BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 08:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 12:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: Individual
Kod silnika: 2.5 VTEC
ironman napisał(a):
Kazdy chce mieć auto, ale trzeba sie zastanowić może czy każdy musi mieć auto? Jeżeli kogoś nie stać to może warto przerzucić się na komunikacje miejską.

Tragedia. :wstyd:

Tez jestem przeciw nowym podatkom i uwazam ze tak samo jak w D, u nas to nowy pomysl na zrobienie kasy na zmotoryzowanych.
Jednak akcyze uwazam za jeszcze gorsze zlodziejstwo. Wlasnie dlatego E36 mialem zarejestrowane w Polsce a E46 juz w Niemczech.
Bo taniej. :rotfl:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 12:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
Sylwek_ch, spokojnie ;) Jakby nie patrzeć żeby utrzymać auto trzeba mieć dochody. Kazdy zdaje sobie sprawe ze swoich możliwosci finansowych i forum nie jest miejscem na takie dyskusje.
Co do aut poniżej 90 roku. Rozejrzyj się , 90% tych aut to tylko i wyłącznie na złom sie nadaje.

Po wejściu takiej ustawy, będzie wybór stary tani samochód i wysokie opłaty czy młodszy droższy i niższe opłaty. Ja w tej ustawie widzę szanse na tańsze kupno mocniejszego auta.

ps osobiście mam dość wszelkiego rodzaju 20 letniego złomu w stylu corsa a, kadet , golf 2 itp ledwo co to jedzie, hamować nie hamuje i stwarza tylko zagrożenie. Miałem okazje sie przekonać osobiście jak taki cudowny golf wjechał mi w tył bo hamulce nie załapały. No ale każdy powinien miec samochód, nie ważne ze 20 letnią ruinę.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 12:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b25
Nie wiem wali mnie to , wazne ze ja malo zarabiam to niech doja was , musze pilnować swego tyłka , a starsza i tak kupuje nowe auta.... :rotfl:

A tak szczerze to ja sie chyba z tego nalewam bo wiem ze bedzie ostry burdel gospodarczy , zdrożeje wszystko zywnosc,sraj tasma,podniosa sie ceny kosztow dojazdow taxi i wogole jak dla mnie to beda mega jaja w 2010 bedzie taki atak cen w stosunku do inflacji i zmniejszonych zarobków jednym slowem horror..... :rotfl:

Dla mnie to robota dla czaka norisa :oczami:

Ostatnio edytowano 17 kwietnia 2009, 12:44 przez Ben_sage, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 12:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: Individual
Kod silnika: 2.5 VTEC
ironman napisał(a):
taki cudowny golf wjechał mi w tył bo hamulce nie załapały.

To nie wina wieku pojazdu lecz stanu technicznego. Rownie dobrze moglo by ci wjechac E46. Bo ktos chcial koniecznie miec E46 zamiast E36 ale na serwis juz nie starczylo.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 12:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
Każdy ma prawo do swojego zdania :) Dla mnie bronienie starych aut jak Częstochowy jest bezsensowne, ale to moje zdanie.

Cieszyłbym się jakby u nas zabrali się za przeglądy aut i dokładniej sprawdzali to czym jeździmy. (Bo dzisiaj jak wyglądają przeglądy każdy wie). Wtedy wyszłoby w jakim stanie są te cudowne 15stolatki. Na forum pewnie większość aut jest zadbanych (przynajmniej w to wierze :hyhy: ) ale po za fanami motoryzacji jest właśnie full ludzi jak napisał Kyokushin przemieszczających sie z punkty A do punktu B. I czesto ich wiekowe 4 kółka to jedno druciarstwo które nigdy uczciwego przeglądy by nie przeszło.

