BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 14:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] Jaki układ wydechowy od kolektora
PostNapisane: 30 marca 2009, 21:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30
Kod silnika: M52B28
Witam, jako że to mój pierwszy post to wypadałoby powiedzieć : "Cześć" :)

Zakupiłem 2 dni temu mój pierwszy samochód - czyt. betke. Jestem z niej ogromnie zadowolony, bo trafiłem w to co chciałem - czyli z gazem, z kompletnymi kołami, w ładnym stanie blacharskim no i żwawym silnikiem.

Ale jak to bywa w 21-letnim samochodzie, trzeba coś zmienić żeby było cacy. Pierwsze rzecz jaka mi się rzuciła w oczy (a właściwie w uszy) to jest wydech. Jest już przepalony tłumik, katalizator zabity no i nadaje się do wymiany. Jako że to mój pierwszy samochód to wole poradzić się kogoś bardziej doświadczonego - Was BMW-maniacy. Co zrobić,kupić żeby beemka fajnie warczała, a końcówka tłumika była niewiele grubsza od tłumika fabrycznego?

Myślałem, żeby zamiast resztek tego katalizatora wrzucić jakąś strumiennice z allegro, jakiś filtr stożkowy dedykowany pod bmw, ale nie mam pojecia co dalej i ile mnie to może wynieść.

Za wszelkie porady dziękuje i pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 22:52 
Pierwsze kroki

walcz z allegro napewno wtedyt bedzie chodzic tak jak pisalem w innych postach jak Ursus z 40 letnim starzem... pozatym strumienica zamiast kat to wielki blad i o tym tez wspominalem wiec moze najlepiej kup zamienniki niezbyt drogie typu BOSAL a allegro se odpusc!!!

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, 17:04 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E38 | E36 Coupe
Kod silnika: M73TUB54 | M52B28
Garaż: .
E38
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166487
E36
viewtopic.php?f=6&t=169815
tak jak pisał kolega wyżej, Stożki też sobie odpuść, nie ważnie czy dedykowane do Scani czy do BMW stożek to zło

nie chce cię wprowadzać w błąd więc niech może ktoś to potwierdzi, zamiast tłumika środkowego zrobić przelot :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, 17:50 
stożek- tylko z kompletnym airboxem, ale to również wątpliwe rozwiązanie wymagające głebszej analizy.

tłumik- najlepszym wyjściem jest wymienić katalizator na nowy (najlepsze wyjście- sportowy katalizator, ale to kosztowne wyjście), żadnych stumienic, ew. tłumik środkowy.

Ze strumienicą może wyjść wielka warcząca nie do wytrzymania kupa, a z tłumika, to może być ulter, dobrej jakości rodzimy tłumik, jeśli chcesz, żeby chociaż troszkę głośniej było.

A jeśli chcesz osiągi polepszyć, to wywal gaz (jeśli to nie jest sekwencja).

PS. Przy okazji cieszy, że 1. post na forum i ktoś przeczytał regulamin i tytułuje tematy jak trzeba :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 16:29 
Pierwsze kroki

bzyk168 napisał(a):
walcz z allegro napewno wtedyt bedzie chodzic tak jak pisalem w innych postach jak Ursus z 40 letnim starzem... pozatym strumienica zamiast kat to wielki blad i o tym tez wspominalem wiec moze najlepiej kup zamienniki niezbyt drogie typu BOSAL a allegro se odpusc!!!

ja też sprzedaję na allegro wyroby mojej firmy więc proponuję nie generalizować

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 20:01 
Pierwsze kroki

nikt nie generalizuje... poprostu pomysly :zamiast kat-strumienica i najtanszy tlumik to poprostu smiechc na sali.. nie ma co sie oszukiwac ze jak sie nie ma pieniedzy na tuning to sie w to nie wchodzi a nie udaje... po to sa zamienniki znanych firm zeby bylo prawie jak w orginale:D
pozatym prosze co znalazlem:
http://allegro.pl/item589725902_sportow ... w_e36.html
chlopaki bija sie o to niezwarzajac ze supersprint to nie jest...
a wystarczy wejsc na stronke producenta i zobaczyc ze nie ma w ofercie kolektorow do tego modelu:P
no i PRAWDZIWY supersprint co bys nie robil niue straci swojej barwy:)))
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwietnia 2009, 18:05 
Pierwsze kroki

ale ma duplexa

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1