BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 15:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Czujnik w bagazniku nie dziala
PostNapisane: 22 marca 2009, 11:31 
Pierwsze kroki

Na ekranie Check Control cały czas pali sie czerwona lampka która informuje ze bagaznik jest otwarty. Zamykałem, otwierałem próbowałem szukac okablowania ale nic nie znalazłem. Zauwazylem tez ze nie moge otworzyc bagażnika ręcznie (naciskając przycisk nad rejestracją), ani z pilota. Otwieram kluczem przekręcając na maxa w lewo, a po otwarciu nie zapala sie lampka w gabazniku. Moze ktos mi powie jak to naprawic albo chociaz co to moze byc? Jest to BMW e46 318 z 2000r.

Ostatnio edytowano 22 marca 2009, 11:39 przez chodakp, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 11:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
Pewnie silniczek do otwierania padł ... mialem to samo kiedyś w E39 ... jak naciskałem guzik to slychac bylo terkotanie a bagażnik dalej był zamkniety :) a co do kontrolki to może silnik zatrzymał sie w pozycji otwartej i dlatego świeci :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 11:41 
Pierwsze kroki

Jak sobie z tym poradzic? Da sie to naprawic samemu? Jesli sie da to mogłbys napisać w skrócie jak?

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 11:58 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320D
ja kiedys z tym walczyłem działało ale bardzo kiepsko wiedz szkoda czasu było mojego
najlepiej kupic zamek i z głowy

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 12:32 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
W mojej e39 też tak miałem.W klapie bagażnika jest siłownik i czasami jest uszkodzony.Może poszedł silniczek albo jakaś plastikowa zębatka.Najpierw chciałem od razu zamawiać na allegro siłownik,ale zrobiłem inaczej. Wymontowałem siłownik i zawiozłem do elektronika i okazało się,że jest dobry.Następnie sprawdził na wtyczce(kostce) którą wpina się do siłownika czy dochodzi napięcie? Okazało się,że nie dochodzi. Nie wiem jak w e46,ale w piątce na połączeniu klapy i nadwozia pod gumową osłoną biegną kabelki i okazało się,że aż 4 były ułamane! po zlutowaniu,zaczęło działać.To znany,słaby punkt elektryki e39,ciekawe czy też tak robi się w trójkach? Czyli 1.wymontuj siłownik 2. sprawdzić na kostce czy dochodzi napięcie 3. jeśli dochodzi to do wymiany lub ewent.naprawy siłownik.I rada dla wszystkich-zanim kupicie siłownik należy sprawdzić czy dochodzi do niego napięcie.

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 12:34 
Forumowicz

W mojej e39 też tak miałem.W klapie bagażnika jest siłownik i czasami jest uszkodzony.Może poszedł silniczek albo jakaś plastikowa zębatka.Najpierw chciałem od razu zamawiać na allegro siłownik,ale zrobiłem inaczej. Wymontowałem siłownik i zawiozłem do elektronika i okazało się,że jest dobry.Następnie sprawdził na wtyczce(kostce) którą wpina się do siłownika czy dochodzi napięcie? Okazało się,że nie dochodzi. Nie wiem jak w e46,ale w piątce na połączeniu klapy i nadwozia pod gumową osłoną biegną kabelki i okazało się,że aż 4 były ułamane! po zlutowaniu,zaczęło działać.To znany,słaby punkt elektryki e39,ciekawe czy też tak robi się w trójkach? Czyli 1.wymontuj siłownik 2. sprawdzić na kostce czy dochodzi napięcie 3. jeśli dochodzi to do wymiany lub ewent.naprawy siłownik.I rada dla wszystkich-zanim kupicie siłownik należy sprawdzić czy dochodzi do niego napięcie.

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 19:41 
Pierwsze kroki

Tez juz chcialem wymienic zamek. Kolega powiedzial zebym te kable zobaczyl i to bylo to. Znalazlem urwany kabel. Jutro musze go rpzy;lutowac i wszystko ok :D. Dzieki za pomoc!!

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 20:10 
Forumowicz

Cieszę się,że mogłem pomóc. Powodzenia! :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 września 2009, 18:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 2,5 tds
Witam.
Mam taki problem , u mnie otwieranie działa wszystko jest ok, ale problem to cały czas świeci kontrolka otwarcia bagażnika, pomimo tego że jest zamknięty, co może być przyczyną?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1