BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 22:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Dobranie koloru cosmo-schwarz mettalic
PostNapisane: 18 marca 2009, 21:48 
Forumowicz

Witam. Już na dniach zakładam m-pakiet do swojej E39 i mam ogromny dylemat. Mianowicie kiedyś oddawałem już autko do zakładu (E36 w kolorze cosmo schwarz-mettalic, czyli taki czarny wpadający leciutko w olówkowy), pomalowali mi bok kolorem czarnym i wyróżniało się to bardzo. Teraz zakładam m-pakiet do nowej furki w identycznym kolorze jak poprzednia E36 i pewnie też będzie problem z kolorem. Jak widze nie jest to kłopot tylko polskich lakierników, bo poprzedni właściciel mojego auta malował maskę, widać kolor taki jasny czarny i też różni się od fabrycznego cosmo-schwarz mettalic, polerka kompletnie nic nie dała.

Czy można do mojego auta dobrać prawidłowo kolor? Wiadomo, z wiekiem nawet orginalny trochę wypłowiał, ale jak mam mieć na aucie 10 kolorów to mi sie odechciewa wszystko przerabiać, tym bardziej że autko jest w 100% bezwypadkowe.

Malowanie całego auta to byłoby najprostsze rozwiązanie, ale nie wchodzi o oczywiście w grę, nurtuje mnie ten cosmo schwarz mettalic, czy można taki kolor w ogóle kupić?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 21:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
Blanco, dobierz lakier do np. klapki wlewu paliwa , a nie po numerze...

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 22:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 coupe/E30
Kod silnika: M52B28/M60B40
Kupisz go w każdej mieszalni lakierów. Tylko trzeba zostawić jakiś element na próbę, najprościej klapkę wlewu paliwa. No i najlepiej kupić jakiś firmowy lakier a nie jakiś tani.
w mieszalni powinni Ci dobrać dobrze lakier ale to tylko 50% sukcesu. Druga połowa zależy od lakiernika. Bo to jak on to pomaluje (warunki, temp, rozcieńczalnik, ciśnienie, wilgotność, technika itd) też ma ogromne znacznie jak ten kolor wyjdzie.

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 17:54 
Pierwsze kroki

Z doborem tego koloru jest problem .
Cosmos czarny jak dobrze pamietam i z tego co widzialem w katalogu firmy Glasurit ma kod farby 303 i do tego sa 4 odcienie .

Ciemniejszy czyli bardziej czarny
Standardowy
Jasniejszy bardziej zielonkawy
Jasniejszy z grubszym ziarnem metaliku

Najlepiej pojechac do lakiernika ktory ma probki wszystkich odcieni i porownac np z klapka paliwa w swietle dziennym na sloncu aby dobrze zobaczyc perly w kolorze .
Bo np standard odcien ma w sobie 3 perly :biala,czerwona i niebieska a jasniejszy zielonkawy ma juz tylko jedna niebieska perle .

Pozdrawiam ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 21:05 
Ada///M napisał(a):
Z doborem tego koloru jest problem .
Cosmos czarny jak dobrze pamietam i z tego co widzialem w katalogu firmy Glasurit ma kod farby 303 i do tego sa 4 odcienie.

Tak jest z każdym kolorem, w różnych systemach.... :)

Tak jak napisał kazzik_yo jedziesz do mieszalni, najlepiej poproś gościa aby podszedł z Tobą do samochodu powiedz Mu co i jak, On sprawdzi czy klapka pasuje do reszty (kiedyś mogło być już coś grzebane, cieniowane- niekoniecznie musisz to widzieć, jeśli jest to dobrze zrobione- właściwie nie możesz tego widzieć), napisałem to tylko dla przykladu także się nie przejmuj, nie zakładaj z góry, że jest coś nie tak. Gość zobaczy co i jak, ewentualnie przypasuje wzornik bezpośrednio do samochodu... Może byc tak, że będzie pasowało, może nic nie pasować, wtedy będą musieli troszke dobarwiać (niekiedy się zdarza). tak to mniejwięcej wygląda. Lakiernik ma także duże znaczenie z jednej farby można zrobić kilka odcieni, wpływa na to wiele czynników jak już wspomniał kolega kazzik_yo np. poprzez ciśnienie itd., lakiernik powienien zrobić sobie natrysk próbny itd.

To wszystko odnośnie malowania elementów. W Twoim przypadku jak dobrze rozumiem będą to zderzaki, także bez większych obaw nawet mninimalna różnica w przypadku zderzaka nie jest zauważalna...

Ogólnie mówiąc temat RZEKA...

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 21:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
słuchaj Wypych, najlepszy mąci lakier na forum :rotfl:
ma nietypowe auto i tez sobie poradził :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 21:15 
Forumowicz

Dzięki za odpowiedzi!

U mnie chyba nie ma takiej mieszalnii, zastanawiam sie czy nie oddać auta do lakiernika i mu nie zaufać. Nie wiem nawet ile tej farby kupić nawet na dwa zderaki i lusterka itd.

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 21:18 
Blanco napisał(a):
zastanawiam sie czy nie oddać auta do lakiernika i mu nie zaufać.

Tak będzie najlepiej "oddasz- płacisz", czyli wymagasz! (ładnie brzmi, ale nie zawsze tak jest)

Jeśli auto pójdzie do dobrego fachowca, to będzie dobrze! ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 21:25 
Forumowicz

Już zdecydowałem, że oddam autko do lepszego lakiernika, który wg opinii jest bdb.

Dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 23:31 
Forumowicz

Moje BMW: Brak
i daj znać jak wypadł efekt końcowy :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2009, 09:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 coupe/E30
Kod silnika: M52B28/M60B40
Moim zdaniem to powinno wyglądać tak, że jak oddajesz auto do lakiernika to płacisz i wymagasz. To już on powinien się martwić żeby to było dobrze czyli m.in. żeby kolor się nie różnił. Dziwi mnie czemu to Ty masz się martwić o ten kolor

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2009, 09:34 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
kazzik_yo napisał(a):
Moim zdaniem to powinno wyglądać tak, że jak oddajesz auto do lakiernika to płacisz i wymagasz. To już on powinien się martwić żeby to było dobrze czyli m.in. żeby kolor się nie różnił. Dziwi mnie czemu to Ty masz się martwić o ten kolor

To lakiernik ma się starać żeby dobrze wyszło za pierwszym razem bo inaczej będzie poprawiał do skutku i nic nie zarobi.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1