BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 11:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 13:19 
Specjalista

Co do gaśnięcia na luzie źle wyregulowana instalacja. Na benzynie prawidłowe działanie przepływomierza jest bardzo ważne. Przez niego może dawać większą dawkę paliwa niż silnik potrzebuje. Co do sondy spalanie większe owszem, ale żeby śmierdziało paliwem? Jeszcze się z czymś takim nie spotkałem. Sonde miałeś już dawno sprawdzić.

Co do śmierdzenia paliwem sprawdź czy nie masz nigdzie wycieku. Cholera wie jak to ten Twój grabarz/mechanik to poskładał. Ogólnie jego praca to obraz nędzy i rozpaczy z tego co widziałem.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 13:24 
Zacna persona forum

jak ci gasnie na dojazdach na skrzyzowanie to objaw krokowca ja tka mialem wymienilem i gites .. reszty nie mam pojecia co jest grane :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 13:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129501
Silnik czysty 0 wycieków .......

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 13:29 
Specjalista

Kod silnika: M52B28
Sonda też może być tyle tylko że jakby zdechła to na benzynie powinno przejść w tryb awaryjny i jako tako chodzić ale na pewno nie śmierdzieć. To że Ci gaśnie po wyżuceniu na luz to przy tradycyjnej instalacji LPG nic dziwnego porostu instalacja II generacji działa na zasadzie zasysanie przeż silnik gazu z miksera, jak wyrzucisz na tzw. luz to silnik nie zasysa gazu tylko pęd wpycha do silnika czyste powietrze, a ono samo się nie pali :( stąd gaśnięcie. Najprostsze lekarstwo tak przerobić wlot powietrza żeby był zwrucody odwrotnie do kierunku jazdy. Dla niedowiarków proponuje mocniej dmuchnąć we wlot powietrza, nawet ustami, a fura na pewno spadnie z obrotów a nawet zgaśnie :hyhy:

Co do benzyny ja dalej obstawiam przepływkę :P

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 13:31 
Specjalista

oczywiście w autkach z instalacją II generacji :D

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:15 
Częsty bywalec

Kolego a smierdzi ci paliwem jak jedziesz na gazie??? Czy tylko jak jedziesz na paliwie?

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:28 
Specjalista

Do Toudi to co mówisz wymyślili gazownicy, którzy nie potrafią wyregulować instalacji. Wystarczy zwiększyć dawkę gazu i już nie gaśnie. Sprawdzone na Audi silnik NG, Opel silnik C20NE, Nissan silnik VG30E, więc da się.

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:31 
Zacna persona forum

maniek6600 - Tylko na paliwie jak jadę

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 19:11 
Zacna persona forum

Dodam IŻ Ten nieprzyjemny zapach wydobywa się z tłumnika - nie posiadam katalizatora - przedmuch jest goły od silnika po sam koniec ... Ale czuć go bardzo mocno , za mocno !

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2009, 09:26 
Specjalista

Pinczer ja nie mowie że sie tego nie da zrobić tylko napisałem jak to zrobić żeby było dobrze i po wykonaniu analizy spalin auto spełniało normę przynajmniej EURO2. Jak odkręcisz więcej gazu (wzbogacisz mieszankę) to fura nie zgaśnie ale współczynnik lambda będzie grubo po niżej 0,98 a HC na pewno w 100 ppm sie nie zamknie. Wszystkie samochody które wypisałeś czyli Audi 2.3 z mechanicznym wtryskiem, Astra nie tylko Caravan z dwu litrowym silnikiem, czy ta prawdopodobnie Maxima, oparte są na systemach KE-JETRONIC, MOTRONIC itp. i właśnie one najczęściej gasną. Gazownicy nie po to wymyślili odwracanie dolotu bo sobie z problemem nie radzą tylko jak z autem pojedziesz na przegląd, a pan diagnosta ma diesla i gaz w samochodzie to wróg, wtedy co pierwsze zrobi, a wsadzi rurę od analizatora w komin twojego auta i z uśmiechem na twarzy powie; "no panie wynik badania technicznego negatywny, z taką analizą to silnik nadaje się do remontu" i wytłumacz mu że Ci auto gaśnie i dlatego bogata mieszanka na biegu jałowym.
Więc kolego nie obrażaj mnie tylko zasięgnij trochę wiedzy, zanim kogoś zechcesz ośmieszyć :(

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2009, 11:34 
Zacna persona forum

Byłem u swego mechanika i powiedział , że to nie przepływka bo by na obrotach falował itp . Mówi , że wtryski leja ..... zapiekły się po przez dłuższe eksploatowanie na lpg . Mówi abym więcej pojeździł na paliwie ... a jak nie da rady kupić jakiś środek specjalny który niby się do paliwa leje ....

