BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 08:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Brak mocy po wymianie odmy FOTO
PostNapisane: 5 marca 2009, 14:02 
Pierwsze kroki

Witam,
Wymieniałem wczoraj odmę w moim BMW e46 320D 136km, więc przy okazji wyczyściłem benzyną ekstrakcyjną , a potem karcherem zawór EGR i kolektor dolotowy. Po zamontowaniu nowej kompletnej odmy i wysuszonych części odpaliłem samochód. Na początku strasznie kopcił na biało. Wnioskuję, że to przez chwilowe spalanie resztek syfu z układu i z kolektora.

Z tego co zauważyłem, to po całym zabiegu nie słyszę w ogóle turbiny. Poprzednio gdzieś tak od mniej więcej 2k rpm było słychać lekki świst, a auto miało odejście konkretne i chodziło tak jak fabryka dała. Turbo ani przepływomierza nie ruszałem w ogóle, a auto podczas jazdy zachowuje się tak, jakby turbo w ogóle nie istniało. Od 2k rpm powinno wgniatać we fotel a nie dzieje się nic.
Sprawdzałem przewody co idą od intercoolera i ten gruby co idzie do EGR – podczas kręcenia od ok. 2k rpm robią się sztywne, ale daje się je lekko nagiąć. Nie są twarde jak kamień – powinny takie być?

Przed wymianą odmy jak jechałem na 4 biegu ok. 80km/h i wcisnąłem gaz do końca ekonomizer wskazywał równe 20L, teraz niecałe 15 i czasem niewiele więcej.

Proszę o odpowiedź co może być przyczyną spadku mocy dziwnego zachowania turbiny. Wydaje mi się to dziwne – nie mogła przecież od tak z dnia na dzień padnąć sobie turbina albo przepływomierz, skoro wcześniej wszystko było OK.

Może po prostu ja coś źle zrobiłem, ale wydaje mi się, że wszystko zamocowane jest poprawnie – uszczelki pod kolektorem też wymieniałem na nowe. 

:(

Ostatnio edytowano 6 marca 2009, 15:44 przez Lukasz18PCA, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 16:19 
Pierwsze kroki

Pewnie pomyliles przewody podcisnienia w egr albo nie podlaczyles tego ktory steruje turbo

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 16:23 
Pierwsze kroki

Moze byc jeszcze problem z przeplywka, ale byl by to ogromny zbieg okolicznosci i raczej to wykluczam, ale jesli podcisnienie masz podlaczone okej no to nic innego niz odma nie zostaje.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 17:09 
Pierwsze kroki

Do EGR dochodzą 3 przewody, z czego:

1. Ten gruby z gumowym kolankiem dochodzi z IC
2. To taka stalowa rurka
3. Taki najmniejszy ( u mnie niebieskiego koloru ), który wchodzi w dyszę od EGR'u

foto: http://photos02.allegroimg.pl/photos/or ... /573828648
( zdjęcie poglądowe - tylko do ukazania tych przewodów do EGR, silnik i osprzęt wyglądają u mnie troszkę inaczej )

Wszystkie podłączyłem tak jak były wcześniej i razem z kolektorem i odmą tylko to zdejmowałem. Żadnych przewodów od turbo nie odpinałem - nawet turbiny ręką nie byłem w stanie dotknąć, tak tam wszystko jest upakowane

Mogło coś się stać z EGR'em?

Ewentualanie co może być nie tak z odmą - to ma tak prostą budowę, że nie da się jej inaczej zamontować

Jak wiadomo turbina jest napędzana przez spaliny - może po tym siwym dymie coś się stało nie tak? Nie mam już pomysłów.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 18:13 
Pierwsze kroki

sprawdz czy masz podcisnienie w ukladzie tak poza tym, bo moze pompa vacu siadla?
Odlacz przewod i zobacz czy ciagnie :) chyba ze inaczej sie to sprawdza.

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 12:27 
Pierwsze kroki

Odpiąłem najpierw taki przewód od czujnika w kolektorze i sie przejechałem - bez zmian
Po odpięciu przepływomierza też bez zmian

Przewody od turbo robią się trochę twarde, ale turbinki w ogóle nie słychać. Podczas jazdy nie czuć żeby się turbo załączało, muł w całym zakresie obrotów.

