BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 11:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36]compact. Czy pasują lampy przednie od sedana lub coupe.
PostNapisane: 3 stycznia 2007, 22:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61
Kod silnika: m57d30
witam
rozbilem sie niedawno swoim compactem, rozwalilem 2 przednie lampy.
Jako ze oryginaly hella sa drogie do compacta, a zamiennikow nie moge znalezc, wpadlem na pomysl zeby zalozyc sobie reflektory od innych modeli e36.

Wiem ze na pewno musze znalezc wtyczki i przerobic instalacje elektryczna, ale to nie jest problem dla mnie.

chcialbym sie dowiedziec, czy mocowania sa takie same i jakie sa inne roznice oprocz elektryki??

Ostatnio edytowano 4 stycznia 2007, 01:14 przez przemek_byd, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2007, 14:15 
Częsty bywalec

czy nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania ??

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2007, 15:30 
Uzależniony od forum :)

od coupe na pewno lampy nie będą pasować :hyhy: ...a od sedana to nie wiem..... :wstyd:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2007, 15:16 
Częsty bywalec

Ukasz, a czemu mowisz ze nie pasuja? czy ona maja inne mocowania czy jak?

Skoro blachy sa takie same, tzn wzmocnienie gorne to mocowania sa takie same...... ale pewnosci nie mam dlatego was sie pytam....

wiem ze wtyczki elektryczne sa inne, ale z tym sobie poradze

Ostatnio edytowano 5 stycznia 2007, 15:29 przez przemek_byd, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2007, 15:44 
Forumowicz

W coupe w starszych modelach z soczewką były stosowane trzy mocowania górne ale to niczemu nie przeszkadza gdyż reflektory między wszystkimi rodzajami E36 można zamieniać a różnica między coupe/cabrio a resztą jest w kształcie jedynie kierunkowskaza, a on jest odpinany. Poza tym występują w oryginale trzy firmy, tj. ZKW, Hella i Bosch i wszystkie są między sobą wymienne. Są stosowane też różne rodzaje żarówek oraz reflektory z soczewką lub bez. Jeśli chcesz nowe zamienniki z soczewką to robi je firma Depo i są w cenie około 250 zł/szt a robione są na wzór ZKW jednak jakoscią wykonania trochę od nich odbiegają.

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2007, 17:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
Z tymi mocowaniami (3 albo 2) to nie jest zależne od roku produkcji i rodzaju nadwozia tylko od fabryki z której auto wyjechało.
(tak gdzieś czytałem, głowy za to nie dam)

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2007, 18:52 
Uzależniony od forum :)

Ja też mam compacta i się dowiedziałem,że lampy od sedana i coupe nie pasują do compacta.I jak się kupuje jakieś części to zawsze trzeba mówić,że do compacta bo dużo rzeczy jest innych tzn. nie pasują od sedana czy coupe. Ale czy to prawda to na 100% nie wiem...jeszcze

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2007, 19:50 
Forumowicz

Moje BMW: było E36
Kod silnika: M43B18
Lampy w kompakcie są inne nić w innych nadwoziach - co prawda wyglądają tak samo i jestem pewny, że da się założyć każde inne. Nie wiem tylko czy kostki pasują, bo niedawno szukałem i myślałem, czy od kompakta nie założyć, bo ponoć są lepsze - ale po zdjęciach jakoś mi to inaczej wyglądało.

Co na pewno, to w kompakcie są inne żarówki - HB czy jakoś tak - napewno nie H1, czy H7...

Aha - po poszukiwaniach stwierdziłem, że tylko klosze wymienię, a kiedyś kupię coś porządnego.

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2007, 12:43 
Forumowicz

Oczywiscie że jeśli założymy do kompakta jeden reflektor od sedana lub coupe to nie będzie pasował bo będzie trochę inaczej wyglądał i inaczej świecił dlatego reflektory trzeba wymieniac parami bo mocowania są te same a jedynie różnica występuje w kostce w niektórych modelach. Tyczy się to wszystkich modeli E36 niezależnie od rocznika a sprawa ma sie inaczej jedynie w reflektorach tzw. tuningowych z zespolonym kierunkowskazem bo w coupe i kabrio kierukowskaz na dolnej krawędzi jest dłuższy o 13mm od pozostałych modeli. Widziałem przypadki gdy ludzie kupili do coupe takie reflektory dedykowane do sedana i podobnych bo nie wiedzieli o różnicy i po założeniu powstała szczelina na ponad centymetr co nie wyglądało zbyt estetycznie podobnie jak w ogóle te reflektory tuningowe.
Co do wersji reflektorów z pięcioma uchwytami to nie problem bo jeśli takie kupimy to albo pozostawiamy jeden uchwyt wolny albo wkręcamy w wzmocnienie czołowe dodatkową śrubę i mocujemy na nim ale jak widać na przykładzie większości E36 te cztery uchwyty w zupełności wystarczają.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2007, 10:37 
Częsty bywalec

Potwierdzam, zwykle, nie tuningowe lampy, od sedana pasuja bez problemu. Obawialem sie tylko czy zbiornik 5l na plyn do szyb bedzie haczyl o dekielki od reflektorow, ale jest wszystko ok.

Mocowania sa takie same. Jedyne co musialem to tylko przelutowac instalacje elektryczna od wtyczek. Wiadomo ze w compakcie mialem ich az 3szt, a w sedanie jest tylko 1 okragla z 4 przewodami.

Obrazek

Pozdrawiam
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2008, 21:57 
Pierwsze kroki

Przemek.

Skad masz te wtyczke do lamp??

Masz jeszcze dojscie do dwoch takich??

Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2008, 00:37 
Częsty bywalec

jahu84, bylem na strocie kolo barcina w KNIEJI, za 2 wtyczki dalem 5zl ;)

uderz na jki kolwiek szrot, nawet na zamczysku piwinni miec. moje sa z anglika, ale to nie robi ;)

pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1