BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 04:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wytarłem wałek po 400 km
PostNapisane: 1 stycznia 2007, 20:35 
Pierwsze kroki

WITAM.MAM MALY PROBLEM.JAKIES 2 TYG TEMU WYMIENILEM W SWOIM 318 E36 WALEK ROZRZADU DZWIGIENKI ZAWOROWE I MAGISTRALE OLEJOWA.SILNICZEK CHODZIL SWIETNIE ALE DO CZASU.TYDZIEN TEMY WYMIENILEM POPYCHACZE I PO PRZEJECHANIU OK 400 KM SILNIK ZACZAL PALIC MI NA 3 "GARY".MYSLALEM ZE TO MOZE WINA KABLI ,KOPÓLKI LUB PALCA I WYMIENILEM WSZYSTKO NA NOWE.NIESTETY NIC TO NIE POMOGLO.PO ZDJECIU POKRYWY ZAWORÓW ZAUWAZYLEM ZE NA 1 CYLINDRZE(PIERWSZYM OD KABINY)WALEK I DZWIGIENKA JEST WYTARTA OK 1mm ALE NIE NA GRZYBKU LECZ NA PRZECIWNEJ STRONIE.CZY JEST MOZLIWE ZE WADLIWY POPYCHACZ MOGL SPOWODOWAC COS TAKIEGO?PROSZE O POMOC OSOBE KTÓRA SPOTKALA SIE KIEDYS Z CZYMS PODOBNYM LUB MOZE O CZYMS TAKIM SLYSZALA.JEZDZE NA OLEJU BP 10W40 A CZESI SA FIRM MOTIVE.
POZDRAWIAM

Ostatnio edytowano 1 stycznia 2007, 21:18 przez cypi91, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2007, 20:42 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Ja tak miałem.
Tylko u mnie obeszło się jedynie na zrytej dźwigni. 1 Cylinder. Ten przy kabinie, to 4 cylinder. Po wymianie wszystkiego było zalane '10w40' no i się zryło. Do m40 radzę lać tylko 5w40. Ja taki leję, mam 230 tyś przebiegu. jest teraz ok.

Musisz kupić nowy popychacz, dźwignie i warto dać wałek do regeneracji, żeby naprawili tą krzywke.

p.s
wyłacz caps lock jak piszesz i tytułuj poprawnie temat

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2007, 20:44 
Uzależniony od forum :)

na początek wyłącz capslock.
skoro jest wytarty "od dupy strony"(tak zrozumiałem Twój opis) to znaczy że coś wadzi mu ale nic nie przychodzi mi do głowy co by mogło tam trzeć....chuba że żle zrozumiałem to co pisałeś a najpewniej tak jest bo to co napisałem to bardzo mało prawdopodobne mi sie zdaje....poczekamy aż wypowie sią ktoś znający się na rzeczy a nie ja :hyhy:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2007, 21:01 
Pierwsze kroki

Witam, jestem tutaj nowy, ale postanowiłem odrazu dorucić swoje 3 grosze :) Według mnie i mojego serwisanta który sie zajmuje BMW w tych motorkach dość częste były przypadki zapchania sie magirstali olejowej. Co z tego, że ją wymieniłeś, wystarczyła zmiana oleju troche nagaru dostało sie tu i tam i dupa nie było odpowiedniego smarowania. Żeby nie być gołosłownym powiem, że także mam motorek M40 i jeżdze na 10W/40 firmy Havoline - cały czas ten sam olej, jeszcze Niemka od której auto kupowałem mówiła że na nim jeździła i serwisowała auto w tym samym warsztacie (wpisy w książce serwisowej) - i u mnie na przykład po każdej wymianie oleju na świeży odzywają sie popyhacze hydrauliczne - charakterystycznie stukają, ale zanim dojade z serwisu do domu ( około 100 km ) uspokajają sie :)

Tak z ciekawości miał ktoś podobne sytuacje ?? Napiszcie, mam motorek 1,8 M40 1991rok , przebieg 178 tyś.km ( bankowo ) , automat .

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2007, 21:14 
Pierwsze kroki

No wlasnie magistrala poszla na pierwszy ogien i na pewno byla drozna.
Tylko dlaczego walek nie jest wytarty na calej powierzchni tego cylindra?
Grzybek jest nienaruszony.Dodam ze przed zmiana popychaczy walek byl jak nowy na calej powierzchni.

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2007, 21:30 

KOLEGO NA 99% ODWROTNIE ZAMONTOWALES MAGISTRALE I OLEJ LECIAL NA POKRYWE ZAWOROW A NIE NA WALEK.POPULARNY BLAD PRZY SKLADANIU M40. BZDURY O OLEJU ZE PO 400KM WYCIERA WALEK WSTAW MIEDZY BAJKI. 10w40 bedzie wporzadku. Kyokushin robil u siebie plukanke dosyc agresywna i zwala wine na olej ale popychacz przytkal mu jakis syfek po plukaniu.Owszem jezeli masz zdrowy silnik i dosyc czysty bez tony syfu w srodku mozesz lac syntetyk.jezeli nie jestes pewien jego stanu lej tylko polsyntetyk

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2007, 21:43 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Co by nie było fabryka zaleca 5w40. Znam ludzi którzy mieli lane 'od nowości' 5w40 i nie słyszeli o 'wałkowych' problemach.
Ci co lali/leją 10w40 najczęściej mają już 2 lub 3 wałek.

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2007, 21:46 

ci co lataja na 15w40 z tesco maja 2 walek. od 10w wzwyz nic sie nie dzieje.byle lac porzadne 10w a nie "Tesco Olej"

Tytuł:
PostNapisane: 1 stycznia 2007, 21:51 
Administrator

Kornelu :) ci co mają 15 to już mają kolekcje wałków i zastanawiają się 'za co'.
jak fabryka każe lać 5 to sie nie kombinuje tylko się leje 5.
jakby 10 był dobry, ludzie by nie wymieniali wałków.
skoro ci co jeżdżą na 5 nie wymieniają wałków znaczy że 5 jest dobry.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1