BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 21:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] Ringi w światłach a policja
PostNapisane: 22 marca 2009, 13:34 
Pierwsze kroki

Sprawa wygląda tak:
Wczoraj jadę sobie spokojnie po osiedlu a tu za mną panowie policjancie z zapalona dyskoteką na dachu.
Nie podobały im się moje białe ringi w światłach :zdziwko:
Stwierdzili ze zabierają dowód rejestracyjny ale jak chwile z nimi zagadałem ze dopiero co kupiłem samochód zrezygnowali z tego pomysły.
Posiadam ringi w kloszach od świateł długich które palą się cały czas oraz w kloszach od świateł mijania które palą się jako postojówki.
Policjanci stwierdzili ze ani jako postojówki ani w kloszach od długich ringów być nie może :zdziwko:
I teraz moje pytanie
Czy zdemontować ringi z obydwu kloszy czy może jest jakiś przepis mówiący o tym jakie światła mogą być a jakie nie??
Powiedzieli że następnym razem gdy mnie zobaczą z ringami dostane 500 zł i będzie zabrany dowód.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 13:39 
Uzależniony od forum :)

skute_r napisał(a):
Policjanci stwierdzili ze ani jako postojówki ani w kloszach od długich ringów być nie może

A to dziwne,bo w nowszych BMW ringi to wlasnie postojowki.Moim zdanie ci panowie policjanci byli nie teges :wstyd: i chcieli sie przyczepic

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 13:51 
Częsty bywalec

spider napisał(a):
skute_r napisał/a:
Policjanci stwierdzili ze ani jako postojówki ani w kloszach od długich ringów być nie może

A to dziwne,bo w nowszych BMW ringi to wlasnie postojowki.Moim zdanie ci panowie policjanci byli nie teges :wstyd: i chcieli sie przyczepic

Zapewne tak. Jeśli ringi są dokładane w lampy to nie będą mogły służyć za postojówki, ani w tych lampach być.

A pan policjant to może Cię na przegląd skierować, on nie jest ekspertem od oświetlenia pojazdów, o tym czy jest źle zdecyduje diagnosta przecież.

Zapewne jesteś młody i chcieli się doczepić.

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 14:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
do mnie już 2 razy przyczepili sie o ringi... i raz nawet stojąc na parkingu i czekając w samochodzie podjechała kryminalna :zdziwko: czarną astrą 2 i do mnie co ja mam w światłach :zdziwko: i czy sam to montowałem no ale oczywiście powiedziałem że już było jak kupiłem i po krótkiej gadce mnie puścili. bez kitu oni zamiast zająć sie robotą to truja dupe ludziom za byle co :dobani:

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 14:19 

młodye36 napisał(a):
Jeśli ringi są dokładane w lampy to nie będą mogły służyć za postojówki, ani w tych lampach być.

A to ciekawe,bo polowa BMW tak ma.Teoretycznie moga sie doczepic bo jest to ingerencja w lampe z homologacja,a po dolozeniu ringow taka lampa teoretycznie traci homologacje bo nie jest juz taka jak wyjechala z fabryki (chyba) Ale moim zdaniem jest to zwykla nadgorliwosc policjantow i szukanie dziury w calym.

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 14:51 
Częsty bywalec

spider, przecież o tym pisałem. Ori lampy mają homologację na bycie takimi jakie z fabryki wyjechały. Do e30 chyba niema żadnych lamp z ringami.

spider napisał(a):
Ale moim zdaniem jest to zwykla nadgorliwosc policjantow i szukanie dziury w calym.

Dokładnie tak, jakby to komuś szkodziło, lepiej by się za domowych ksenonowców zabrali bo to na drodze potrafi zdenerwować.

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 15:27 
Forumowicz

Moje BMW: Brak
ale jeżeli już się przyczepią do tych ringów to ciężko się wytłumaczyć co im powiedzieć jak dadzą do wyboru mandat lub zabrany dowód :kwasny: co w takim razie zrobić? skoro oni "mogą wszystko" :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 15:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 332i
Kod silnika: s50b32
a jest cos takiego ze masz chwile na doprowadzenie auta do stanu prawidlowego?chodzi mi o to ze szybko przy nich odpinasz ringi,od gniazda postojówek wkładasz zarówke i jest git.to zajmuje max 2-3 minuty w e36.bo mandat i tak dostaniesz ale moze nie zabiorą wtedy dowodu.bo czasami daja chwile na naprawe usterki lub wymiane,ale to jest chyba zależne tylko od ich humoru.

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 21:18 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M40B16
Białe i żółte ringi są całkowicie legalne.

Na mocy Konwencji Wiedeńskiej dopuszcza się oświetlenie postojowe pojazdu które nie oślepia i jest barwy żółtej lub białej.

Ringi niebieskie i czerwone są w kolorze zastrzeżonym dla służb porządkowych dlatego można ich używać na pokazach i zlotach tuningowych.

To tyle co mi wiadomo.

"Gdyby Bóg popierał przedni napęd chodzilibyśmy na rękach"

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 21:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
downloader19 napisał(a):
Białe i żółte ringi są całkowicie legalne.

Na mocy Konwencji Wiedeńskiej dopuszcza się oświetlenie postojowe pojazdu które nie oślepia i jest barwy żółtej lub białej.

Tak, ale taka lampa z ringami musi mieć homologację. Ringi montowane do lamp we własnym zakresie są nielegalne.

