BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 00:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e30] pare pytan/problemow
PostNapisane: 28 kwietnia 2009, 09:57 
Poszukaj zanim zapytasz

witam wszystkich, niedawno nabylem e30 325i w sedanie, auto mi sie bardzo podoba ale ma pare felerow i prosze was o podpowiedzi, niedlugo jade do mechanika co sie zajmuje tylko bmw zeby mi troche porobil usterek ale zanim pojade to bym chcial poznac wasze zdanie co o tym myslicie, a wiec mam takie problemy z autkiem

1. jak ruszam ostro z jedynki i ciagne go do 6.5tys obrotow potem drugi bieg i tak samo to wskazowka od predkosciomierza mi wariuje i skacze np od 0 do 70, lata jak by zwariowala a jak wrzucam potem 3 bieg to juz jest dobrze, mam tak tylko jak szybko ruszam bo jak powoli to na pierwszych dwoch biegach pokazuje dobrze i na nastepnych tez, czy to moze byc cos z linka od predkosciomierza?

2. wczoraj jak jechalismy w 4 osoby i tez chcialem szybciej ruszyc to samochod lapal obroty ale nie przyspieszal, tak jak by byl zamulony jakis, dodam ze sprzeglo mi jakos dziwnie ciezko chodzi czy to moze byc tego przyczyna? albo ze mi sie sprzeglo slizga?

3. mam straszne luzy w galce od skrzyni biegow, czy po wymianie mechanizmu w skrzyni moge zlikwidowac te luzy czy to moze byc problem z cala skrzynia?

4. ostatnio wjechalem na kanal i chcialem sobie zrobic lewy halogen bo mi cos nie laczyl i tam chyba przez przypadek zetknelem dwa kabelki i bylo takie pikniecie jak by sie spalila zarowka albo poszedl bezpiecznik ale prawy halogen dziala czyli to nie bezpicznik, to przelozylem lewa zarowke do prawego halogenu i tez dziala a lewy juz ruszyc nie moze, nie mam pojecia co to moze byc

5. jak przekrece kluczyk ze sie zapala kontrolki ale nie uruchomie silnika to slysze takie cykanie pod maska i nie mam pojecia co to moze byc, to jest normalne?

wiem ze na niektore pytania moze byc ciezko odpowiedziec ale chcialbym wiedziec co wam przychodzi do glowy w zwiazku z moimi pytaniami

z gory dziekuje za jaka kolwiek podpowiedz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2009, 12:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
ozor napisał(a):
czy to moze byc cos z linka od predkosciomierza?

nie ma linki:P jest kabelek ktory idzie do dyfra i w niego jest wpiety zobacz czy tam cos nie jest luzne lub wymien czujnik predkosciomierza w dyfrze.. i powinło byc si:)
ozor napisał(a):
mam straszne luzy w galce od skrzyni biegow, czy po wymianie mechanizmu w skrzyni moge zlikwidowac te luzy czy to moze byc problem z cala skrzynia?

nie mechanizm w skrzyni tylko ciegna sa wyrobione i dlatego sa takie luzy nowe ciegła i luzy znika
ozor napisał(a):
jak przekrece kluczyk ze sie zapala kontrolki ale nie uruchomie silnika to slysze takie cykanie pod maska i nie mam pojecia co to moze byc, to jest normalne?

w swojej e30 tez tak miałem wiec to chyba normalene :)

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

Tytuł: Re: [e30] pare pytan/problemow
PostNapisane: 28 kwietnia 2009, 15:27 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
ozor napisał(a):
ostatnio wjechalem na kanal i chcialem sobie zrobic lewy halogen bo mi cos nie laczyl i tam chyba przez przypadek zetknelem dwa kabelki i bylo takie pikniecie jak by sie spalila zarowka albo poszedl bezpiecznik ale prawy halogen dziala czyli to nie bezpicznik, to przelozylem lewa zarowke do prawego halogenu i tez dziala a lewy juz ruszyc nie moze, nie mam pojecia co to moze byc

napisales czyli to nie bezpiecznik (a sprawdziles)
Bezpiecznik 29 - 7,5A
Reflektor przeciwmgłowy lewy
Bezpiecznik 30 - 7,5A
Reflektor przeciwmgłowy prawy

Cytuj:
2. wczoraj jak jechalismy w 4 osoby i tez chcialem szybciej ruszyc to samochod lapal obroty ale nie przyspieszal, tak jak by byl zamulony jakis, dodam ze sprzeglo mi jakos dziwnie ciezko chodzi czy to moze byc tego przyczyna? albo ze mi sie sprzeglo slizga?

prawdopodobnie sprzeglo juz slizga, jeszcze jak jedziesz sam bez obciazenia daje sobie rade, ale przy doladowniu juz nie, sam napisales obroty ida a predkosc nie wiec to objaw padajacego sprzegła

Reszta jak wyzej napisał kaczor e30 2,5

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2009, 15:42 
Poszukaj zanim zapytasz

dzieki wielkie za podpowiedzi
a co do bezpiecznika to myslalem ze do lewego reflektora i prawego jest jednen, po pracy sprawdze bezpieczniki te co napisales

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2009, 17:11 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
ozor napisał(a):
5. jak przekrece kluczyk ze sie zapala kontrolki ale nie uruchomie silnika to slysze takie cykanie pod maska i nie mam pojecia co to moze byc, to jest normalne?

Jeśli chodzi Ci o takie "bzzzzzz" (bez śmiechu, proszę :D) to jest to silniczek krokowy :)

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2009, 17:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
A może "bzzz", to dzwięk pompy paliwa?

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwietnia 2009, 22:01 
Forumowicz

Moje BMW: 325i , R1150GSA
Kod silnika: N52B25
marcinekzdw napisał(a):
A może "bzzz", to dzwięk pompy paliwa?

Pompa paliwa zaczyna dzialac dopiero jak wlaczysz rozrusznik.

Co do wariacji licznika to w moim E30 zle łączyl styk w kostce wchodzącej do licznika, tej po lewej stronie. (Zapytaj jak nie wiesz jak wyjać licznik). Popatrz czy jakis ztyk w kostce nie jest troszke czarny.

Co do skrzyni to trzeba ją przynajmniej opuścić (odkrecić wał i poduszki) zeby wyjąć ciegno. Ale jak bedziesz naprawiał sprzegło to będziesz miał dostęp.

Reszta JW
Pozdrawiam!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1