BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 maja 2025, 07:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Wentylator klimy 523i nie rusza, nie działa. POMOCY!!!
PostNapisane: 12 kwietnia 2009, 11:31 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam! Mam taki problem z wentylatorem klimy w e39 523i, że nie włącza się i próbowałem go ruszyć na wyłączonym silniku ręką, śrubokrętem, chciałem sprawdzić, czy się w ogóle da zakręcić. On chyba powinien luźno się kręcić? Nie wiem, czy jest zacięty, czy zablokowany o coś, czy możliwe jest, że się zatarł? Nie mam pojęcia. Teraz nie możną włączać klimy, bo może sprężarkę rozsadzić? Czy może ktoś takie coś rozbierał? Czy żeby wyciągnąć wentylator trzeba rozbierać przód, bo nie chciałbym ruszać chłodnicy wody i klimy, bo jest wszystko szczelne i chce jakiegoś rozszczelnienia. Proszę pomóżcie!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2009, 21:51 
Forumowicz

Moje BMW: e39 530d
Chłodnice zostają na miejscu,ściągnij zderzak i kierownice wlotu powietrza powinieneś dostać sie do wentylatora sprawdź go na krótko i dopiero wymiana,wentylator nie włączy się też jak jest mało gazu w klimie najpierw sprawdź ciśnienie w klimie może wystarczy dobić gazu.

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwietnia 2009, 10:47 
Forumowicz

torsten napisał(a):
Chłodnice zostają na miejscu,ściągnij zderzak i kierownice wlotu powietrza powinieneś dostać sie do wentylatora sprawdź go na krótko i dopiero wymiana,wentylator nie włączy się też jak jest mało gazu w klimie najpierw sprawdź ciśnienie w klimie może wystarczy dobić gazu.

Chyba raczej klima się nie odpala jak jest za mało gazu :rotfl: wyciągnij wentylator i zobacz co się stało. Obracać się powinien swobodnie. Zobacz czy na krótko chodzi

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwietnia 2009, 10:54 
Forumowicz

Moje BMW: e39 530d
przemO7716 napisał(a):
Chyba raczej klima się nie odpala jak jest za mało gazu wyciągnij wentylator i zobacz co się stało. Obracać się powinien swobodnie. Zobacz czy na krótko chodzi
To musi się kolega douczyć skoro twierdzi że mały stan gazu (ciśnienie) nie ma wpływu na załanczanie nię wentylatora. :cisza:

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 11:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Gaz jest na 100% bo była wymieniana chłodnica klimy i sprawdzana szczelność i nabijana gazem. Zdejmę zderzak i zobaczę co i jak tam się dzieje. A jak jest mało gazu, to klima nie włączy się na 100% i ma to duże znaczenie. U mnie się włącza, tylko wentylator nie rusza. Dzięki za pomoc, będę próbował.

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, 20:42 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam Wszystkich

Posiadam BMW 520 I ,E 39 Z 2001 Roku .
Mam automatyczna klimatyzacjie dwustrefowa ,moim problemem jest dostawanie sie powietrza z zewnatrz przez caly czas .Wyglada na to ze mam otwarty nawiew z zewnatrz caly czas i jak przelanczam nawiew na szybe lub nogi nie ma zadnej reakcji .wieje tylko na srodkowa czesc ciala
Jakis czas temu wymienilem tz:Jeza ,wtedy nawiew warjowal teraz jest ok ale tak jak juz pisalem dostaje sie powietrze z brudami i innymi zapachami
Czy ktos moze wie co jest tego przyczyna i czy musze wymienic caly panel sterujacy klima czy moze jest inny sposob na ten problem

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 15:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D25
Witam! Ja mam takie pytanie czy ten wentylator powinien się załączać po uruchomieniu silnika czy dopiero po jakimś czasie. I jakie powinno być ciśnienie. Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 21:17 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28+kolektorM50
wentylator powinien ci sie zalaczyc zawsze jak na polu jest wiecej niz 12 stopni. jesli ci sie nie obraca lekko to na 99% masz odklejone magnesy i lub przy okazji spalone rezystory. nowy zamiennik kosztuje ok 420 pln + wysylka

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 10:38 
Pierwsze kroki

jak coś potrzebne to mam 520 na rozbiórke :) całą na części

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1