BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 20:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 13:37 
Pierwsze kroki

El-Tomaso napisał(a):
dylus napisał(a):
czy te numery na reaolem to nr części bmw czy boscha

Są to jak najbardziej nr części BMW.
Obecnie przepływomierze o nr 13712247002 montowane do 10.2000 roku, oraz 13627787976 stosowane do 08.2001 roku nie są już produkowane. Zastąpiły je przepływki o nr 13627787076, które były montowane we wszystkich silnikach diesla stosowanych w e46 czyli M47, M47N, M57, M57N od 09.2001r. Stąd zapewne konieczność ich adaptacji, o których piszą Bobby_Valentino oraz darcyn.
Oryginalny przepływomierz bmw ma wiec nr 13627787076 , co odpowiada numeracji Boscha 0928400527.

Więc z Twojej wypowiedzi wynika że ta przepływka 13712247002 którą założyłem jest źle dobrana .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 15:08 
Częsty bywalec

Wiem tylko, że pod koniec 2000 r kiedy rozpoczęto produkcję silników M47N dotychczasowy przepływomierz z silnika M47 o numerze 13712247002 został zastąpiony przez 13627787076. Podobne zmiany nastąpiły w silnikach M57 gdzie początkowo był stosowany 13712247002 a następie został zastąpiony przez 13627787076. Dopiero w 2002 roku weszły przepływki mające tylko zastosowanie w konstrukcjach z "N"-ką (M47N, M57N).

Tak więc w kwietniu 2001 roku stosowano przepływomierz 13627787976 zastąpiony 09.2001 przez 13627787076. W każdym razie na pewno nie 13712247002.

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 18:02 
Pierwsze kroki

Dobra kolego mam zamówiony przepływomierz o nr 0928400527 Bosch i teraz pytanie czy adaptacja jest na zasadzie plug i play czy trzeba zmieniać całkowicie sterownik ??????.Czy ma ktoś może softa pod tą przepływkę ???????

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, 18:14 
Częsty bywalec

Wydaje mi się że jeżeli zastępujesz przepływkę identyczną co była wcześniej to nie powinno być problemów i obejdzie się bez adaptacji. Ale jeżeli zakładasz inna to pewnie trzeba coś w sofcie zmienić bo być może przekazuje inne wartości do ECU albo coś w tym stylu. Taka jest moja opinia.

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 19:32 
Pierwsze kroki

El-Tomaso napisał(a):
Wydaje mi się że jeżeli zastępujesz przepływkę identyczną co była wcześniej to nie powinno być problemów i obejdzie się bez adaptacji. Ale jeżeli zakładasz inna to pewnie trzeba coś w sofcie zmienić bo być może przekazuje inne wartości do ECU albo coś w tym stylu. Taka jest moja opinia.

Kolego typ silnika zczytany przez kompa w moim aucie jest
Komponent (system) Silnik 2.0d M47 D20 czy to jest zwykły m47 czy m47n bo nic kompletnie nie kapuję .

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 20:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d+
Kod silnika: M47N
Zrób adaptację DISem. Kilka kliknięć i po krzyku. Zależy jeszcze jakie masz DDE. U mnie w DDE 5.0 nie było problemu. Jak masz kogoś z interfejsem i DISem zrobi Ci to pewnie za free ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 20:54 
Pierwsze kroki

Burner napisał(a):
Zrób adaptację DISem. Kilka kliknięć i po krzyku. Zależy jeszcze jakie masz DDE. U mnie w DDE 5.0 nie było problemu. Jak masz kogoś z interfejsem i DISem zrobi Ci to pewnie za free ;)

Ja mam Sterownik Bosch DDE 3.0

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 11:34 
Pierwsze kroki

Koledzy założyłem przepływkę z nr 0928400527 i dalej auto nie jeździ tak jak powinno więc zadzwoniłem do serwisu aso w Bydgoszczy i za adaptację zawołali 600 zł .Czy ktos z rejonu kujawsko pomorskiego jest wstanie mi to zrobić za jakieś rozsądne pieniądze .Dziwna sprawa bo kiedy założyliśmy przepływkę boscha 0928400527 to uto nie jechało przy wyższych obrotach natępowalo dławienie ,po wyminie na podróbkę efekt dławienia ustał ale auto i tak nie jechało jak powinno .Serwis stwierzdił że jeśli wymieniam przeplywke nawet o takim samym numerze to trzeba ją adoptować czy to prawda .

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 15:09 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: M52
Kolego a mówiłes im jaki masz rok auta?? Z tego co widze to 2001, lepiej sie dowiedz a nie pytaj o adaptacje, bo w tych autach nic nie trzeba adoptowac !, przepływke zmieniasz i jezdzisz, mam tam paru znajomych w bydg w aso, i przerabiałem ten temat, i prosze nie piszcie głupot jak ktoś sie nie zna bo ja sie smieje a wy ludzi w błąd wprowadzacie.