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 21:30 
Częsty bywalec

:mad: :mad: :mad: Się czepiają bo mają za godzinę płacone pewnie,a taka kontrola to juz 15 minut schodzi... A autka nadal giną uczciwym obywatelom... :mad: :mad:

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2009, 07:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 coupe/E30
Kod silnika: M52B28/M60B40
reza napisał(a):
.bo mandat i tak dostaniesz ale moze nie zabiorą wtedy dowodu.

A to lepiej dostać mandat?? Jeśli zabiorą Ci mandat to badanie techniczne robisz już tylko z tej rzeczy, która była nie tak. W tym przypadku diagnosta sprawdza Ci tylko czy masz postojowe sprawne a takie sprawdzenie jednej rzeczy kosztuje 20zł.

Moim zdaniem można wtedy podjechać na diagnostykę z ringami i jeśli diagnosta stwierdzi, że takie światła są ok to wtedy policjanci będą mieli nieprzyjemności, że zabierają dowód bezpodstawnie.

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2009, 08:00 
a ja myślę, że panowie policjanci byli takimi ortodoksami jak ja i się doczepili nie o samą "ingerencję w lampy z homologacją" itd. tylko o fakt montowania ringów w e30 :super:

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2009, 08:36 

Być może, że to był jakiś fan marki i ringów w e30 nie mógł znieść :rotfl:

a tak na serio to zwykła nadgorliwość i szukanie mózgu tam, gdzie słońce nie dochodzi :]

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2009, 08:50 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
W E30 to powinien być mandat za brak gustu :wstyd: :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2009, 10:35 
Zacna persona forum

A czy jeden z Policjantów nie wygladał jak Fryderyk :chytry:

Zawsze można znimi duskutować, zadawac szereg pytan, pomieszać im w gowach, dlaczego , czemu, jaki jest powód, nie przyjmę mandatu, na jakiej podstawie....itp

RAD E46 napisał(a):
Chce podniesc moc w mojim e46 330d 204ps z 2004r. Szukam firmy z Łodzi lub okolicy ktora zajelaby sie tym profesjonalnie. Chodzi mi o lekki czip. Prosze o podpowiedzi lub ewentualnie o firmy. dzieki

:zdziwko:
Jaki to ma związek z omawianym tematem Ringów :-k

Temat przeniesiony do odpowiedniego działu czyli warsztaty znane i poszukiwane Santino

Ostatnio edytowano 23 marca 2009, 10:43 przez Orso, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2009, 16:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 / CBR F4
Kod silnika: M47 / 600cc
ja sam montowałem CCFL i póki co to jeszcze żaden nie odwarzył sie mnie zatrzymać mimo iż patrzyli bardzo ... :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2009, 17:33 
Forumowicz

Tylko mi nie pisz, że ringi w E30 to agro bo to dla mnie jest śmieszne. Sam mam black hella + ringi i bardzo to odświeżyło wygląd E30. Na pewno wygląda to lepiej niż gotowe lampy do E30 od depo, E30 wygląda później jak by miał "wytrzeszcz oczu". Takie ringi CCFL nie maja nawet 1cm grubości, więc jak sa wyłączone to prawie ich nie widać. Po włączeniu widac tylko podkreślające białe światło dookoła lampy. Może lampy w audi z diodami do jazdy dziennej to tez agro???

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2009, 17:49 
Zacna persona forum

Oj...szykuje sie jakaś rozgrywka słowna :hyhy: ...Gdzie jest główny ortodoks :luka:

downloader19 napisał(a):
Sam mam black hella + ringi i bardzo to odświeżyło wygląd E30.

Fajnie że BH ale ringi w e30 :/

E30 to samochody z innej epoki, kiedy jeszcze takie rzeczy jak ringi nie miały bytu. Piszesz że odświeżyło...myśle ze jak założysz nowe szkłą do lamp to wtedy można powedzieć że "odświeżyło wyglad". Nie odmłodzisz na siłę starego auta.

downloader19 napisał(a):
Na pewno wygląda to lepiej niż gotowe lampy do E30 od depo, E30 wygląda później jak by miał "wytrzeszcz oczu".

Ztym sie zgodze...lekki komizm.

downloader19 napisał(a):
Takie ringi CCFL nie maja nawet 1cm grubości, więc jak sa wyłączone to prawie ich nie widać. Po włączeniu widac tylko podkreślające białe światło dookoła lampy.

Chyba każdy zna zasadę oświetlenia jakie dają ringi :/

downloader19 napisał(a):
Może lampy w audi z diodami do jazdy dziennej to tez agro???

Nie. Ale to jest co innego, inna mamy czasy inna stylistyka.

Lecz przy innych samochodach typu opel, renault itp. to Mega Agro :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2009, 18:02 
Forumowicz

Nowych szkieł nie chce bo nie pisze na nich hella :D Lampy robiłem bo byłem ciekaw jak to wygląda, ale jak tylko bede miał pieniądze na oryginalne black hella to te pojda na alledrogo. Mi tez sie bardziej podobaja zwykłe BH, ale ringi to fajny bajerek i nie zaliczyłbym tego do agro. Tak ogólnie mówiąc to jaki kolwiek tuning jest na pograniczu prawa, jeden wiecej drugi mniej haczy o prawo, że tak powiem. Ja bym raczej czepiał się xenonów z allegro, które biją po oczach jak wściekłe.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1