BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Transakcja typu Escrow
PostNapisane: 16 marca 2009, 19:31 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.
Ponad tydzień temu znalazłem na otomoto ofertę kupna m3 po bardzo okazyjnej cenie, tyle tylko, że nie było podane nic prócz tego że to jest m3 z 2003. Napisałem do gościa z prośbą o wysłanie jakiś danych o tym samochodzie. Odpisał mi, że jest z Irlandii i dostał w spadku samochód po bracie który miał wypadek na motocyklu, auto było rejestrowane w Polsce, jeżdżone w Polsce i dalej jest na polskich blachach tyle, że w Irlandii. Typek podał stronę www.escrow-europa.com (w sumie z 4 razy ją umieścił w mailu, ogólnie strasznie ją zachwalał) przez którą to możemy załatwić transakcję. Transakcja escrow polega na tym, że kupujący wpłaca kasę do escrow, escrow powiadamia sprzedającego, że mają pieniądze i każe wysłać mu towar do kupującego na koszt sprzedawcy. Towar dociera w ciągu paru dni. Kupujacy ma 5dni na sprawdzenie towaru i jak mu się spodoba to escrow przelewa kasę sprzedawcy a jak kupujący jest niezadowolony i nie chce tego towaru to musi na własny koszt odesłać go do sprzedającego. Jak sprzedawca otrzyma swój towar w nienaruszonym stanie to pisze o tym do escrow i wtedy escrow zwraca pieniądze kupującemu. Strona www.escrow-europa.com wydała mi się dziwna, ze względu na dziwną końcówkę "europa" skoro firma escrow jest amerykańska i posiada oryginalna stronę www.escrow.com (ma inny znak firmowy), również strona nie posiada szyfrowania danych(brak kłódki na dole strony) oraz wygląda jakby była zrobiona w htmlu w 30min i na dodatek znajduje się na serwerze na Sycylii. Koleś wydał mi się oszustem więc napisałem do niego że mam kolege w Irlandii (wymysliłem to) i czy najwyżej on mogłby obejżeć ten samochód. Niestety otrzymałem odpowiedź, że samochód znajduje się w depozycie i nie ma innej możliwości jak załatwienie tego przez www.escrow-europa.com. No nic, trochę to podejżane więc go spytałem, czy możemy to załatwić przez www.escrow.com (jest to strona oryginalna min. polecana przez ebay'a, bo wszystkie inne z napisem escrow są fałszywe). Na maila od niego czekałem 2 dni (wczesniej otrzymywałem odpowiedź tego samego dnia), typek się zgodził. Jeszcze zdjęcia chciałem, więc również i zdjecia mi wysłał, tylko, że w jakiś dziwnych formatach, każde zdjecie innej wielkości (ale to samo auto, może jak na strony wrzucał to pozmieniał, nie wiem). Co wy o tym sądzicie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2009, 19:55 
Forumowicz

Moje BMW: e21,e36,2xe46
Kod silnika: encoded
Ja sądze, że okazyjna cena, dziwna strona, samochód w depozycie, którym oczywiście nie można go zobaczyć...to już wali ściemą :znudzony: Poza tym nie kupiłbym fiata CC którego znałbym z fotek a co dopiero M3, które może okazać sie studnią bez dna.
Ale to tylko moja opinia. :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2009, 20:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: M57
Wał jak nic!!!!!!!!!!!! zadnch pieniadzy nie przelewaj to oszustwo !!!!!!!!! :mad:

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2009, 21:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
Chmielu napisał(a):
Wał jak nic!!!!!!!!!!!! zadnch pieniadzy nie przelewaj to oszustwo !!!!!!!!! :mad:

Zgadzam się z kolegą, znajdź jakiegoś najlepiej polaka (na forum) który przebywa w irlandi i niech próbuje wyczuć gościa :)

Check my 5er; viewtopic.php?f=6&t=80673 :D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2009, 21:33 
Poszukaj zanim zapytasz

też sądzę, że to oszustwo, najchetniej bym zrobił, by ktoś sprawdził w tej Irlandii czy rzeczywiście jest ten samochód, nawet w depozycie. W sumie dziwne, że sprzedawca nie ma dostępu do samochodu. Ma ktoś znajomych w Iralandii :P?

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2009, 21:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d
Jeśli www.escrow-europa.com i www.escrow.com nie mają ze sobą nic wspólnego to ktoś wymyślił sobie niezłą ścieme...

Mówisz, że nie podał żadnych danych. Dostał w spadku samochód po bracie, ok! Ale nie wie nawet jaki brat miał kolor samochodu? Patrząc na to inaczej jak byś dostał coś wartego dajmy na to 100tyś sprzedał byś to za 60tys skoro wszystko byłoby ok? Ja na pewno nie...

Czy na zdjęciach, które Ci wysłał są widoczne Polskie tablice rejestracyjne? Jak ktoś planuje taki przewał mógł zapisać sobie zdjęcia samochodu, które były np. na ebayu czy mobile.de nawet rok temu, tak żeby teraz nikt ich przypadkiem nie znalazł.

Nie wiem, Twoje pieniądze...Ja na pewno w coś takiego bym nie wszedł.

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2009, 21:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
Szczerze mówiąc mam dwóch znajomych w irlandi, Tylko mógłbyś podać nazwe miejscowości Gdzie znajduje sie samochód ?

Check my 5er; viewtopic.php?f=6&t=80673 :D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2009, 22:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 530d M-pakiet
Kod silnika: M57D30
temat wyczerpany - to jest oszustwo - było 1000 razy - zamykam

Obrazek

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1