Zdawałem chyba 5 lat temu, we wrześniu, w Ostrołęce na Fiacie Panda. Teoretyczny z 2 błędami (samochód i motor), później jako pierwszy na praktycznym. Podszedł do mnie grubszy pan, twardym głosem kazał wsiąść i ustawić pod siebie wszystko, po czym zapytał czy może szybko opędzlować goloneczkę w barze obok, bo strasznie głodny był

Oczywiście nie miałem nic przeciwko
W samochodzie okazało się, że lusterko z prawej strony "patrzy" w niebo, było uszkodzone i nie mogłem go przestawić

Egzaminator stwierdził, że taki sprzęt jest i trzeba się przystosować
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
Lekko zdenerwowany, wykonałem większość manewrów bez poprawek, tylko przy jednym lekko przekroczyłem linię, ale zrzuciłem winę na lusterko
Podczas jazdy po mieście pogadałem sobie z egzaminatorem, okazało się że jest absolwentem uczelni na której akurat studiowałem

No i zdenerwowanie minęło, woziłem pana po jakichś biurach poselskich, skoczyliśmy do sklepu, zrobił zakupy. Raz kazał mi się zatrzymać pod zakazem (znany numer, "tylko kupię papierosy"), powiedziałem że tu nie wolno a on na to że mam się zatrzymać. Stanąłem a on wskoczył do jakiegoś biura, nie było go z 5 minut
Wróciliśmy w miłej atmosferze do ośrodka, przesiadłem się na motor i rozpocząłem od "górki". Niestety i tu się okazało, że coś było nie tak ze sprzętem, ja mu w gaz a on gaśnie

Zaprowadziłem motor na warsztat, panowie przeczyścili świece, dolali paliwka i zaczął jeździć. Jako, że uczyłem się jeździć na Mińsku (wyjeździłem całe 4h z 10 wymaganych), ósemkę pokonywałem bez problemu na 1 biegu, tak tu, w jakimś chińskim minichopperze na 1 biegu rwał mi do przodu, że wychodziło chińskie "S" a nie 8

Na szczęście zaprzyjaźniony już egzaminator poradził zrobić manewr na 2 biegu

i się udało.
Przyszedł czas żeby wyjechać motorem na miasto. Jako że nie znałem dobrze topologii, poprosiłem o dokładne prowadzenie przez słuchawkę. Pamiętam do tej pory słowa egzaminatora, które powiedział przy wyjeździe z ośrodka - "ciśnij mu"
Wtedy już wiedziałem że zdam
Tak oto stałem się posiadaczem 2 kategorii prawa jazdy