BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 22:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] pytanie o alternator compact 1.6
PostNapisane: 24 marca 2009, 10:41 
Pierwsze kroki

Witam szanownych użytkowników mam dwa pytania na które od dłuższego czasu nie dają mi spać po nocach:)

W moim autku powolutku zakładam car audio i mam pytanie dotyczące właśnie tego zagadnienia, czy jest możliwość założenia i bezproblemowego działania alternatora z bmw e 36 compact ale z 2,5 litrowego silnika podejdzie alternator i czy nic sie nie stanie jak go podłącze?

Drugim zaś pytaniem jest problem przy uruchamianiu silnika powiecmy załączam radio przy zgaszonym silniku i za każdym razem gdy tylko zaczynam kręcić spadek napięcia w aucie i radio sie na chwilę wyłacza jak mam to ominąć albo zrobić aby nie było takiego spadku napięcia.

Prosze o rady i dziękuję

Ostatnio edytowano 24 marca 2009, 10:49 przez markot84, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 11:03 
Częsty bywalec

Obawiam się szanowny kolego, że alternator od silnika R6 nie będzie pasował do R4 bo jest nieco inny.
markot84 napisał(a):
Drugim zaś pytaniem jest problem przy uruchamianiu silnika powiecmy załączam radio przy zgaszonym silniku i za każdym razem gdy tylko zaczynam kręcić spadek napięcia w aucie i radio sie na chwilę wyłacza jak mam to ominąć albo zrobić aby nie było takiego spadku napięcia.

Możesz spróbować nie podpinać tego przewodu, który wyłącza radio jak nie ma kluczyka. Zazwyczaj koloru żółtego. Ale to nie jest dobry pomysł. Teraz większość samochodów ma tak skonstruowaną elektrykę że podczas odpalania wyłączają się wszystkie zbędne odbiorniki prądu aby cały szedł na rozrusznik. Lepiej przy tym nie dłubać.

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 11:12 
Pierwsze kroki

tak mi sie wydawało że nie podejdzie a po paru przeróbkach? a może z innego modelu?

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 11:16 
Częsty bywalec

A jaki masz teraz ten alternator? 70 czy 80?

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 11:21 
Uzależniony od forum :)

Zamiast ruszac alternator,proponuje zainwestowac w dobra baterie np.zelowy akumulator optima.Jak bedzie konkretne audio to przydal by sie rowniez kondensator.Co do przygaszania przy odpalaniu to normalne,mozna sie pokusic o bezposrednie podlaczenie plusa z radia pod akumulator.Ale nie lepiej po prostu przyciszyc radio na chwile przed odpaleniem.Zmiana alternatora na wiekszy nie jest dobrym pomyslem

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 11:46 
Pierwsze kroki

Z tym akumulatorem żelowym to nie jest głupi pomysł zamiast ładować w alternator to moze właśnie taki akum żelowy ale jakiej pojemności by sie nadawał jak najlepiej i aby właśnie alternator mógł go naładować. Przegladałem te akumulatory żelowe Optim na allegro i jest duzy wybór. Jaki polecacie

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 11:51 
Uzależniony od forum :)

markot84 napisał(a):
ale jakiej pojemności by sie nadawał jak najlepiej i aby właśnie alternator mógł go naładować.

Mysle,ze o takiej pojemnosci jaki fabrycznie powinien byc w BMW,lub troszke wiekszy.Jednak nie przesadzaj z pojemnoscia,bo alternator nie bedzie mial sily go naladowac.Najlepiej zapytaj w jakims zakladzie car audio,niech ci doradza

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 12:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: X6
spider napisał(a):
Najlepiej zapytaj

Albo poszukaj na forum ;)

Akurat kilka pare tyg.temu pisałem na podobny temat, Standardowy akumulator do 316i to 46Ah. Ale że zakładasz car-audio to pewnie nie zawsze będziesz słuchał muzy na włączonym silniku, czyli alternator wtedy aku. ładował nie będzie. Więc możesz kupić aku. dedykowany do BMW 318 czyli np. o poj. 50 Ah. Alternator będzie go w stanie naładować, a Ty będziesz mógł się cieszyć większym akumulatorem. Wiec po prostu moim zdaniem lepiej kupić większy aku (ale max. 50Ah z malutkim haczykiem) i cieszyć długo wystarczającym akumulatorem :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 14:26 
Pierwsze kroki

dziękuję i tak zrobię kupie akumulator żelowy max 50 pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1