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2009, 12:27 
Specjalista

Ja tam dla pewności bym jeszcze kompa podłączył, nie widziałem tego w rzeczywistości więc trudno jest ocenić czy mechanior ma rację, ale coś mi się w zapieczone wtryskiwacze nie chce wierzyć (gdyby lały to po przełączeniu z benzyny na gaz cały czas lałoby paliwo i też by sie dusił) Mam w domu VW T4 które na gazie przejechało ponad 200 tyś km przebieg ma coś ponad 360 tyś. i dalej na benzynce śmiga bez problemu :P

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2009, 12:35 
Specjalista

A co do tej przepływki to by sie zgadzało jak by całkiem padła. Jeżeli wystrzał tylko przestawił sprężynę, to na wyższych obrotach będzie problem, a na jałowym będzie ok.

a nie przyszło Ci do głowy zapamiętać gdzie teraz jest regulacja ustawiona i naprężyć ze 3 ząbki sprężynę pod potencjometrem w przepływce ??

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2009, 13:00 
Zacna persona forum

tzn . napisz prosciej , jak to zrobic..........

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2009, 13:31 
Specjalista

Już gdzieś komuś pisałem jak to zrobić chyba w E34 ale to taki sam przepływomierz :P

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... c&start=20

Cytuj:
Trzeba zdjąć z góry (a raczej z dołu, bo w BM-ce przeważnie przepływka jest do góry nogami :D najlepiej odkręcić go od obudowy filtra powietrza) tą czarną kwadratową pokrywę (trzeba pewno nożykiem na około obkroić ten silikon czy klej na który Niemcy to zmontowali), tam znajduje się to co w przepływomierzu najważniejsze, czyli potencjometr ze sprężyną. Jeżeli klapa w środku przepływki chodzi swobodnie i o nic nie zaczepia to możesz się pobawić z tą sprężyną która jest pod klapą wokół potencjometru. Przeważnie pomaga lekkie zluzowanie jej naprężenia (na początek ze 3-4 ząbki) jak reanimacja się powiedzie uszczelnisz pokrywę silikonem i trochę pojeździsz. (tak czy tak proponuje podłączyć pod kompa, lub podmienić przepływkę. Pasuje od 318 E36) :hyhy:

Z tym że w tym przypadku jak nie przepala to trzeba sprężynę naprężyć :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2009, 13:32 
Specjalista

Jak będziesz miał jakieś pytania to pisz na gg ;)

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2009, 14:35 
Specjalista

Toudi nie wiem jakie spaliny były w Audi i Nissanie ale w Oplu diagnosta nie wiedząc że jest katalizator wycięty powiedział je pracuje idealnie i spaliny są gut. Jak to wytłumaczyć?

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2009, 15:06 
Specjalista

Gasło bo ktoś źle wcześniej wyregulował, było za ubogo i jak jeszcze pęd powietrza doszedł to gasło. Nie ma normy, możesz postawić dwa takie same Ople z niby takim samym gazem, jeden będzie gasł dopóki wlotu nie odwrócisz i nic nie wskórasz, a drugi będzie śmigał ino się będzie za nim kurzyć :hyhy: A trochę mnie zajeżyło coś wcześniej napisał bo naprawdę setki aut mi przeszły przez ręce i w niektórych było tak jak pisałem, pomimo że były to instalacje gazowe ze sterownikami gazu bardzo dobrych producentów gdzie mieszanka jest dobierana przy odczycie z sondy lambda, żadne kręcenie regulacjami pierwszego i drugiego stopnia na reduktorze nie pomagały, a wystarczyło ustami dmuchnąć w dolot i auto gasło :(

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1