BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 19:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Prosba o porade!
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 14:35 
Pierwsze kroki

Witam Wszystkich!!! Potrzebuje porady w sprawi zmiany serducha w moim er5!! Zamierzam zmienic silnik na wiekszy!!! Mianowicie posiadam teraz motor 2,5 litra b 170 hp ,a chcialbym wlozyc 2.8 193hp lub 3.0 231hp b!! Jezeli ktos orientuje sie z wymiana jakich elementow to sie wiarze to prosilbym o pomoc!! Pozdrawiam i z gory dziekuje!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 14:53 
Uzależniony od forum :)

Silnik,wiazka,komputer z ews,skrzynia,dyfer,wydech to na pewno.Reszta powinna pasowac

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 19:46 
Pierwsze kroki

Spider ,ale z tego co ja sie orjentuje to ten silnik ktory mam obecnie ma to samo oznaczenie co 2.8!!! Tylko ten drugi jest bardziej rozwiercony tak?? Wiec czy trzeba wymieniac np: dyfer,wydech i te inne rzeczy o ktorych piszesz???

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2009, 20:07 
Uzależniony od forum :)

Najlepiej sprawdz nr. czesci na realoem i bedziesz wiedzial czy 2.5 i 2.8 ma te same skrzynie i dyfer.W moim przypadku to by bylo konieczne,no ale ja ma 2.0

Tytuł: E39 swap silnika
PostNapisane: 3 maja 2009, 22:34 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam wszystkich.
Z racji, że mój silnik w e39 ma juz sporo na karku, jest to benzyna 3.5i ;) zastanawiam sie nad jego zmiana.
Interesuje mnie bardziej diesel od benzyny tak wiec zastanawiałem sie jaki silnik byscie mi polecili, ile byłoby z tym zabawy i co trzeba by wymienic a co by mogło zostać (np.alternator, pompa klimy,wspomagania,rozrusznik itp. , zawieszenie co z nim i co z skrzynią teraz mam steptronika automat, co z instalacja, z kompem silnika itd)

Z silników to myślałem o 2,5 D, 3.0D(ten bardziej do mnie przemawia :))z e39, a także o silniku od e60 jakis 3.0d bo sa w podobnej cenie co 3.0d od e39.
Który silnik wybrać i z których lat produkcji (niby w e39 były 3 generacje diesli)jesli nie byłoby problemu od e60 to taki bym bardziej wolał, czy cos by do niego pasowało z poprzednika czy wszystko jest inne? i dużo przerabiać trzeba?

Narazie to tyle :) z góry dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1