Anyu, jestem pełnoletni to chyba wystarczy ;)

Ostatnio edytowano 17 kwietnia 2009, 13:11 przez ironman, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 12:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
ironman napisał(a):
bronienie starych aut jak Częstochowy

ło matko, czytanie ze zrozumieniem... :kwasny:

p.s. ponawiam pytanie o wiek (chyba że to tajemnica :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 12:59 
Forumowy terrorysta

Kolejny durny pomysł eurotuskomózgotłuków, który uderzy w większość społeczeństwa. Nie podają na co te pieniądze mają być przeznaczone, pewnie na podóże zagraniczne rudego albo nagrody dla popaprancow (ostatnio Gronkiewicz-Waltz przyznała swoim urzędnikom nagrody w wysokosci 58 mln zl). Sadze, ze te pieniądze rozejdą sie w budżecie, podobnie jak pieniadze wpłacane na złomowanie aut. Nie wiem czy wiecie, ale zeszłoroczny szczyt ONZ, ktory odbył sie w Poznaniu, 12 tys gosci ze 190 krajow, kosztował Polske 50 mln zł ( słownie pięćdziesiąt milionow złotych ) i był finansowany z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej czyli z tego funduszu na który przy rejestracji auta wplaca sie po 500 zł na zlomowanie aut. Obrazowo: 50 000 000 zl : 500 zł = 100 000 osob wplacilo swoje pieniadze na finansowanie durnego szczytu ekologicznego, ktory do niczego konkretnego nie doprowadzil i dodatkowo wprowadził tyle zanieczyszczen do atmosfery co małe miasto.

ironman napisał(a):
Każdy ma prawo do swojego zdania :) Dla mnie bronienie starych aut jak Częstochowy jest bezsensowne, ale to moje zdanie.

.

Nie chodzi o obrone Częstochowy, ale o fakt, ze spoleczenstow w Polsce ma takie zarobki, a nie inne i jezdzi takimi autami, na jakie moze sobie pozwolić. Srednia krajowa w Polsce około 3300 zl brutto, zasilek dla bezrobotnych około 550 zl brutto. Sa na forum osoby mieszkajace zagranicą to może napiszą ile wynosi srednia krajowa w Niemczech czy tez zasiek dla bezrobotnych w Niemczech. Dodatkowo jak już wyzej ktos wspomnial, w Niemczech są dopłaty do złomowania aut, konkretne pieniadze w kwocie 2500 euro, wiec to napędza gospodarkę, biedniejszego taka doplata poratuje, a bogaty tez tym nie pogardzi.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 13:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b25
Gdybym ja miał w polsce drogi jak w niemczech to sralbym na te oplaty nie mowiac juz o standardach zycia,wygodzie,zarobkach itp.

Nie porównujcie panstwa w ktorych kasa idzie na sensowne cele a nie tylko w kieszeń.
nie oszukujac blizej nam do ukrainy niz do niemiec..............
Mi nie zal grosza jesli widać postepy itp!!!!!!!!!!!!!
A te 3 tys brutto wyliczyles chyba tylko z miasta bo w ostrolece srednia to ok.1000-1200zl.

W niemczech zarobki sa 2-3 krotnie wyższe to dla nich 3 tys to jest nic.
Twoje porownanie jest mało sensowne u nas idąc tym tropem adekwatnie do zarobkow to ceny powinny byc od 30zl do góra 1 tys.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 13:17 
Forumowicz

Boogie napisał(a):
ironman napisał(a):
Kazdy chce mieć auto, ale trzeba sie zastanowić może czy każdy musi mieć auto? Jeżeli kogoś nie stać to może warto przerzucić się na komunikacje miejską.

I tym tokiem myslenia, trzeba powiedzieć, po kiego jakaś motoryzacja, niech naród w mniej zamożnej części Polski przesiądzie sie na rowery.
Wracamy do lat 70-tych kiedy jakikolwiek samochód byl czymś w rodzaju marzenia wariata.... rodacy, przed nami Szanghaj z jego 10 mln rowerów :rotfl:

Czyli sposób na ekologię po polsku...