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 15:39 
Pierwsze kroki

pawel2065 napisał(a):
Kolego a mówiłes im jaki masz rok auta?? Z tego co widze to 2001, lepiej sie dowiedz a nie pytaj o adaptacje, bo w tych autach nic nie trzeba adoptowac !, przepływke zmieniasz i jezdzisz, mam tam paru znajomych w bydg w aso, i przerabiałem ten temat, i prosze nie piszcie głupot jak ktoś sie nie zna bo ja sie smieje a wy ludzi w błąd wprowadzacie.

Tak kolego podałem rok auta i silnik najpierw podawali cenę 400 a jak usłyszeli że to e46 podali cenę 600 zł .Rozmawiałem z panem w serwisie .Dokładnie dzwoniłem do tego serwisu http://www.bmw-posluszny.pl/ .Zdałem pytanie dlaczego taka cena za adaptację a gość odpowiedział że ta cena jest ustalana odgórnie .Rozmawiałem z nimi dziś ok godziny 14 .Jeśli masz znajomych w tym serwisie napewno ustalisz kto to mógł ze mną rozmawiać i jak twierdzisz takie głupoty opowiadać .

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 15:50 
Forumowicz

gadałem z kuzynem który pracuje tam w serwisie, mowi ze adaptacja przepływki kosztuje 600 zł, i robi sie w nowych modelach powyzej 2002 rok. ale nie jest to koniecznie w przypadku wymiany na przepływke o tych samych numerach.

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 15:56 
Pierwsze kroki

pawel2065 napisał(a):
gadałem z kuzynem który pracuje tam w serwisie, mowi ze adaptacja przepływki kosztuje 600 zł, i robi sie w nowych modelach powyzej 2002 rok. ale nie jest to koniecznie w przypadku wymiany na przepływke o tych samych numerach.

A czy jest szansa potwierdzenia przez Twojego kuzyna jaki typ przepływki ma u mnie być ????? Z Twojej wypowiedzi wynika że ten gość który odbiera telefony na serwisie nie ma pojęcia o tym co robi .Skoro tak wprowadza ludzi w błąd powinien wylecieć z pracy .

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 16:23 
Forumowicz

jest szansa potwierdzenia, najlepiej gdybys podjechał i po numerach silnika powiedzieliby lub dobrali przepływke, nieznam dokładnie twojego problemu, ale skoro piszesz ze wymieniłes przepływke na nowa i nie chodzi dobrze, to.... albo... nowa przepływka jest walnięta, albio poprostu problem tkwi w czyms jeszcze innym.

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 16:34 
Forumowicz

jesli chcesz moge podac tobie numer do kolesia z bydgoszczy który siedzi w bmkach i robi tylko bemki, znajomym niejednego diesla robił, i powiem ze zna sie na rzeczy. Jesli bedziesz zainteresowany to zadzwonisz i sie umówisz, on te silniki zna. Ale to na PW.

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 16:38 
Pierwsze kroki

Zczytane przez kts-a
Marka i model samochodu BMW seria 3 - E46
Komponent (system) Silnik 2.0d M47 D20
Sterownik Bosch DDE 3.0
IDENTYFIKACJA
Ilość identyfikatorów 9
Numer części BMW 7786887
Numer dostawcy 0281001445
Numer kodowania 01
Numer magistrali 40
Data produkcji 50/00
Numer sterownika 52
Numer diagnostyczny 12
Numer oprogramowania D5
Numer diagnostyczny - dodatkowy 29

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 18:55 
Pierwsze kroki

Znalazłem w sieci taki artykuł http://www.air-mass-meter.com/pl/2008/b ... ng-needed/ coś o programowaniu

Koledzy proszę o nr telefonów na pw w sprawie adaptacji przepływki .Nie dam się wyskubać w serwisie .

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 12:15 
Poszukaj zanim zapytasz

dylus własnie po co te oszczędnosci??? zadzwon sobie do servisu bmw i spytaj jaka jest cena wymiany przeplywki wraz z wgraniem nowego softa u mnie to znaczy w gliwicach koszt 150 zł a softa musisz wgrac bo sama wymiana nic ci nie da ...... pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 12:16 
Poszukaj zanim zapytasz

dylus własnie po co te oszczędnosci??? zadzwon sobie do servisu bmw i spytaj jaka jest cena wymiany przeplywki wraz z wgraniem nowego softa u mnie to znaczy w gliwicach koszt 150 zł a softa musisz wgrac bo sama wymiana nic ci nie da ...... pzdr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1