BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 20:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Wymiana oleju, jakim zalać?
PostNapisane: 7 maja 2009, 14:39 
Forumowicz

Moje BMW: e46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Witam, posiadam BMW e46 Coupe z silnikiem 2.8Ci (M52) z przebiegiem jakies 150 tys km. Kupilem auto ale nie mam mozliwosci dowiedzenia sie juz jaki tam bym wczesniej olej. Jaki polecacie zalac?! (wczesniej auto bylo serwisowane w ASO BMW w Anglii)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 14:52 
Forumowicz

Kolego, półsyntetyk Castrol lub Mobil.
Pozdrawiam

Tytuł: Re: Wymiana oleju, jakim zalać?
PostNapisane: 7 maja 2009, 14:55 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
jaras_pro napisał(a):
Witam, posiadam BMW e46 Coupe z silnikiem 2.8Ci (M52) z przebiegiem jakies 150 tys km. Kupilem auto ale nie mam mozliwosci dowiedzenia sie juz jaki tam bym wczesniej olej. Jaki polecacie zalac?! (wczesniej auto bylo serwisowane w ASO BMW w Anglii)

Jeżeli przebieg jest autentyczny to tylko jakiś syntetyk do do lepkości to niech się wypowie ktoś kto ma instrukcję do E46 :) Polecam Liqui Moly i Valvoline.

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 14:57 
Zacna persona forum

z tego co wiem od 150 tys nalezy wlewac polsyntetyk malo tego skoro kolega nie wie co bylo bezpieczniej bylo by dac polsyntetyk mobila lub catrola

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:06 
Forumowicz

No dobrze ale jak z lepkoscia? 10W40?

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:08 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Widzisz variant jednak jak sie skupisz to umiesz dać mądrą i celną podpowiedz, a półsyntetyk warto wlać nie ze względu na przebieg, a na nasze warunki klimatyczne. Większość producentów w zakresie temperatur otoczenia od 0 do 40 st. Celcjusza zaleca stosowanie olei 10W40 bądź 10W50 :P

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:11 
Zacna persona forum

Toudi, az tyle postow potrzeba bylo abysmy sie zgodzili? :hyhy: lepiej pozniej niz wcale :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:13 
Specjalista

Jak lubisz auto mocniej pogonić to lepiej dać 10W50 ponieważ zachowuje większą gęstość i smarowność na gorącym silniku :P

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:15 
Specjalista

Ja tam nic do Ciebie variant nie mam, różnice zdań i dyskusje są wskazane, w celu uzyskania optymalnego rozwiązania :hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:16 
Forumowicz

myslalem o castrol magnatec 10w40 ale po tym ostanim poscie sam nie wiem..bo pogonic lubie :D 10w50 polsyntetyk powiadasz?

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:17 
Forumowicz

na allegro sa chyba 3 pozycje 10W50, jakis rzadko spotykany..

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:18 
Forumowicz

variant napisał(a):
z tego co wiem od 150 tys nalezy wlewac polsyntetyk malo tego skoro kolega nie wie co bylo bezpieczniej bylo by dac polsyntetyk mobila lub catrola

To niewiele wiesz.

Toudi napisał(a):
Widzisz variant jednak jak sie skupisz to umiesz dać mądrą i celną podpowiedz, a półsyntetyk warto wlać nie ze względu na przebieg, a na nasze warunki klimatyczne. Większość producentów w zakresie temperatur otoczenia od 0 do 40 st. Celcjusza zaleca stosowanie olei 10W40 bądź 10W50 :P

Takie są zalecenia ale nie dlatego że półsyntetyk najbardziej odpowiada naszym temperaturom tylko dlatego że zwykle nie występują u nas silne mrozy i z ekonomicznego punktu widzenia nie występuje konieczność stosowania olejów 5W-xx i 10W-xx. Co oczywiście nie oznacza że jeżeli ktoś chce mieć dobry olej to nie powinien zastosować syntetycznego -lepsze wrogiem dobrego.

jaras_pro napisał(a):
myslalem o castrol magnatec 10w40 ale po tym ostanim poscie sam nie wiem..bo pogonic lubie :D 10w50 polsyntetyk powiadasz?

Wierzcie mi, że trudno o syntetyki gorszej jakości niż Castrol Magnatec i Edge oraz Shell Helix Ultra 5W-40. A Magnetec w dziedzinie badziewności jest wzorcem. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to wyjaśnię dlaczego.

Ostatnio edytowano 7 maja 2009, 15:28 przez lizardking, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:19 
Zacna persona forum

skoro wiesz wiecej to pomoz koledze :] podziel sie wiedza a nie do grobu ja zabierasz :]

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:21 
Forumowicz

jakby dalo rade chcialbym sie dowiedziec konkretnie jakiej firmy i jaka lepkosc/gestosc jesli mozna...

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:26 
Specjalista

lizardking tym razem bronie varianta pewno że przebieg 150 tyś. nie jest wyznacznikiem że należy zalać półsyntetykiem. Ale skoro jaras_pro nie wie czym wcześniej zalany był silnik, to rozsądek nakazuje zalać właśnie półsyntetykiem. Prawda?? :looka:

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:29 
Forumowicz

lizardking napisał(a):
Wierzcie mi, że trudno o syntetyki gorszej jakości niż Castrol Magnatec i Edge oraz Shell Helix Ultra 5W-40. A Magnetec w dziedzinie badziewności jest wzorcem. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to wyjaśnię dlaczego

Chodzilo mi o polsyntetyk castola 10W40. powiem szczerze ze wczesniej jezdzilem na 15W40 Castolu w beemce z przebiegiem 240 tys i nie bylo problemow, ale tutaj mam problem bo nie wiem co bylo wczesniej i tez nie znam tego silnika kompletnie..

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:29 
Zacna persona forum

wyznacznikiem nie jest aczkolwiek polsyntetyk jest najbardziej odpowiedni pod ten przebieg

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:33 
Forumowicz

Toudi napisał(a):
lizardking tym razem bronie varianta pewno że przebieg 150 tyś. nie jest wyznacznikiem że należy zalać półsyntetykiem. Ale skoro jaras_pro nie wie czym wcześniej zalany był silnik, to rozsądek nakazuje zalać właśnie półsyntetykiem. Prawda?? :looka:

Nieprawda. NIE MA ŻADNEGO ZNACZENIA JAKI BYŁ OLEJ DOTYCHCZASOWY PRZY WYBORZE TAKIEGO, KTÓRY CHCE SIĘ ZASTOSOWAĆ !!! Ten pogląd to odnoga durnej teorii o wypłukiwaniu nagarów. Era pierwszych syntetyków które rzeczywiście w jakimś stopniu szkodziły uszczelnieniom minęła wraz z przełomem wieków a wyznawcy religii nagarowo-wyciekowej w dalszym ciągu tkwią przy swoim.

Autorze tematu, zalej Motul x-clean 5W-40

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:35 
Zacna persona forum

z twojej wypowiedzi rozumiem ze jezeli byl zalany syntetyk a kolega wleje mineralny potem znow syntetyk(rozne sa historie aut) to znaczyz e nic sie nie stanie :hyhy: hmm jakos tak ciezko mi to pojac chyba sie starzeje :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:38 
Forumowicz

variant napisał(a):
wyznacznikiem nie jest aczkolwiek polsyntetyk jest najbardziej odpowiedni pod ten przebieg

Silniki BMW a szczególnie te o dużych pojemnościach po przebiegu 100.000 nie wykazują śladów zużycia a po 200.000 zużycie jest trudno mierzalne. 150 czy nawet 300 tys. to na ten silnik pestka.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1