Nic się nie stanie jak wyjmę odmę i przejadę się bez niej?

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 15:42 
Pierwsze kroki

Przepraszam za post pod postem, ale zależy mi na odpowiedzi.

Rozebrałem na nowo EGR i porobiłem zdjęcia

Po zdemontowaniu sam mechanizm przepustnicy chodzi bardzo ciężko, a przez oznaczony cyfrą 5 zawór nie mogę zassać ani wtłoczyć powietrza. Dokładnie chodzi mi o ten element zaznaczony w kółko . Dopiero po doprowadzeniu sprężonego powietrza do małej dziureczki niewidocznej na foto porusza się mechanizm. Jest to normalne? Możliwe, żeby ewentualnie uszkodzona przepustnica blokowała pracę turbiny w niskim zakresie obrotów. Powyżej 3,5k czuć dopiero jako takie gniecenie we fotel.

Obrazek

Po dodaniu gazu przewody 1 i 2 robią się lekko twarde, natomiast turbiny nie słychać ( przed wymianą odmy lekko świszczała i dało się to wyraźnie usłyszeć ).
Przewód 3 robi się po jakimś czasie gorący
4 – przepustnica EGR
5 – dysza o której mowa jest wyżej

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Poradźcie, co może być nie tak bo już naprawdę skończyły mi się pomysły. Może trzeba jeszcze coś sprawdzić, przeczyścić?

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2009, 15:38 
Pierwsze kroki

Wyczytałem sporo na forum o czyszczeniu elektrozaworów.

1.Od sterowania turbiną
2.Od sterowania EGR

Wyczyściłem oba, choć nie były bardzo zabrudzone i nadal bez efektu. Auto nadal nie ma dołu, pracę turbo dopiero widać powyżej 3-3,5k rpm. Proszę o jakąkolwiek pomoc, bo już nie mam żadnych pomysłów.

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, 10:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52B28
Czyściłeś czujnik doładowania w kolektorze ssącym.Sprubój go wyczyścić delikatnie igłą ,tylko nie ostrą stroną.

Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2009, 17:22 
Pierwsze kroki

O ten przykręcony do kolektora, znajdujący się blisko podszybia Ci chodzi? Wygląda mniej więcej tak:

http://allegro.pl/item574037212_bmw_e39 ... ienia.html

Przy czyszczeniu dolotu go wykręciłem, a ojciec go potraktował kompresorem - nie wiem czy dobrze zrobił. Mógł się przez tą operację uszkodzić? Jak sprawdzić czy jest sprawny?
Dodam, że jeździłem z całkowicie odpiętą wiązką przewodów od niego i auto zachowywało się tak samo. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, czy tylko ASO mnie ratuje?

Czy odpięcie akumulatora na parę minut może mieć jakiś wpływ?

Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2009, 11:42 
Poszukaj zanim zapytasz

Podepnę się pod temat, choć mam Omegę 2.5 DTI, ale silnik to m57, mam podobne objawy... a zaczęło się tak: Jadąc jakiś czas temu usłyszałem jak coś strzeliło, od tego momentu muł straszny i bardzo kopcił, między 1800-2000 obr w ogóle jakby przestawał ciągnąć, okazało się ze kolektor pękł.
Więc wymieniłem kolektor na nowy, wyczyściłem egr, oba elektor zaworki, przy okazji nową odmę, poskładałem pięknie i okazało się ze turbo się nie włącza, także go w ogóle nie słychać, jedyna poprawa to że nie kopci i ciągnie równo bez tej przerwy między 1800-2000 obr, ale mulasty nadal.
Sprawdziłem czy cięgno od turbo się nie zacięło, smarem miedziowym posmarowane i chodzi, podciśnienie w wężyku jest, coś tam ciągnie, ale nie wiem jak mocno powinno.
Przy okazji zmieniłem na próbę elektrozawór od turbo i przepływkę, nic nie pomogło.
Ne wyczułem natomiast podciśnienie na wężyku od egr.
Czujnik ciśnienia doładowania przeczyściłem ale z zewnątrz, jak go przekładałem ze starego kolektora. Pomysłów nie mam już więcej.
Pomocy... :) bo już zaczynam mieć dość samochodu...

