BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2006, 00:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: saab 93 SC
Kod silnika: Z19DTH
PAVO E36 napisał(a):
reserved napisał(a):
DAREX napisał(a):
Panowie spokojnie, Ceramizery nic nie daja, daja tyle ile Chip z allegro do BMW :wink:

interesujace... jakas podstawa czy wlasne przemyslenia ?

no daja cos ale jak wszystko ma swoje wady i zalety.

moim zdaniem mozna je lac do "trupów" zeby ciut ciut przesunac w czasie ich agonie...

ja bym do swojego auta tego nie wlal...:) zreszta nie musze lac takich wynalazkow ;)

Jestem innego zdania, zupelnie jak fachowcy od sportow motorowych, ktorzy to juz od dawna stosuja w samochodach ceramizery...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2006, 08:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 530d 231KM
Kod silnika: M57N2
Frank, jak ten świat się zmienia. Jeszcze niedawno mówiłeś że czegoś takiego nigdy nie zalejesz itp. A teraz masz już 2 auto-repiry na biurku. heh :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2006, 13:41 
Forumowicz

zdania sa podzielone jak widac, wiec jak to jest lac czy nie lac ???
co naprawde daja? jak dzialaja? jakie sa efekty? w praktyce a nie na etykiecie dolaczonej do produktu

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2006, 14:16 
Pierwsze kroki

Witam !

Tak sie sklada ze zalalem Xeramica 0,5l do E30 z silnikiem M20B27, zaznaczam ze silnik nie byl zajechany, byl w dobrej kondycji, troche ponad 200 tys. km. Najbardziej zauwazalna zmiana byla duzo cichsza praca zimnego silnika, po mroznej nocy gdy silnik chodzil na sssaniu i jakby minimalnie lepiej odpalal. Niczego innego nie zauwazylem, lecz przejechalem tylko jakies 300-400km i auto sprzedalem, wiec efektow koncowych nie jestem wstanie wykazac, czy to cos dalo :?: na pewno nie zaszkodzilo :D

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2006, 17:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: M450i
Kod silnika: M62B46+MOD
Ja też sie wypowiem w tym temacie :D mam chęć zalać nie AUTO REPERAIR tylko MILITEC z tego co sie dowiadywałem i poczytałem troche i znam osoby które stosują ten środek że jest to rewelacja auto zaczyna cicho pracować itp żadnych skutków ubocznych nie było i własnie chyba się zdecyduje na jeden z tych środków :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2006, 18:48 
Częsty bywalec

Radek540V8 napisał(a):
Ja też sie wypowiem w tym temacie :D mam chęć zalać nie AUTO REPERAIR tylko MILITEC z tego co sie dowiadywałem i poczytałem troche i znam osoby które stosują ten środek że jest to rewelacja auto zaczyna cicho pracować itp żadnych skutków ubocznych nie było i własnie chyba się zdecyduje na jeden z tych środków :mrgreen:

Militec to jest zupełnie inny środek niz ceramizer i inna jest istota jego działania ( Militec wiąże sie z olejem więc przy każdej jego wymianie trzeba aplikować nową dawkę). Zalewałem oryginalnego Militeca sprowadzanego z USA do dwóch samochodów z silnikami TD i TDi w zeszłą zimę.. Zauważalna była zmiana w kulturze pracy zimnego Diesla ( oczywiście na + )... Auta jeżdzą do tej pory bezawaryjnie i jest wszystko OK. Nasza polska podróbka Militeca to właśnie Motodoktor :-) - troche im to nie wyszło :(...

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2006, 19:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
nie zalewałem tego do swojego bmw ale moim zdaniem to nic nie daje.Najwieksza role w tym wszystkim spełnia podswiadomosc :mrgreen: i tyle.

Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2006, 20:36 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
J E L I T O napisał(a):
Frank, jak ten świat się zmienia. Jeszcze niedawno mówiłeś że czegoś takiego nigdy nie zalejesz itp. A teraz masz już 2 auto-repiry na biurku. heh :wink:

mam bo kupiłem kumplowi 4 tubki ( 2 na allegro i dwie w Poznaniu) a wlał poki co dwie :D wiec sobie leżą i czekają na chetnego :D

Ostatnio edytowano 21 marca 2006, 02:05 przez Frank, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2006, 01:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36 323ti Compact
Kod silnika: M52B25
A moze na początek lepiej wypróbować i wlać to do skrzyni biegów. :?:

moje CB -- > President Harry II ASC + Sirio ML-145

Mój mały czarny diabełek BMW 323Ti Compact

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2006, 08:54 
Forumowicz

w sumie to jakoś srednio mnie to przekonuje ;P moim zdaniem jezeli to ma poprawiać własności smarne oleju .. to czemu prodcenci oleju tego nie stosują np w swoich drozszych olejach ... nie reklamują zastosowania czegos takiego dla niby lepszego zabezpieczenia silnika... ?

aby ktoś inny mogl zarobić na tym ? wątpie...

gdyby to zatrzymywało lub spowalniało proces zuzycia
układu korbowo tlokowego to przeciez stosowano by to w sporcie motorowym .. a tym czasem .. zalewa sie silniki poprostu olejem o dobrych własciwosciach ...

jezeli ktoś mnie przekona ze ktoś w sporcie uzywa czegos takiego i faktycznie to działa... to sam przekonam sie i zaleje u siebie :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2006, 09:48 
Pierwsze kroki

Witam
Ja do swojej e32 735i zalałem ceramizer Xeramic przy wymianie oleju(MaxLife 10W-40),efekt był odczuwalny już po 200km:
-cichsza praca silnika(szczególnie zimnego)
-płynniejsze wkręcanie na obroty(większa elastyczność)
-zmniejszenie wibracji silnika(brak drgań na drążku zmiany biegów)
nic negatywnego nie zauważyłem po przejechaniu 2500km i mogę polecić każdemu.

