BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 15:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Wiatrak nacial mi waz od chlodnicy.
PostNapisane: 3 maja 2009, 12:24 
Pierwsze kroki

Witam, wczoraj pisalem iz mam problem z wyciekajacym plynem chlodniczym. Dzis w swietle slonca zaobserwowalem ze jest naciety waz ktory odchodzi od zbiornika z plynem. Mam tez delikatnie ulamana jedna czasteczke wiatraka i wszystko wskazuje na to ze to on nacial mi ta rure. Jak to moglo sie stac, przeciez wiatrak nie powinien o nic zachaczac. Czy moge poki co czyms zakleic ta naciecie zeby dzis jezdzic??? bo dopiero jutro jade do warsztatu. Jaki moze byc koszt tej rury???
P.S czy wiatrak powinien chodzic caly czas, bo u mnie caly czas bez przerwy sie kreci.??

A i jeszcze jedno, po odpaleniu przez pierwsze 3 minuty samochod pracuje glosniej, tak jakby system chlodzenia wyl, potem sie to uspokaja.

Z gory dzieki zza porade.

Ostatnio edytowano 3 maja 2009, 14:08 przez obsti88, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2009, 12:32 
Zacna persona forum

waz naprawisz wstawiajac o podobnej srednicy rure i zaciskasz dwoma opaskami po przecieciu w zepsutym miejscu waz lub jesli jest niewiele uszkodzony zaizoluj samowolkanizujaca tasma jesli masz takowa - system chlodzenia nie wyje -sprawdz kolo pasowe pompy wodnej czy rusza sie na boki bo moze ona wlasnie siada i stad to wycie (lozysko)-pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2009, 12:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Dodam jeszcze że należy sprawdzic czy:
-poduszki silnika nie są oberwane
-chłodnica jest na swoim miejscu
-zaczepy tego przewodu wodnego są na swoim miejscu bo przecież z jakiegoś powodu przewód wszedł w kolizję z wiatrakiem
-wiatrak zamocowany jest na pompie wody więc może stąd to wycie jak napisał harnaś621 pompa wody do sprawdzenia bo całkiem możliwe że padło w niej łożysko i dlatego wiatrak zaczepił o przewód wodny .
Nie kombinuj nic zanim auta nie obejrzy mechanik ponieważ po takiej awarii układ chłodzenia trzeba odpowietrzyc a nie każdemu to wychodzi ,a beemki są wrażliwe na przegrzanie więc odpuśc sobie dziś jazdę jeśli nie chcesz większych kłopotów.

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2009, 12:45 
Pierwsze kroki

łozysko napewno nie wyje. ON po prostu pracuje glosniej na poczatku jak dodaje gazu. duzo glosniej niz normalnie. czyli moge dzis zakleic to naciecie tasma i jezdzic?

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2009, 12:46 
Pierwsze kroki

ale jutro do mechanika 10km musze dojechac to dam rade?

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2009, 12:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Wróżka ze mnie marna :dobani: 10km w tej temperaturze ? Jeśli znajdziesz kogoś kto poprawnie odpowietrzy to próbuj załatac ale to na własne ryzyko :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2009, 13:09 
Pierwsze kroki

ale wskazowka temperatury stoi pionowo wiec temperatura w normie. zakleje tasma izolacyjna to rozciecie bo jest ono malutkie i rusze jutro do mechanika.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1