pozostaje kwestia sprawdzenia wtryskow i ewentualnie tego czujnika temperatury.dziekuje za porady jutro kolejny dzien walki z autem.napisze jakie rezulaty.

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2009, 14:01 
Pierwsze kroki

jest jeszcze jedna rzecz auto na gazie ma jakies 1500 obr, a na beznynie jak juz w koncu odpali jakies 500 na biegu jałowym.

Tytuł:
PostNapisane: 17 stycznia 2009, 18:31 
Częsty bywalec

Ja dzis odlaczylem czujnik temepratury silnika ktory idzie do kompa.Zero roznicy czy podlaczony czy odlaczony...O czym decyduje ten czujnik?

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, 20:45 
Pierwsze kroki

witam, chcialem odswiezyc troche moj post bo mimo uplywu czasu auto dalej nie pracuje na beznynie jak nalezy :kwasny: ...ostatnio wymontowalem listwe wtryskowa i okazalo sie ze paliwo leci tylko z 3 wtrysków (1,3,5 od strony skkrzyni patrzac) ale wszystkie sa sprawne bo podmienialem z innymi. nie wiem gdzie lezy wina??prosze o jakies podpowiedzi...pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2009, 12:25 
Specjalista

Jaką masz instalacje ? Może padł ECU, może przekaźnik/emulator który "odcina" wtryski po przejściu silnika na gaz.

jim21 napisał(a):
witam zgodnie z zaleceniami kolegi posprawdzalem wszystko i wydaej sie być ok...

Co to znaczy? Ta odpowiedz mnie nie zadowala jak sprawdzałeś graty o których napisał valentino?

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2009, 15:55 
Pierwsze kroki

witam pinczer ma racje albo padło ci sterowanie w komputerze i nie otwiera wszystkich wtrysków albo emulator od gazu który w momęcie otwarcia wtrysków gazowych zamyka wtryski benzynowe!! ;) i stąd mogą być takie wariacie spróbuj wyjąc bezpiecznik od instalacji gazowej i zobacz reakcje!! :cool:

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2009, 18:55 
Pierwsze kroki

witam. emulator jest ok, po wypieciu bezpiecznika jest to samo na beznzynie....wiec pytanie jak sprawdzic czy to napewno komuter padl??

Tytuł:
PostNapisane: 13 marca 2009, 10:30 
Specjalista

Wyjęcie bezpiecznika nic nie da. Najlepiej podmienić ECU ale ja dalej bym lepiej pogrzebał w instalacji gazowej. Sprawdź emulator.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1