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2006, 10:18 
Częsty bywalec

Jaras E21 napisał(a):
w sumie to jakoś srednio mnie to przekonuje ;P moim zdaniem jezeli to ma poprawiać własności smarne oleju .. to czemu prodcenci oleju tego nie stosują np w swoich drozszych olejach ... nie reklamują zastosowania czegos takiego dla niby lepszego zabezpieczenia silnika... ?

aby ktoś inny mogl zarobić na tym ? wątpie...

gdyby to zatrzymywało lub spowalniało proces zuzycia
układu korbowo tlokowego to przeciez stosowano by to w sporcie motorowym .. a tym czasem .. zalewa sie silniki poprostu olejem o dobrych własciwosciach ...

jezeli ktoś mnie przekona ze ktoś w sporcie uzywa czegos takiego i faktycznie to działa... to sam przekonam sie i zaleje u siebie :)

Drogi Panie :-) W sporcie motorowym od bardzo dawna stosuje się ceramizery....

Pozdrawiam,

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2006, 13:19 
Forumowicz

gdzie ;> ? prosze o jakis przykład ;> :P jezeli faktycznie ... stosuja i przedluza to zywotnośc wysilonego silnika ;] to zobacze ;]

zawiecha gwintowana i heble z 540i w e21 - projekt w przygotowaniu ;) niach

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2006, 13:41 
Częsty bywalec

Jaras E21 napisał(a):
gdzie ;> ? prosze o jakis przykład ;> :P jezeli faktycznie ... stosuja i przedluza to zywotnośc wysilonego silnika ;] to zobacze ;]

Kiedys jak ujeżdzałem mitsubishi to w warsztacie, ktory sie nim zajmowal robili z motorami japonskimi od "rajdowek" - wtedy pierwsze raz uslyszalem o ceramizerach ( temat mnie nie interesowal wiec nie wnikalem w szczegoly - wiem tylko, ze byly to drogie ustrojstwa i lali takie w plynie a`la Xeramic tylko puszka byla chyba złota albo żółta )... Ceramizery w roznych postaciach i wersjach cywilnych ukazaly sie niedawno wiec pewnie z tad ten brak wiary :) Wydaje mi sie, ze nie na darmo podpisuje sie pod nimi np. Chojnacki Motosport... Mysle, ze konkretnych informacji moglby Ci udzielic Xeramic Motorsport Team :-)

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2006, 14:01 
Pierwsze kroki

ms napisał(a):
Witam
Ja do swojej e32 735i zalałem ceramizer Xeramic przy wymianie oleju(MaxLife 10W-40),efekt był odczuwalny już po 200km:
-cichsza praca silnika(szczególnie zimnego)
-płynniejsze wkręcanie na obroty(większa elastyczność)
-zmniejszenie wibracji silnika(brak drgań na drążku zmiany biegów)
nic negatywnego nie zauważyłem po przejechaniu 2500km i mogę polecić każdemu.

Potwierdzam, mam te same efekty. Tylko, że ja zalałem Auto-Repair. Warto.
Dziwi mnie natomiast fakt, że najbardziej udzielają się "znawcy", którzy nigdy tego środka nie zalali. No cóż, tak zawsze bywa, że najgłupsi mają zawsze najwięcej do powiedzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2006, 14:55 
Forumowicz

Jaras E21 napisał(a):
...moim zdaniem jezeli to ma poprawiać własności smarne oleju .. to czemu prodcenci oleju tego nie stosują np w swoich drozszych olejach ...

ceramizery nie są modyfikatorami oleju (nie zmieniają ich właściwości, a co za tym idzie
ich właściwości smarnych)

ceramizery są modyfikatorami metalu (zmieniają właściwości warstwy zewnętrznej
2 trących się części metalowych)

są oleje, które w swoich dodatkach posiadają dodatki ceramiczne

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2006, 16:02 
Forumowicz

Nie przenośmy może sportu tak bezpośrednio do życia codziennego, bo w sporcie bardziej liczą się osiągi niż trwałość. Tam byćmoże stosuje się ceramizery- w co osobiście wątpię- ale tam też bywa, że remont robi się co każdy wyścig.

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2006, 16:14 
Forumowicz

hym ;] macie przekonujące argumenty . .czy ktos moze przyblizyc mi cene takiego czegoś i jakiego produktu konkretnie szukac ? przy zmianie oleju zaleje ... sprawdze efekt ;)

zawiecha gwintowana i heble z 540i w e21 - projekt w przygotowaniu ;) niach

Tytuł:
PostNapisane: 21 marca 2006, 17:59 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Auto-repair kosztuje 50 zł za tubkę a Xeramic widziałem ostatnio na allegro w cenie 40 zł za 500ml

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2006, 00:30 
Forumowicz

Ja zalałem jakiś czas temu auto repaira i aż tak wielkiej różnicy nie zauważyłem, może trochę lepiej pracował jak były te mrozy, ale żeby diametralnie coś sie zmieniło, tylko tyle , że jakby cichszy lub te zrówniej pracuje, ale to pewnie sugestia była bo nie zwracam juz na to teraz uwagi. Ponoć jest to środek który ma za zadanie zamrozić stan silnika, a nie naprawiac np: zużyte popychacze itd...ponoć coś daje, ja mówie w moim przypadku zauwazyłem minimalane zmiany, a co do skrzyni to dobry pomysl!!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1