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2009, 14:59 
Pierwsze kroki

OK, podsumujmy:

Kolektor ssący - umyty benzyną ekstrakcyjną i karcherem, nowe uszczelki
Odma - nowa, kompletna, oryginalna BMW, nowe uszczelki
Czujnik podciśnienia znajdujący się w kolektorze ssącym - jeździłem z odpiętym / bez zmian
Przepustnica ( EGR ) - wymyta tak samo jak kolektor
Elektrozawory ( od turbiny i EGR ) - przedmuchane kompresorem
Przepływomierz - jeździłem z odpiętą wiązką / bez zmian

Wysyłam flaszkę :hyhy: , jak ktoś jest w stanie mi pomóc i odpowiedzieć na pytanie dlaczego auto po wymianie odmy straciło moc. Turbo za późno się włącza.

W najbliższym czasie postaram udać się do warsztatu, gdzie podłączą auto pod komputer. Postarajmy się najpierw coś wymyśleć, a nóż ktoś ma jakiś pomysł? :oczami:

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2009, 16:00 
Pierwsze kroki

witam.ja stawiam na turbinę.zacinają się łopatki i nie pompuje odpowiedniego ciśnienia

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 21:22 
Pierwsze kroki

Szczerze mówiąc, to wątpię w zacinanie się łopatek. Nie mogła sucha część turbiny z całym tym mechanizmem się posypać w przeciągu kilku godzin, podczas gdy zajmowałem się czyszczeniem kolektora i EGR'u z nagaru.

Jutro jestem umówiony z mechanikiem na podpięcie do komputera. Na żadne cuda nie liczę, aczkolwiek mi już się dawno pomysły skończyły. Pomysł z flaszką jak najbardziej aktualny :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 21:25 
Poszukaj zanim zapytasz

może i turbina, ale dlaczego po wymianie odmy to się stało, u mnie też z turbiną było wszystko ok przed tym jak kolektor się rozszczelnił. Mój błąd że przy okazji wymieniłem odme, poczyściłem zaworki i egr, za dużo naraz i nie wiem co skopałem ;p
Pewnie niedługo czeka mnie serwis, ale to nie prędko bo kaski brakuje. Może do tego czasu uda się jakoś rozwiązać problem.

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 10:37 
Pierwsze kroki

Witam,
kolego miałem podobny problem tylko mi sie turbina nie załączała i też wszystcy mówili ze to turbina. Jak dodawałem gazu to wąż od turbiny nie "puchnoł" a powinien i szczerze mówiąc naprawiłem to dlatego ze troche podrazylem temat, z lewej stronie jak patrzysz na auto pod filtrem powietrza blizej lampy masz plastik odkręć go pod nim jest podcisieniowy zawór od turbiny. Są do niego podpięte wężyki u mnie wyglądało ze jest ok ale jak chwyciłem jeden wężyk to poprostu ze strości rozpadł mi się w reku i to był problem wymieniłem wężyk za 5zł i fura chodzi jak ta lala, a mechanicy mówili ze to turbina bo mam w autko chipa i 170KM i twierdzili ze to od tego mam juz chipa dwa lata i bardzo polecam wszystkim całkiem inna jazda niz na 136KM. sprawdz moze masz tak samo pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 10:39 
Pierwsze kroki

PS. a jak wymieniałeś odme moze naciagłeś przez przypadek jakiś przewód i pękł

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 13:02 
Poszukaj zanim zapytasz

Zaworek czyszczony, zmieniony także w ramach sprawdzenia, wężyki są ok, jeden nówka, podciśnienie w wężyku jest, nie wiem tylko jak mocno ma "ssać" :) to powietrze z wężyka, może za mało? Wymieniając odmę starałem się nic nie urwać. Już nie wiem gdzie mam tam zaglądać...

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 13:40 
Pierwsze kroki

panowie a co to wogule jest ta odma czy ja w e39 525tds tez to mam to sie wymienia do czego to sluzy bo jestem troche blady.. :( :(

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2009, 12:26 
Forumowicz

Moje BMW: e90 320d+ bonus:)
Kod silnika: M47T2
jak zaślepic egr, który przewód na foto u kolegi wyzej? czy wciecie kata zwiekszy dynamike auta?? mowa o 320 d 2004r

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1