BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 09:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] gotuje sie woda
PostNapisane: 16 listopada 2008, 01:48 
Forumowicz

nie wiem co sie stalo ale gotuje mi sie woda w chlodnicy.odpalilem auto zrobilem jakies 10 km i cos mi nie pasowalo bo cieple powietrze wogole nie lecialo tylko zimne.za moment lecialo przez dwie minuty cieplo a potem znowu zimno.i tak sytuacja powtorzyla sie ze trzy razy.az tu nagle jade spogladam na licznik a tam wskaznik temperatury wskoczyl na maks i zaswiecila sie czerwona kontrolka.otwieram maske patrze i widze ze plyn zaczal wylatywac gora.podszedlem do monopola po wode dolalem 3 litry i jakos spokojnie dojechalem do domu.w domu chcialem teraz dolac wody na odpalonym silniku odkrecam korek a tu plyn leci gora az gwizdze.co moglo nawalic pompa wody??jakis miesiac czasu temu mialem wymieniana pompe wody na nowa.chyba by tak szybko nie pierdykla??

[ Dodano: 16 Listopad 2008, 01:56 ]
a i wszystkie paski sa na miejscu,zaden nie pekl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2008, 05:38 
Pierwsze kroki

wydaje mi sie że masz zapowietrzony układ chłodzenia i wystarczy uzupełnić płyn i odpowietrzyć i będzie ok

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2008, 08:39 
Forumowicz

dzisiaj rano tak wlasnie zrobilem.przejechalem jakies 3-4 kilometry po miescie temp doszla do polowy i jest dobrze.ale co ma do tego ze cieple powietrze nie lecialo mi w aucie tylko chlodne.teraz niby jest wszystko ok.mam zamiar jechac autem niedlugo 140 km w trase i mysle ze mi sie nic nie stanie bo bedzie przeje...jak przyjade to napisze czy obylo sie bez klopotow.

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2008, 09:35 
Pierwsze kroki

swierzak, brak ciepłego powietrza w kabinie to z reguły pierwsza oznaka niedoboru płynu przy normalnej jeździe ale jeśli coś dłubałeś przy systemie chłodzenia czyt. spuszczałeś wodę to podstawą po uzupełnieniu układu jest dobre odpowietrzenie i poranne sprawdzanie poziomu wody w zbiorniczku przez kilka dni dla pewności. niewielkie niedobory wody lub zapowietrzenie układuobjawiaja sie przez: zimne powietrze w kabinie na biegu jałowym i cieplejsze na wyższych obrotach.

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2008, 09:43 
Forumowicz

no niedawno poszedl mi korek od odpowietrzania i troche plynu moglo mi uciec.a nie pamietam czy dolewalem czy nie :wstyd: ale dobra dzieki AdamVFR, chyba znalazlem odp na moje pytanie.

[ Dodano: 16 Listopad 2008, 09:59 ]
a i co z glowica nic chyba sie nie stalo.jak mi zapalila sie czerwona kontrolka od temperatury to odrazu zatrzymalem auto i dalej nie jechalem.bo ludzie pisza na forum o przegrzaniu glowicy.jakie maga byc tego konsekwencje i czy chwilowe zagrzanie tak jak w moim przypadku cos moglo by uszkodzic??

[ Dodano: 16 Listopad 2008, 14:05 ]
no i wszystko w porzadku zrobilem 150 km i tak jest jak bylo wczesniej :D

Tytuł: E28 M30B28 Gotuje sie woda.
PostNapisane: 12 kwietnia 2009, 23:57 
Pierwsze kroki

U mojego kolegi w E28 do driftu M30B28 mamy problem, sytuacja wygląda tak ze jak jedzie spokojnie to wszystko jest ok temperatura trochę poniżej połowy chłodnica cała ciepła wszystkie węże gorące, ale jak trochę ją pociśnie to po chwili się gotuję i wywala wodę przez zbiorniczek wyrównawczy, a chłodnica jest zimna na dole ciepła u góry.

Odpowietrzaliśmy dużo razy i napewno dobrze. Układ jest zalany kranówą, a termostat młotkiem wbity tak żeby na stałe był otwarty.

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwietnia 2009, 09:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Kod silnika: M30B35
Ja bym ten termostat to raczej nie wbijalblotkie tylko gowymienil

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwietnia 2009, 11:11 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
DanielsDS, sprawdzcie pompe wody, visco, a moze uszczelka pod glowica idzie ?? :] :] :] :]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1