BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 07:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] 520i Przegrzewanie silnika?? PILNE!!!
PostNapisane: 17 marca 2009, 15:39 
Pierwsze kroki

Do wczoraj było wszystko ok a mianowicie wczoraj wieczorem zauwazyłem ze wskaznik temp doszedł na czerwone pole i dzisiaj z rana dolałem troszke wody i popekały mi weze. Wymieniłem je uzupełniłem wode w zbiorniczku odpowietrzyłem układ i dalej jest to samo. O co tu chodzi??? Prosze pomuzcie, Nie wiem Nawet w którym miejscu znajduje sie termostat

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 15:43 
Forumowicz

A jaki masz motor kolego???
M20 czy M50???

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 15:45 
Pierwsze kroki

M50 2.0 bez wanosa

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 16:01 
Forumowicz

Obrazek

Sprawdź czy nagrzewa się chłodnica i wszystkie węże od niej.

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 16:03 
Pierwsze kroki

ok za godzinke sie odezwe

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 18:25 
Pierwsze kroki

Odpowietrzyłem jeszcze raz układ chłodzenia i sporo wody mi tam jeszcze weszło juz sie sytuacja poprawiła ale i tak kreska chwilowo podchodzi mi pod czerwone pole troszke wiecej niz na 3/4 i spowrotem troszke sie obniza a wczesniej trzymała sie na połowie. Czy to jest normalne?? Moze dla tego ze układ chłodzi woda a nie płyn?? Co ty na to Przemas?? A wszystkiewęże są ciepłe

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 18:42 
Forumowicz

Zapal auto,odkręć korek zbiorniczka wyrównawczego przy chłodnicy i dawaj lekko gazu,jeśli woda cofa się od termostatu,możesz go wykluczyć . Może być wirnik na pompie wody. Temp. powinna stać na połowie. Nie ma znaczenia czy płyn czy woda.
Sprawdź sobie to co napisałem. A jeszcze wiskoza może byc przyczyną. Sprawdź czy sie luźno obraca,pokręć i zobacz.

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 18:52 
Pierwsze kroki

A wiec termostat moge wykluczyc. Jeszcze bym prosił o info w którym miejscu znajduje sie ten wirnik na pompie i jak to sprawdzic i co to jest wiskoza. Nie wiem czy to wazne ale wiatrak chłodzący chłodnice obraca sie cały czas w tym samym tępie obojetnie czy silnik ciepły czy zimny.

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 19:00 
Uzależniony od forum :)

lakosta9 napisał(a):
co to jest wiskoza. Nie wiem czy to wazne ale wiatrak chłodzący chłodnice obraca sie cały czas w tym samym tępie obojetnie czy silnik ciepły czy zimny.

Tu masz opisane jak dziala visco
Działanie sprzęgła jest oparte na szwedzkim patencie wykorzystującym zmiany lepkości specjalnego oleju silikonowego (oleju wiskotycznego) w zależności od temperatury. Przy bardzo niskiej temperaturze olej wiskotyczny jest w stanie skupienia zbliżonym do ciekłego i eliminuje połączenie między okładzinami sprzęgła. Przy wysokiej temperaturze olej zestala się umożliwiając pełne połączenie. Pomiędzy tymi dwoma przypadkami, w zależności od temperatury olej wiskotyczny zmienia swoją lepkość, płynnie wpływając na tarcie i poślizg pomiędzy elementami poszczególnych części składowych sprzęgła to jest płytkami umieszczonymi przemiennie.
Dlatego wiatrak raz kreci sie szybko a raz wolno

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 19:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34 touring
Kod silnika: m50b25
wiskoza to jest własnie ten "wiatrak" jest on zamocowany na pompie wody

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 19:38 
Pierwsze kroki

czyli jeżeli kręci się cały czas wolno bez wzgłedu na to czy silnik jest ciepły czy zimny to raczej bedzie to ale jak to sprawdzić żeby być w stu procentach pewnym żeby nie wyżucać kasy na zbędne częsci?? Są na to jakieś sposoby??

Tytuł: układ chłodzenia bmw...wrażliwy na nieszczelności
PostNapisane: 17 marca 2009, 21:27 
Poszukaj zanim zapytasz

Miałem ten sam problem...walczyłem z nim jakies 3 miesiące....dopóki nie przegrzałem całkiem silnika....no niestety głowaci do planowania i remont....co sie później okazało....a miałem podobne sytacje m.in. pekanie przewodów i skoki temperatury która dochodziła do ponad 100 stopni a w samochodzi ogrzewanie jak w lodówce...a wiek wracając do sedna sprawy....zawaliła dysza opowietrzająca układ chłodzenia, umieszczona w chłodnicy która z biegiem lat (a biorąc pod uwagę niestety juz sporą wiekowość modelu E34) uległa zużuciu które doprowadzało do nieszczelności układu który w konsekwencji sprawiał iż auto sie przegrzewało...wykręciłem zużyty odpowietrznik a w jego miejsce wkręciłem zwykłą śrubę uszczelnioną taśmą hydrauliczna i jak ręką odjął...powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 00:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30
Kod silnika: m50b25
Stawiam na Wiskoze...jest to jak wyzej kolega opisal, a umieszczone jest miedzy silnikiem a chlodnica....i zamontowany jest na niej podajze u CIebie na 4y sruby wentylator przy chlo9dnicy::)pzodr

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 13:24 
Pierwsze kroki

ok jak zrobie to dam znac czy to żeczywiście była wiskoza. a tymczasem dzieki za wskazówki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1