BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 18:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] mocowanie błotknika, lewego przedniego
PostNapisane: 10 maja 2009, 12:03 
Pierwsze kroki

Witam!
Posiadam bmw e46 z 98r. Lewy błotnik w tym aucie był malowany i jakiś kiepski mechanik źle go ustawił tzn. przy drzwiach jest za duża szpara i przy masce. Jest on za bardzo przesunięty do przodu. I tu chciałbym zapytać gdzie znajduje się jego mocowanie? Pod maską widać 4 śruby(dodam że ślady mocowania z fabrycznymi się nie zgadzają) i gdzie jeszcze jest to mocowanie? Wie ktoś jak zdemontować taki błotnik i poprawnie ustawić?
Byłem u blacharza z tym problem a on chciał ustawić całą maskę i drugi błotnik by pasowały do tego jednego :zdziwko:
Mam też jeszcze jedno pytanie: jak ustawić poprawnie lewą lampę wraz z kierunkiem? Jest ona za bardzo wepchnięta do tyłu i świeci do góry. Czasami jadący z przeciwka migają mi światłami bo myślą że to długie. Trzeba ją jakoś odkręcić i przesunąć ale jak?
Za wszystkie pomocne rady oczywiście podziękuję :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, 12:16 
Forumowicz

Jeżeli chodzi o lampę to masz przy lampie masz mocowania i nimi mozesz sobie regulować. Najlepiej wieczorkiem stań blisko jakiejś ściany i wyreguluj tak aby nie świeciły za gardzo w górę. No i oczywiście żeby obie lampy były na równym poziomie. Wszystko zrobisz dzięki tym wkręcanym mocowaniom.

Moje BMW :
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=44836

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, 12:35 
Pierwsze kroki

problem lampy nie polega chyba tylko na regulacji, wg mnie trzeba ją całą wykręcić, założyć odpowiednio błotnik i dopiero ją dopasować. Tylko jak zdjąć cały błotnik?

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, 15:39 
Zacna persona forum

obejrzyj dokladnie jak masz ustawiona prawa strone - mysle ze auto bylo uderzone przodem np prawo skos i stad ma propozycja -obejrzyj prawy blotnik jak pasuje z maska -przerwy i na dlugosci -od tego jak sa ustawione zalezy jak mozesz ustawic lewa strone - normalnie jak auto mialo tylko uszkodzony blotnik powinno byc ustawienie srub na starych sladach-zacznij od prawej -sprawdz przerwe miedzy drzwiami i blotnikiem potem miedzy blotnikiem a maska no a potem podobnie ustaw lewa strone no i na koniec lampe - pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, 15:44 
Pierwsze kroki

prawa strona jest ok, śruby na stary śladach, wszystkie przerwy ok, lampa prawidłowo ustawiona. Wiem, że trzeba dopasować lewy błotnik ale jak go zdemontować? Tylko te śruby widoczne po otwarciu maski? Nie ma żadnych dodatkowych, ukrytych gdzieś wewnątrz?

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, 15:53 
Zacna persona forum

witam -wydaje mi sie ze musisz sciagnac zderzak i pod nim z przodu blotnika sa dwie lub jedna sruba -jesli otworzysz drzwi i nie widac zadnych srub to sa one widoczne dopiero [po zdjeciu nadkola od strony wewnetrznej w kierunku drzwi -ale sprobuj ze zderzakiem i po poluzowaniu tych srub ktore widac po otwarciu maski oraz tych spod zderzaka sprobuj cofnac blotnik do tylu - jednakowe szczliny miedzy maska a obydwoma uzyskasz przesuwajac maske w te czy druga strone zreszta jak zaczniesz robic to sam wyczaisz co i jak - z lampa pocwicz jak juz kolega podpowiadal-pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, 17:58 
Pierwsze kroki

maski nie będę przesuwał bo ustawiona jest dobrze, nie była ruszona, spróbuje ją jakoś poustawiać wg tego co pisał harnas621, zobaczymy co z tego wyjdzie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1