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 13:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
ironman napisał(a):
jestem pełnoletni to chyba wystarczy

heh,
przy rozważaniu umawiania się na randkę pewnie tak
w tym temacie - niezupełnie
próbuję "załapać" Twój tok rozumowania w tym wątku, a czyjś punkt widzenia w dużej mierze zalezy od punktu siedzenia...
i tylko tyle :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 13:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
Boogie napisał(a):
rodacy, przed nami Szanghaj z jego 10 mln rowerów :rotfl:

Rodaku! w Holandii jest tez 10 mln rowerów a zobacz jak fajnie, wesoło... nie miałbym nic na przeciw zamianie polskiego sttus quo na rowery i sklepy z kawą... :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 13:43 
Forumowicz

Cytuj:
Co do aut poniżej 90 roku. Rozejrzyj się , 90% tych aut to tylko i wyłącznie na złom sie nadaje

Na pewno część z nich nadaje się na złom. Ale wiele osób które mają stare auta utrzymuje je w dobrym stanie technicznym. Wolę jeździć moim 17-to letnim BMW niż kupić nowego matiza czy tym podobny shit który wg mnie nadaje się tylko na złom już w momencie opuszczania taśmy produkcyjnej...

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 13:46 
Uzależniony od forum :)

ironman napisał(a):
Miałem okazje sie przekonać osobiście jak taki cudowny golf wjechał mi w tył bo hamulce nie załapały. No ale każdy powinien miec samochód, nie ważne ze 20 letnią ruinę.

Gdzie Ty widzisz winę samochodu? To zdecydowanie wina człowieka, który nie zadbał należycie o jego stan techniczny, a mogę Cię zapewnić, że gdy zmusi się posiadaczy starszych aut do płacenia tak dużych podatków, to na pewno nie wpłynie pozytywnie na ich stan techniczny. Sądzę nawet, że sytuacja się odwróci i z racji tego, że trzeba zapłacić podatek - stan techniczny odejdzie na dalszy plan.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 14:10 
Forumowy terrorysta

Ben_sage napisał(a):
Gdybym ja miał w polsce drogi jak w niemczech to sralbym na te oplaty nie mowiac juz o standardach zycia,wygodzie,zarobkach itp.

Nie porównujcie panstwa w ktorych kasa idzie na sensowne cele a nie tylko w kieszeń.
nie oszukujac blizej nam do ukrainy niz do niemiec..............
Mi nie zal grosza jesli widać postepy itp!!!!!!!!!!!!!
A te 3 tys brutto wyliczyles chyba tylko z miasta bo w ostrolece srednia to ok.1000-1200zl.

W niemczech zarobki sa 2-3 krotnie wyższe to dla nich 3 tys to jest nic.
Twoje porownanie jest mało sensowne u nas idąc tym tropem adekwatnie do zarobkow to ceny powinny byc od 30zl do góra 1 tys.

Przeczysz sam sobie, co z tego, ze mialbys dobre drogi, skoro i tak płacisz, a przy podawanych przez Ciebie zarobkach 1000-1200/mc to 3000 zł stanowiłby blisko 25% rocznych dochodów.
Porownanie jest jak najbardziej sensowne, bo trzeba iśc w gore, a nie spadac w dol i porownywac sie do zachodniej Europy, a nie wschodniej. Zarobki to średnia krajowa podawana przez GUS, wiadomo nie kazdy ma srednia bo to statystyka, ale jakis punkt odniesienia trzeba przyjąc.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 14:31 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Po raz kolejny widać krótkowzroczność głąbów na Wiejskiej :zly: Przy takich podatkach bardzo duża samochodów zniknie z naszych dróg bo nie sądzę żeby Polskie społeczeństwo było stać na nowe samochody. Spadną drastycznie wpływy z akcyzy paliwowej i całej masy innych podatków do budżetu i wtedy Panowie zaczną się głowić jak to się mogło stać !? Debile.

Też się piszę na marsz pod Sejm :zly: To że można coś zmienić udowodniły kręgi pasjonatów starej motoryzacji które nie zgodziły się na zmianę w przepisach dotyczącą zakazu rozbierania starych samochodów na części, zebrali podpisy, skontaktowali się z odpowiednimi osobami i walczą o zmianę tej ustawy zanim zostanie uchwalona z dobrym skutkiem jak na razie. W Kupie siła.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 14:55 
Forumowicz

Ten podatek ma być zależny od emisji spalin... moje auto ma 22 lata i 3,5l ale jeździ na LPG i wydziela mniej szkodliwych substancji niż najnowsze badziewie na PB, więc czemu mam płacić 3tys zł rocznie? niech badają każde auto indywdualnie i od tego naliczają składke... ale zaraz by sie pewnie pojawił argument ze jak nikt nie widzi bede jezdzil na PB i zatruwał powietrze :wstyd: dla mnie jest jasne ze ekologia to tylko pretekst żeby okradać obywateli...

Moja7--> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=2104

Ostatnio edytowano 17 kwietnia 2009, 14:59 przez wonz, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 14:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
ja się na żaden marsz nie piszę

a odpowiem tylko na pierwszy post Boogiego, ja dziś również zagłosowałbym na PO

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 15:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
W tym kraju panuje myślenie ekip rządzących (nie ważne prawo, lewo) z lat 70-80. Ma samochód, znaczy bogaty, można go wydoić. I nakładanie, to opłata paliwowa, to podniesiemy VAT, to akcyze etc. Żeby to szło na budowy/remonty dróg, mostów czy innej infrastruktury transportowej, było by w porządku, jeżdzę - partycypuje w kosztach. Ale kasa ta idzie jak ktoś wcześniej zauważył na bande krzykaczy która wyjdzie postrajkuje i coś tam uciuła. Natomiast kierowcy jako grupa społeczna nie ma w zasadzie większej możliwości strajku. No bo jak? Przestaną jeździć samochodami? Nonsens. Ktoś pisał żeby to było uzależnione od zarobków. Z jakiej paki? Już i tak ludzie którzy z tych lub innych przyczyn (czy to ze względu na wykrztałcenie, czy z własnej "obrotności") zarabiają dużo są grabieni przez to socjalistyczne państwo. Poświęciłeś czas, tyrasz jak głupi, żeby sie lepiej żyło? To zabierzemy 40%. A temu co leży na dupie i pierdzi w stołek 10%. Parodia państwa.

Typer EURO 2016 - I miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 15:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: 330Ci/535D/M3/M3/X5
no to ja zapytam inaczej, jakie rozwiazanie rząd ma dla takich ludzi jak ja ??

mieszkam na podkarpaciu, zarabiam 1250zl netto, do pracy dojezdzam codziennie 30km - niestety nie mam zadnego innego polaczenia niz samochod (jakbym chcial korzystac z komunikacji publicznej to po kilku przesiadkach dojazd do pracy zajalby mi mniej wiecej 2-2,5h w jedna strone) ...

a takich osob jak ja sa tysiace .. niestety .. Polska to nie tylko Warszawa .. sa tez regiony gdzie o sredniej krajowej mozna tylko pomazyc ...

mam sobie kupic nowy samochod ? chcialem sie zapytac : za co ? akcyza spadnie ? no to super - nowa panda stanieje pewnie do jakichs 30tys zl .. czyli skromne 3 lata odkladania kazdej zlotowki nie jedzac, mieszkajac pod mostem itp ...

gratuluje rzadowi !!

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 15:42 
Forumowicz

kiloff napisał(a):
no to ja zapytam inaczej, jakie rozwiazanie rząd ma dla takich ludzi jak ja ??

nie ma żadnego rozwiązania bo rząd ma obywateli w dupie, taka jest niestety prawda

Moja7--> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=2104

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1